»

Windows 7 dobil dodatna tri leta razširjene plačljive podpore

Microsoft - Osnovna podpora (mainstream support) za Windows 7 se je iztekla januarja 2015 in dotlej je Microsoft ponujal varnostne popravke, dograditve funkcionalnosti, spremembe dizajna, nove lastnosti itd. Sedaj je Windows 7 v fazi podaljšane podpore (extended support), ko Microsoft ponuja le še varnostne popravke in tuintam odpravo kakšnega hrošča. Ta faza bi se morala končati januarja 2020, a je Microsoft sporočil, da bo ponudil dodatna tri leta plačljive podpore. Windows 7 bo torej na smetišče zgodovine romal januarja 2023.

To ni tako presenetljiva odločitev, saj je bil Microsoft v podobno zapletenem položaju že v preteklosti. Windows 7 je še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem za namizne računalnike, ki teče na okrog 45 odstotkih naprav. Na drugem mestu je Windows 10, ki ima...

36 komentarjev

Zbogom, Windows Vista

Slo-Tech - Danes se izteka podaljšana podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows Vista, ki je izšel davnega leta 2006. Osnovna podpora se je zaključila že aprila 2012, sedaj pa je konec tudi podaljšane podpore. To pomeni, da ne bo mogoče dobiti nobenih novih varnostnih popravkov ali kakršnihkoli drugih posodobitev, niti ne bo več na voljo nobena oblika plačljive podpore. To je torej skrajni čas, da se Windows Vista poslovi z vseh računalnikov.

K sreči kakšni večjih pretresov to ne bo povzročilo, saj Vista sodi v skupino manj priljubljenih verzij Windows. Med uporabniki je bil slabše sprejet le še Windows ME, Windows 8 pa nekako deli usodo z Visto. Tržni delež Viste je trenutno manj kot enoodstoten, zato jo je lahko...

49 komentarjev

Microsoft se je omehčal, podpora za Skylake podaljšana za leto dni

Microsoft - Microsoft se je po prvotnih napovedih, da novih procesorjev starejše verzije Windows (do vključno 8.1) preprosto ne bodo več podpirale, vendarle nekoliko omehčal. Intelovo arhitekturo Skylake bo še mogoče uporabljati na Windows 7 in novejših, medtem ko bo za novejše (npr. Kaby Lake ali AMD-jev Zen) še vedno treba poseči po Windows 10.

V spremenjenih pogojih podpore pojasnjujejo, da se popolna podpora za procesorje z arhitekturo Intel Skylake podaljšuje za eno leto, in sicer na 17. julij 2018. Tudi po preteku tega datuma pa bo Microsoft v nasprotju s predhodnimi načrti še vedno nudil vse kritične varnostne popravke za Windows 7 in novejše na Skylaku, kar bo trajalo do izteka običajne podaljšane podpore (januar 2020 za...

13 komentarjev

Bankomati bodo preskočili Windows 8

Slo-Tech - Tudi bankomate poganja svoj operacijski sistem, ki je največkrat kar Windows XP. Posodobitve so redke, zato velja omeniti, da je ATMIA (ATM Industry Association) izdal priporočilo, naj vse vmesne verzije preskočijo in naj nanje po izidu Windows 10 začnejo nameščati kar najnovejši sistem. Ta bo tam ostal več let, ko bo podpora za Windows 7 in Windows 8 že potekla.

Situacija je namreč trenutno precej kritična. Lanska raziskava je pokazala, da je Windows 7 nameščen le na odstotku evropskih bankomatov. Osupljivih 89 odstotkov še vedno teče na nepodprtih in nezaščitenih Windwos XP, preostanek pa na Windows NT, 2000 in OS/2. V Sloveniji je situacija podobna, saj še vedno...

