»

App Store zabeležil že 15 milijard prenosov

TechCrunch - Applov App Store, trgovina z aplikacijami za platformo iOS, je nedvomno najuspešnejša trgovina na svojem področju. Ima največje število aplikacij, največje število prenosov le-teh in največje zaslužke, tako za avtorje aplikacij kot za Apple, ki vzame 30 % cene vsakega nakupa. V preteklem maju so pri Applu slovesno najavili, da so v trgovino sprejeli že pol-milijonto aplikacijo (trenutno jih je na voljo le dobrih 425.000, od tega okrog 100.000 ekskluzivno namenjenih za iPad - razlog za takšno razliko je v odstranjenih aplikacijah, v zastarelih različicah, ki so bile odstranjene, itd.), zdaj pa proslavo lahko še povečajo, saj so dosegli nov mejnik v številu prenosov oz. namestitev - teh so dosegli že prek 15...

44 komentarjev

Apple odstranil aplikacije za obveščanje o policijskih kontrolah alkoholiziranosti

Trapster je ena izmed aplikacij, ki ostajajo.

CNet - Ko je marca ameriški senat od Appla, RIM-a in Googla zahteval umaknitev mobilnih aplikacij, ki uporabnikom omogočajo medsebojno obveščanje o lokacijah policijskih kontrol, se je prvi odzval RIM. Hitro so z BlackBerry App World pobrisali tovrstne aplikacije, ne da bi ponudili kakšno pametno pravno razlago. Sedaj se je uklonil še Apple, ki pa je enostavno spremenil pravila.

Pred kratkim so namreč posodobili pravila za App Store, v katerih sedaj piše, da se "zavrnejo aplikacije, ki posredujejo podatke o policijskih kontrolnih točkah za ugotavljanje alkoholiziranosti, vzpodbujajo ali omogočajo vožnjo pod vplivom alkohola, če niso aplikacije delo organov pregona". To pomeni, da bodo dosledno brisali aplikacije s podatki o...

18 komentarjev

App Store s 3 milijardami prenosov

vir: CNet
CNet - Število prenosov aplikacij z Applovega App Storea in njihovih namestitev na iPod Touch oz. iPhone očitno raste eksponentno, saj je po Applovih podatkih ta številka ravno pred kratkim presegla 3 milijarde. Brez dvoma je hitrejši rasti pomagalo praznično obdobje, a je statistika vseeno lepa. App Store je prvo milijardo presegel lanskega Aprila, po le ~9 mesecih obstoja (zagnan je bil julija 2008), medtem ko je 2 milijardi prenosov padlo lanskega novembra, približno 2 meseca nazaj.

Številu prenosov je brez dvoma pomagala tudi raznolikost in veliko število samih aplikacij, katerih je bilo ob zagonu zgolj 500. Ta številka je prav tako novembra že presegla kar 100.000, kar je veliko več od kateregakoli konkurenta, npr. Nokiine Ovi Store,...

19 komentarjev

Kitajska cenzurira App Store

Primer cenzurirane aplikacije

PC World - Apple se je pridružil kopici podjetij, ki morajo stisniti zobe in v zameno za prodajo na kitajskem trgu cenzurirati, kar partiji ni povšeči. Nedavno tega so na Kitajskem dobili iPhone, k čemur seveda sodi tudi App Store. Njegova kitajska inačica ni neokrnjena, saj je moral Apple odstraniti vse aplikacije, ki se navezujejo na Dalaj Lamo. Druga cenzuriranka je Rebiya Kadeer. Apple je suho dejal,...

5 komentarjev

Modern Warfare 2 še vedno podira rekorde

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Priljubljenost najnovejšega naslova iz serije Call of Duty skorajda ne pozna meja, saj je rekordom v prodaji sledil tudi rekord pri količini nelegalnih prenosov. Teh je bilo v letu 2009 oz. pravzaprav v dveh mesecih od izida kar 4,1 milijona samo za osebne računalnike, več kot dvakrat več od najbolj piratizirane igre iz leta 2008, Spore (izid v začetku septembra, 1,7 milijona prenosov za PC). Številki za Modern Warfare lahko dodamo še 970.000 prenosov za Xbox 360, kar prek vseh platform pomeni trikrat več prenosov od Spore (slednji je na voljo le za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows oz. OS X). Lanskoletno zmago Spore je z letošnjimi rezultati preseglo vseh 5 najbolj prenesenih iger, The Sims 3 na drugem, Prototype na tretjem, NFS: Shift na...

