»

Hekerji izsiljujejo ameriške farmacevte

Washington Post - Kakor poroča The Washington Post, se v ameriški zvezni državi Virginiji spopadajo z zanimivim primerom kiberterorizma. Prejšnji teden so hekerji vdrli na spletno stran, ko jo farmacevti uporabljajo za sledenje zlorabam zdravil na recept. Ko so si pridobili dostop, so nepridipravi pobrisali podatke o več kot osem milijonih pacientov in na začetno stran postavili listek o zahtevani odkupnini za podatke, ki znaša 10 milijonov dolarjev. Spletna stran ostaja nedostopna, pri čemer so odgovorni odklonili komentarje in napotili na FBI, ki naj bi že začel preiskavo, česar FBI noče potrditi.

To ni prvi tovrstni primer, saj so lanskega oktobra Express Scriptsu, ki je eden večjih procesnih centrov za recepte, izsiljevalci grozili, da bodo razkrili osebne in zdravstvene podatke milijonov Američanov, če ne bodo plačali nerazkrite vsote. Express Scripts se takrat ni uklonil, še vedno pa ponujajo milijon dolarjev nagrade za informacije o zlikovcih, ki so želeli izsiliti verjetno lep kupček denarja.

13 komentarjev

Odpuščeni računalničarji se zatekajo v kiberkriminal

Purdue - Podjetje McAfee, ki se ukvarja z razvojem protivirusnih orodij in računalniško varnostjo v širšem pogledu, je skupaj s Purdue University v raziskavi opazilo, da se odpuščeni računalničarji vedno pogosteje zatekajo h kriminalu. Finančna negotovost, ki je marsikaterega zaposlenega stala zaposlitve, povečuje število razočaranih in jeznih skrbnikov sistemov, ki se odločajo pravico doseči tudi na lastno pest.

Zadnji odmevni primer je bila logična bomba indijskega prorgamerja v strežnikih Fannie Mae, ki so jo k sreči pravočasno odkrili. Medijsko razvpit primer je tudi Terry Childs, ki je lani povzročil pravi kaos v San Franciscu, ko je spremenil gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema, zaradi česar je bil nekaj časa nemogoč dostop do policijskih kartotek, plačilnih list ipd.

Izsledki poročila so dokaj pesimistični. Zaradi ekonomskega pritiska, neaktivnosti policije, mednarodnih razlik v dojemanju zasebnosti in varnosti za to leto napovedujejo še več takih incidentov. Hkrati...

19 komentarjev

Užaljeni odpuščeni poskušal pobrisati strežnike

TG Daily - Fannie Mae je neuradno ime za ameriško Federal National Mortgage Association, o kateri smo v zadnjih mesecih mnogo slišali. Skupaj z drugim paradržavnim podjetjem Freddie Mac, kar pomeni Federal Home Loan Mortgage Corporation, obvladujeta ameriški trg nepremičnin s prepakiranjem, prodajo in odkupom hipotekarnih posojil.

Kako se lahko malomarni varnostni ukrepi hitro maščujejo, so, k sreči brez posledic, ugotovili pri Fannie Mae. Do lanskega oktobra je zanje delal indijski državljan Rajendrasinh Babubaha Makwana kot računalniški inženir. Ko so ugotovili, da je 10. in 11. oktobra v strežnike vstavil nepooblaščeno skripto, so mu prepovedali delovanje na tem področju, a gesel za dostop niso spremenili. Nekaj dni pozneje, 24. oktobra, so ga zjutraj obvestili, da ga bodo odpustili, vendar so mu dovolili ostati na delovnem mestu do konca dne, pri čemer mu niso onemogočili dostopa do računalnikov.

Svoj čas je izkoristil za pisanje logične bombe, ki bi se bila sprožila danes, če je ne bi...

36 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

Alan Ralsky obtožen

Slashdot - Ameriško zvezno tožilstvo je včeraj objavilo, da so michiganskega kralja spama Alana Ralskyja in deset pomagačev obtožili kršenja zveznih zakonov proti spamu. Obtožnica ga bremeni pošiljanja nezaželene e-pošte, pranja denarja, prevare in zarotništva. Ralsky naj bi namreč na različne nelegalne načine pretental filtre proti spamu, tako da je dnevno poslal več milijonov sporočil, s čimer je v enem samem poletju zaslužil tudi tri milijone dolarjev. Poleg tega ga obtožujejo podpihovanja cen brezvrednih kitajskih delnic, ki jih je potem z mastnim dobičkom prodal. Sedaj mu grozi zaporna kazen 20 let in globa v višini 250.000 dolarjev. Klik!

67 komentarjev

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

MSNBC - Apple je nedavno predstavil svoje prve računalnike, katerih srce tvori Intelov procesor. Danes pa so iz tega podjetja potrdili, da ne bodo onemogočili poganjanja priljubljenega operacijskega sistema MS Windows. Ni pa za pričakovati, da bo Apple nudil podporo ali celo prilagal Windows.

Novico pozdravljajo tudi v Microsoftu, saj se ne branijo nobenega kosa strojne opreme, ki je zmožen pognati Windowse.

Je to korak k večji popularnosti Applovih strojev?

43 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev

Acclaim: Turok in -- še več?

Vnunet - Ob gledanju reklam za vodni kamen (opa!) ter branju tegale Klik!-a sem spoznal, da kljub vsemu izdelki, zaradi katerih se naša Ash-ley veliko bolj zaveda naravnega habitata, na kratek rok niti nimajo tako fatalnih posledic, kot bi jih lahko imela Acclaimova reklama za dirkaško igr(ic)o Burnout 2: Point of Impact, ki bo lastnike PlayStationa 2 ugledala 11. oktobra.

V njej se namreč ponujajo, da bodo vsem voznikom, ki bodo na dan izida igre prejeli mandatno kazen zaradi prehitre vožnje, globo -- plačali. Pač, promocija dirkaške igre. Družba je dolžnik ostala ne -- 'Department of Transport' jim je izrekel opomin [:\\] .

Problem je, da se danes v šolah priljubljenost oz. kulerstvo meri po številu prejetih neopravičenih ur, opominov in ukorov. Jebiga.

1 komentar