73 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Tudi ameriška davkarija bo plačala za podaljšano podporo za Windows XP

Slo-Tech - Windows XP ni več uradno podprt operacijski sistem, a se svet zaradi tega ni ustavil. Vseeno pa to prinaša določene težave njegovim uporabnikom, saj brezplačnih varnostnih popravkov zanj ne bo več. Bo pa Microsoft še vedno nudil popravke tistim, ki bodo za to pripravljeni plačati. Poleg britanskega javnega sektorja in dela nizozemskega bodo podaljšano podporo kupili tudi v ameriški davkariji (IRS).

IRS priznava, da še vedno niso dokončali prehoda na Windows 7 z Windows XP, za kar bodo letos potrošili 30 milijonov dolarjev. Del tega zneska bo namenjen tudi Microsoftu, da jim bo po pogodbi zagotavljal nadaljnje varnostne posodobitve še leto dni. IRS uporablja 110.000 osebnih računalnikov, izmed katerih...

31 komentarjev

Tudi nizozemski javni sektor plačal za podaljšano podporo za XP

Krajina iz privzete slike za ozadje v Oknih XP se nahaja zunaj mesteca Sonoma v Kaliforniji.

ZDNet - Danes je torej dan, ko se podpora za Okna XP in Office 2003 tudi uradno zaključi. Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin. Vse to je bilo seveda že dolgo nazaj napovedano, vendar številne organizacije, zlasti tiste v javnem sektorju, še vedno niso nadgradile (beri zamenjale) vseh svojih računalnikov.

Microsoft seveda ni neumen in podporo še vedno nudi, a je treba zanjo zdaj lepo plačati. Britanska javna uprava se je tako zmenila za skupni znesek 6,5 milijona evrov za dodatno leto podpore. Zdaj se jim pridružujejo še Nizozemci.

Končni znesek tokrat ni javno objavljen. Ve se samo,...

16 komentarjev

Windows XP kar ne more umreti

vir: TechNet
TechNet - Microsoft je sporočil, da se Windows XP še ne bo v celoti poslovil. Čeprav prodaja že nekaj časa ne poteka več, ima še vedno približno četrtina računalnikov nameščen Windows XP, Microsoft pa še vedno redno dobiva varnostne popravke in posodobitve definicij za Security Essentials. To bi se po napovedih moralo končati aprila letos, a je zaradi velike priljubljenosti Microsoft delno podporo podaljšal.

Podpora se še vedno zaključuje 8. aprila letos, a bodo še približno leto izdajali posodobitve definicij za protivirusni sistem Security Essentials. Ta se bo prenehal posodabljati šele 14. julija 2015. Prav tako bodo poslovni uporabniki še vedno dobivali posodobitve za System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection in Windows Intune.

Pomembno je vedeti, da varnostnih popravkov za...

171 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

Windows XP so zares šteti dnevi

PC World - Smrt Windows XP je moral Microsoft zaradi priljubljenosti operacijskega sistema, prevelike zahtevnosti Viste za nekatere netbooke in dolgega premora pred izidom Viste kar nekajkrat preložiti, a kljub temu so XP-jem dnevi zdaj zares šteti. PC World poroča, da bo Microsoft svoje Windows XP 14. aprila 2009 prestavil iz faze splošne podpore (mainstream support) v fazo podaljšane podpore (extended support), ne glede na to da jih bo z nekaterimi netbooki mogoče kupiti vsaj do 30. junija 2010, najverjetneje pa še eno letu po izidu Windows 7. To pomeni, da bo Microsoft še vedno izdajal brezplačne varnostne popravke, medtem ko drugih napak ne bodo popravljali, razen za podjetja, ki imajo podpisane posebne vzdrževalne pogodbe.

Michael Cherry, Microsoftov analitik, pravi, da ni nič neobičajnega, da je nek operacijski sistem še vedno razširjen ob času, ko Microsoft umakne splošno podporo zanj. Neobičajno pa je, da uporabniki še vedno kupujejo nove naprave z operacijskim sistemom, ki ni več...

