»

Gruzinka od sveta odrezala Armenijo

Optična vlakna povezujejo svet, a le dokler so povezana tudi sama

Slo-Tech - Poškodbe na hrbteničnem omrežju, večinoma sestavljenem iz optičnih kablov, so vedno neprijetna reč, saj pogosto v srednji vek vržejo dobršen del prebivalstva. To so za kar 12 ur 28. marca občutili v večini Armenije, za kar pa je bila, nekoliko začuda, kriva 75-letna ženica iz sosednje Gruzije. Ta je po gozdu iskala odpadne kovine in naletela na optični kabel, ki je v svet povezoval 90 % zasebnih in poslovnih uporabnikov v Armeniji. Prepričana v vrednost svoje najdbe je ženica kabel prerezala, takoj po tem dejanju pa je bila verjetno razočarana, da notranjost kabla ni bakrena in je praktično brez vrednosti za njene podvige.

Vzdrževalci Gruzinskih Železnic in Telekomunikacij so nato dolgo iskali napako, dokler je niso...

17 komentarjev

NSA sodelovala pri razvoju Viste

Slo-Tech - Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega...

22 komentarjev

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito

ACLU - Zgodba glede domnevno nezakonitega prisluškovanja Američanom s strani NSA brez sodnih odredb (samo po ukazu predsednika) se je pričela razpletati.

Predvčerajšnjim je namreč zvezna sodnica iz Detroita Anna Diggs Taylor presodila, da je takšno početje protiustavno, saj nezakonito posega v pravico do zasebnosti in svobodo govora.

Sodni postopek je sprožila ameriška nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

115 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

NSA

Slashdot - Be scared, very scared. Ameriški NSA (National Security Agency) očitno že od začetka 90ih lahko 'prisluškuje' na optičnih kablih med Evropo in ZDA. Glede na to, da gre čez te kable večina komunikacij (telefon, internet) pomeni, da lahko prisluškujejo prakitčno vsem. Seveda imajo OGROMNE probleme kako predelati takšne količine podatkov, ampak v zadnjih letih je tako imenovana tehnologija "data mining" (kopanje podatkov) zelo napredovala (primer: Google, z data miningom pa se zelo uspešno ukvarjajo tudi na Inštitutu Jožef Stefan). Kaj vse NSA že zna? Speech-to-text že dolgo ni problem, kaj pa slike? (menda smo slovenci relativno varni, ker imamo tako obskuren materni jezik :) Gre seveda za to, kako avtomatsko ugotavljati teme pogovorov in iskati 'zanimivosti'.
NSA je skoraj dvakrat večja od zloglasne CIA, pa ljudje skoraj nič ne vejo o njej. Malo zastareli in nepreverjeni podatki se najdejo tule. Točnih podatkov nima nihče, zaposlujejo pa najboljše strokovnjake z vseh mogočih...

7 komentarjev