31 komentarjev

Najbolj zaželeni Heroji

BBC - Britanski BBC poroča, da se je v preteklem letu obisk strani, kjer lahko obiskovalci poiščejo datoteke torrent za prenos, največkrat ilegalnih, vsebin s spleta, podvojil. To so izračunali v podjetju Big Champagne, ki je tudi izdelalo lestvico najbolj zaželenih TV-serij. Na prvem mestu so bili Heroji (Heroes), kateri so imeli 55 milijonov prenosov. S štirimi milijoni manj sledi Skrivnostni otok (Lost), vrsto pa nadaljujejo 24, Beg iz zapora (Prison Break) in Zdravnikova vest (House). Med filmi so na prvem mestu Varuhi (Watchmen), niže pa najdemo Nenavaden primer Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), Reci da (Yes Man), Somrak (Twilight) ter Hitre in drzne (Fast and Furious). O izgubah distributerjev zaradi nelegalnih prenosov tokrat ni bilo govora, lahko pa občudujete slovenske prevode naslovov.

19 komentarjev

Applu pošla sapa pri App Storu

Slashdot - Applov App Store odlično funkcionira z Applovega vidika, saj jim nosi poštene denarce, razvijalcev novih aplikacij pa ne zmanjka. Nekoliko drugačen pogled na zadevo imajo slednji, saj so se čakalne dobe za uvrstitev v trgovine zelo podaljšale. Medtem ko je procesiranje zahteve za sodelovanje in pregled aplikacije v začetnih dneh trajalo zgolj nekaj dni, naj bi se sedaj ta čas podaljšal na mesece in to celo za brezplačne aplikacije, ki zahtevajo manj papirologije, so razkrili razvijalci v pogovoru za AppleInsider. Nek avtor pravi, da njegove decembrske vloge še vedno niso preučili, pa smo že marca. Problem je, da Apple ni bil pripravljen na tak naval.

Kot poroča ArsTechnica, pa so težave tudi z obstoječimi aplikacijami, za katere se pogodbe počasi iztekajo. Kot so jim pri Applu povedali, nimajo sistema za obnavljanje in podaljševanje pogodb, so pa zatrdili, da ga pripravljajo in da bo kmalu implementiran.

Na koncu omenimo še študijo, ki napoveduje, da bo do leta 2012 Android...

9 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

Prenesene pol milijarde aplikacij z App Stora

TG Daily - Apple se je z veliko oglasno pasico pohvalil, da so uporabniki iPhona z njegove spletne strani App Store prenesli že pol milijarde aplikacij z vseh področij - od iger do poslovnih. Trenutno ima zbirka vseh aplikacij, ki so na voljo za prenos, 15.000 enot, dnevno število prenosov pa trenutno znaša skoraj pet milijonov, kar je dvakrat več kot pretekli mesec.

App Store se je pojavil 11. julija 2008 in od začetka ponudil skromnih 500 aplikacij. Za prvih 100 milijonov prenosov je potreboval dva meseca, mejnik 300 milijonov pa je dosegel 5. decembra, ko so nudili že več kot 10.000 različnih programov. Pri trenutnem tempu bo Apple za dosego magične meje milijarde potreboval še dobre tri mesece.

14 komentarjev

Microsoft razvija ekvivalent App Storu

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je na sydneyjski konferenci dejal, da Microsoft razvija shemo za distribucijo programske opreme, ki bo delovala na istih principih kot Applov App Store za iPhone in iPode. Pravi, da sta App Store in tudi Facebook dobra servisa, ki sta piscem programov in dodatkov olajšala življenje, zato se bo Microsoft zgledoval po njiju. Želijo ponuditi storitev, kjer razvijalci ne bodo samo prodajali svoje kode, temveč si bodo lahko ustvarili tudi prepoznavno ime. Natančnejših informacij ni želel dati, naj pa bi bili pri Microsoftu že začeli trdo delati.

Applov App Store deluje od julija in od takrat je prodal že prek 200 milijonov programov, skupaj pa je sedaj na voljo prek 5500 dodatnih aplikacij za iPhone. Microsoft sicer že ima svoj Windows Market Place, kjer razvijalci lahko ponujajo svoje izdelke, videli pa bomo, kakšne izboljšave bo pripravil. Več imajo Computer World, CNet in Neowin.

0 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Bon Jovi proti piratom

BBC - Hitro si pojdite prebrat to zgodbo, ki bo potrdila dejstvo, ki ga trobimo že dobro leto dni: glasbena industrija se oklepa zadnjih ponujenih bilk, ki jih dobiva. Po burleski pred nekaj dnevi, ko so začele produkcijske hiše primeke zgoščenk pošiljati v CD predvajalnikih (da ne bi prišlo do ilegalnega kopiranja), je Bon Jovi ubral nekako bolj humano, mehkejšo taktiko. Ob nakupu zgoščenke tega izvajalca boste notri našli trinajstmestno številko, ki jo boste lahko vpisali na njegovi spletni strani. Tako boste "zastonj" v predprodaji kupili karte za njegove koncerte, vunpotegovali žive izvedenke njegovih komadov, in tako dalje. Če pomislim, zna ta rešitev požeti še največ uspeha. Klik!

7 komentarjev