130 komentarjev

Windows XP hoče živeti

Fudzilla - Pravzaprav jih pri življenju držijo uporabniki in sestavljavci računalnikov, ki jim želijo karseda ustreči. Novih rokov, kdaj se bodo Windows XP povsem zares upokojili, smo videli že nešteto, in kot kaže, jih bomo še kaj. Viri blizu Intelu namreč trdijo, da je slednji Microsoft prepričal, da jim življenjski cikel podaljša še vsaj do leta 2010, po možnost pa še dlje. To se je zgodilo seveda zaradi netbookov, ki jim XP-ji ustrezajo, medtem ko je Vista zanje prezahtevna, tako da je tudi načrt samega Microsofta, da Windows XP na netbookih nasledi Windows 7. In ker ta še ni nared, ni druge možnosti, kot življenje podaljšati predhodniku.

61 komentarjev

Windows XP noče umreti

PC World - Zdi se, kakor da bi Microsoft z Windows XP presegel samega sebe in spisal tako dober operacijski sistem, da se ga sedaj kar ne more znebiti. Kljub izidu Viste, s katero želi Microsoft počasi zamenjati stare instalacije XP-je, se uporabniki še vedno dovolj dobro počutijo s starim sistemom. Dell je tako prejšnji teden objavil, da bo za doplačilo 150 dolarjev na prenosnikih Inspiron 1525 in namiznikih serije 530 še vedno moč dobiti prednaložen Windows XP. To je trikrat več od zneska, ki so ga za isto uslugo zahtevali na začetku leta. Tako potezo jim omogočajo licence za Visto Business ali Ultimate, ki jih je moč podgraditi (downgrade) na XP Professional. Microsoft je datum, do katerega bo takšno početje odobraval, že večkrat premaknil, trenutno pa je to 31. julij 2009. Raziskave Net Applications še vedno kažejo, da XP-ji obvladujejo dve tretjini trga.

Glavno vprašanje, s katerim si Microsoft beli glavo, je kako priljubiti Visto pri uporabnikih. Analitiki so si enotni, da kaznovanje...

123 komentarjev

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

Smrt Windows XP Home prestavljena na 30. junij 2010

Daily Tech - Sprva je sicer kazalo, da bodo pri Microsoftu prenehali s prodajo Windows XP že junija 2008, vendar so danes obelodanili, da bo različica Home na voljo vse do 30. junija 2010.

Glavna motivacija za ta, marsikomu všečen korak, je seveda porajajoč in finančno zelo obetaven trg ultra-poceni osebnih računalnikov, katerih predstavnik je npr. trenutno zelo popularni Eee PC. Ob dejstvih, da se na trenutno razpoložljivih nizko cenovnih računalnikih bohotijo različne distribucije Linuxa in da Vista za gladko delovanje potrebuje strojno opremo na steroidih, so pri Microsoftu očitno primorani podaljšati življenjsko dobo Win XP Home, če želijo odgrizniti vsaj majhen košček pogače, za katero kaže, da nikakor ne bo majhna.

DailyTech in Microsoftovo sporočilo za javnost.

44 komentarjev

Microsoft se zavzema za Palladium

InfoWorld - Po tem, ko so številni uporabniki po svetu skritizirali varnost operacijskih sistemov Windows in našli kupe varnostnih lukenj, so se Microsoftovci očitno odločili, da se bodo izboljševanja varnosti prihodnjih operacijskih sistemov Windows lotili na povsem drugačen način. Zavzeli so se za uveljavitev tako imenovanega projekta Palladium, ki zagovarja vgraditev posebnih varnostnih čipov v PC-je prihodnosti. Čip ki bi bil vgrajen v računalnik pa naj bi nato skrbel za varnost sistema in onemogočal dostope virusom ter drugim nevšečnostim do pomembnih podatkov. Po podatkih iz Infoworlda se je Microsoft že spustil v razgovore s podjetjema AMD in Intel glede izdelave teh čipov.
Palladium sicer na prvi pogled obeta, vendar pa je vprašanje kako ga bodo sprejeli drugi. Vseeno bi bilo namreč bolje, če bi Microsoft svoje prihodnje sisteme uspel narediti dovolj varne s klasičnim načinom - z dobrim pisanjem programske kode. ...

0 komentarjev