»

Kategorizacija netbookov zahteva Intela, na suhem ostali VIA in nVidia

bit-tech.net - Pred dvema dnevoma smo poročali o novih, strožjih pogojih, da se prenosnik kvalificira kot netbook in s tem dobi cenejšo, Starter Edition različico Windows 7. Po govoricah naj bi bil za to odgovoren Intel, ki se boji za tržni deleža pravih, Core 2 prenosnikov, v katere se vedno bolj in bolj zajeda Atom. Zmogljivejša različica Windows 7 (po vsej verjetnosti Home Basic) dvigne ceno prenosnika, kar je seveda težava pri teoretično cenovno ugodnih sistemih. Vseeno se po vsej verjetnosti stanje na trgu ne bo preveč spremenilo, saj Atom netbooki, večji od 10 palcev, skoraj še ne obstajajo, v primeru manjšega obsega proizvodnje pa jih ne bomo pogrešali preveč.

...

22 komentarjev

Asus pripravlja 11,6-palčni Eee PC

engadget - Da so se netbooki izrodili, je jasno, saj postajajo vedno večji in izgubljajo na svojem prvotnem namenu. Prav tako upada zanimanje zanje, saj sta tako Asus kot Acer že doživela precejšen upad hitrosti prodaje. Vseeno pa se Asus ne da, saj so danes potrdili napovedi izpred enega leta, da bodo naredili 11+ palčnega Eeeja. Obenem so prelomili zaobljubo Jerryja Shena, Asusovega CEOja, da znamka Eee ne bo večja od 10 palcev (prvotno naj bi se večji netbooki ločili v lastno, premium znamko), vsaj na prenosniškem tržišču. Še ta mesec naj bi na tržišče torej prišel 11,6 palčni netbook pod znamko Eee PC, z nekaj sreče še z več pikami na zaslonu od manjšega, 10 palčnega brata.

Naj raje dodobra dodelajo 9 in 10 palčnike ...

30 komentarjev

Tudi Dell z 10-palčnim netbookom

The Register - Četici proizvajalcev z desetpalčnimi netbooki se je pridružil tudi Dell, ki bo s svojim izdelkom premostil vrzel med devet- in dvanajstpalčnimi modeli. Netbook z imenom Inspiron Mini 10 ima poleg že omenjenega zaslona z ločljivostjo 1024 x 576 (16:9) vgrajen Intelov Atom Z520, ki tiktaka z 1,33 GHz, 120 GB trdega diska, gigabajt pomnilnika in brezžično mrežno povezljivost 802.11b/g. Moč je dobiti tudi močnejše komponente, in sicer 802.11n, Bluetooth, Atom Z530 (1,60 GHz) ter 160 GB trdega diska, v prihodnost pa kani Dell dodati še GPS, vgrajen TV-tuner, HSDPA 3G, 250 GB velik trdi disk in 2 GB pomnilnika. Na voljo je v celi paleti barv: obsidiansko črni, alpinsko beli, češnjevo rdeči,...

14 komentarjev

Asus se poslavlja od 8,9'' netbookov

DigiTimes - Zaradi velikega povpraševanja po večjih modelih netbookov z desetplačnimi zasloni, se je Asus odločil, da bo počasi prenehal ponujati manjše 8,9-palčne netbooke. Svoje Eee PC-je z zasloni te velikosti bo prenehal proizvajati še letos, tako da bodo desetpalčni modeli po novem predstavljali kar 95 odstotkov vse njihove prodaje, preostalih pet odstotkov pa bo odpadlo na 7-palčne modele. Glede na hud tempo izdajanja večjih modelov tudi pri ostalih proizvajalcih je le vprašanje časa, kdaj jim bodo sledili.

