»

Zakaj je ta teden klecnil Google

Slo-Tech - V začetku tega tedna je za več ur klecnil del Googlovega omrežja, kar se občutili tudi nekateri uporabniki pri nas. Mrk ni bil popoln, temveč je šlo predvsem za upočasnitev. Prav tako ni vplival enako na vse storitve, saj je iskanje delovalo sorazmerno normalno, elektronska pošta ali Shopify pa ne. Google je podrobneje pojasnil, kaj je šlo narobe, in predvsem kako svojih strežnikov niso mogli takoj popraviti, ker so bila nedosegljiva -- Googlova orodja.

Vzrok za težave ni bil nič presenetljivega. V ponedeljek zjutraj so začeli redna vzdrževalna dela na nekaj strežnikih v eni geografski regiji. V takih primerih Google preusmeri naloge teh strežnikov na druge, česar uporabniki običajno ne opazijo. V konkretnem primeru...

1 komentar

Gmail (začasno) izgubil e-pošto

CNet - Včeraj zvečer so se Googlu pritožili nekateri uporabniki njegove e-poštne storitve, ker naj bi iz Gmaila izginila vsa vsebina, vključno s sporočili, kontakti in mapami. Naprej so se nezadovoljni uporabniki pritožili na Googlovih forumih in Google je kmalu priznal, da je res nekaj narobe. Zdi se, da imajo uporabniki prazne račune, kakor da bi se bili ravno registrirali v Gmail, medtem ko kontakti iz storitve Buzz niso izbrisani. Inženirji so se lotili odpravljanja napake, ki ta hip še poteka. V tem času se lahko zgodi, da se prizadeti uporabniki ne bodo mogli prijaviti v svoje račune.

Google je zapisal, da je prizadetih manj kot 0,29 odstotka vseh uporabnikov. Ker ima Gmail ogromno število uporabnikov, to še vedno pomeni, da je lahko brez pošte začasno...

47 komentarjev

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev

Gmail bo deloval tudi brez povezave

Google - Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil...

34 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, julij 2003

X-Bit Labs - Tajvanski računalniški gigant se očitno še naprej odlično drži. Še sveži Viini poslovni rezultati za pretekli mesec namreč kažejo, da so prodali za skoraj polovico več kot mesec poprej -- 48 milijonov dolarjev namesto 33. Vse žal ni tako rožnato, saj se dohodki od prodaje, če jih primerjamo z lanskim julijem, hitro znajdejo na negativni skali; letos so prodali za slabih devet odstotkov manj. No, če se bo novo čipovje za Opterone dobro prijelo, lahko računamo še na povečanje teh številk. Več o tem.

0 komentarjev

Dve leti garancije za dvajset dolarjev

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, izdelovalci diskov množično skrajšujejo garancije na minimum, tj. eno leto. Mnogo uporabniki so bili s tem izjemno nezadovoljni in uslišal jih je Western Digital. Seveda ne zastonj.

Vsi uporabniki bodo lahko ob nakupu za ceno dvajsetih dolarjev dokupili svojemu disku dve leti garancije. Seveda ne gre za novo stvar, saj je to že uveljavljena praksa v računalniškem svetu. Hitachi, na primer, vam prav tako za doplačilo podaljša garancijo na monitor ipd. Na žalost, bodo tako uporabniki dobili za isto ceno manj. Nekaj mesecev nazaj bi namreč enak disk s triletno garancijo stal toliko, kot sedaj stane tisti z enoletno. Klik!

1 komentar