14 komentarjev

Lenovo z 12-palčnim netbookom

DigiTimes - Komaj smo se navadili na nove, večje 10-palčne netbooke, pa nam že ponujajo še večje modele. Tako naj bi Lenovo pripravljal izid netbooka IdeaPad S20, ki bo vseboval Intelov Atom N280 in 12-palčni zaslon. Intel, na primer, pravi, da netbooki ne morejo imeti več kot 10-palčnega zaslona, zaradi česar bo moral Lenovo kupiti Atome po nediskontirani ceni (ki je približno 10 dolarjev višja). Špekulacije govorijo, da naj bi vse skupaj stalo okrog 600 dolarjev, Lenovo pa naj bi se za potezo odločil, ker se želi izogniti hudi konkurenci v 10-palčnem razredu.

20 komentarjev

Asus predstavil nov Eee

Asus Eee 1000HE

vir: The Register
Slo-Tech - Asus je predstavil nov netbook z imenom Eee 1000HE. V desetpalčnem malčku, kot namiguje že ime, bije Intelov Atom N280 z 1,66 GHz na Intelovem naboru GN40 (vodilo 667 MHz!), ki ima integrirano grafiko s podporo za DirectX 10. Za delovanje ima na voljo gigabajt pomnilnika DDR2, 160 GB trdega diska, raznovrstno brezžično in žično povezljivost in zaslon, na katerem more narisati 1024 x 600 točk. Posebej ponosni so pri Asusu na avtonomijo, ki naj bi z izboljšano šestcelično baterijo dosegla kar devet ur in pol. Onstran Luže sprejemajo prednaročila po 399 dolarjev, medtem ko cenovna politika za staro...

72 komentarjev

Asus predstavil tipkovnico Eee

OSNews - Naslednja novost, ki so jo predstavili na letošnjem CES, prihaja iz Asusovih laboratorijev. V podjetju, kjer so se odločili pošteno izkoristiti uspeh družine netbookov Eee, so predstavili še tipkovnico Eee. Računalnik v obliki tastature poganja Intelov Atom, zapakiran pa je v lično obliko tipkovnice z majhnim petpalčnim zaslonom, občutljivim na dotik, na desni strani. Za povezljivost je poskrbljeno z USB-jem in Ultra-Wideband Wireless HDMI. Baterije so v prototipu sicer zdržale le poldrugo uro, a Asus obljublja dvakrat daljše delovanje v končnem izdelku, ki bo na voljo septembra.

4 komentarji

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Intel sedaj prijazen tudi do okolja

Neowin - Nedvomno mnogo izmed naših bralcev ve, da se pri proizvodnji računalniških komponent uporablja mnogo snovi, ki so do okolja vse prej kot prijazne. A različne resolucije in standardi, ki se v zadnjem času sprejemajo, vedno bolj "silijo" podjetja, da tudi na področju okolja poskrbijo za kakšno stvar. Tako bo Intel do tretjega četrtletja 2004 zmanjšal količino svinca v proizvodnji procesorjev za 95 odstotkov, kar naj bi bilo v skladu z mednarodnim pritiskom po čistejšem okolju. Klik!

0 komentarjev

Dvoslojni DVD-ji so na poti

PC World -

Nova generacija zapisovalnikov DVD, ki bodo sposobni ploščke zapisovati dvoslojno in tako na enega zapeči do 8,4 gigabajta podatkov, se nezadržno približuje. DVD-DL oz. DVD-9 zapisljivi ploščki naj bi prišli na tržišče že junija, ko bo Sony začel prodajati svoje enote. Ostali proizvajalci se jim bodo pridružili kmalu.

Še vedno bo problem DVD-R in DVD+R standarda ostal, saj bosta v vzporedni uporabi še vedno oba. Sony je sicer zatrdil, da bo podprl oba, večina ostalih proizvajalcev pa bo sprva podprla DVD+R inačico. Drobni tisk vas opozarja še, da dvoslojnih ploščkov ne bo možno zapeči več kot enkrat, njihova cena pa bo znašala okrog deset dolarjev. Več o tem.

16 komentarjev