»

Nvidia kljub padcu dobička presegla pričakovanja

Delnica Nvidie je izgubila 10 odstotkov po objavi rezultatov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za preteklo četrtletje, s katerimi so kljub slabšim rezultatom kot lani pozitivno presenetili analitike. Prihodki podjetja so znašali 962 milijonov dolarjev, kar je za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani in poldrugi odstotek več od pričakovanj. Dobiček v tem kvartalu je dosegel 135 milijonov dolarjev, kar je za odstotek manj kot leto poprej. Bruto marža znaša 50,4 odstotka, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot lani.

Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang pripisuje dobre rezultate odlični prodaji Tegre. V naslednjem četrtletju računa še na pravkar prevzeto Icero, tako da naj bi se prihodki podjetja povzpeli na okroglo milijardo dolarjev. Nvidia vseeno pravi, da funkcionalnosti Icere še ne bodo...

0 komentarjev

Intel le še številka tri v Silicijevi dolini

Heise - Kot poroča Heise, je Intel po četrt stoletja izgubil drugo mesto v ameriški Silicijevi dolini na seznamu najpomembnejših 150 podjetij SV150. Prehitel ga je Cisco, ki je imel lani za 39,6 milijard dolarjev prometa, medtem ko je Intel zabeležil le 37,6 milijarde. Tik za petami mu je Apple s 33 milijardimi, medtem ko še vedno premočno vodi Hewlett-Packard s skoraj 120 milijardami. Na seznamu podjetij po dobičku je z osmimi milijardami prav tako prvi HP pred Ciscom, medtem ko se je na tretje mesto prebil Oracle, Intel pa je četrti.

12 komentarjev

Intelov predsednik odhaja v pokoj

Intel - Intel je včeraj objavil novico, da se bo njihov predsednik uprave Craig Barrett umaknil. Položaj namerava zapustiti maja po skupščini delničarjev, je dejal. Barrett se je Intelu pridružil leta 1974 in je od takrat do danes zasedal vrsto funkcij. Med leti 1998 in 2005 je bil izvršni direktor, nato pa predsednik uprave. Pri starosti 69 let se je odločil, da je napočil čas za upokojitev.

Barret je obiskoval Stanford, kjer je diplomiral, magistriral in leta 1964 še doktoriral na materialih. Na univerzi je ostal še deset, ko ga je v svoje vrste zvabil Intel, kjer je delal z mnogo znanimi ljudmi iz sveta tehnologije, denimo Robertom Noyceom, soizumiteljem integriranega vezja in mikročipa, Gordonom Moorom, ki ga poznamo po Moorovem zakonu, in Andyjem Groovom. Po 35 letih dela bo sedaj njegovo mesto zasedla Jane E. Shaw.

22 komentarjev

Težave za Intel in Microsoft

Slashdot - Intel se je spričo težkih razmer na svetovnih trgih odločil - pravijo sicer začasno, čeprav bo do prestrukturiranja zagotovo prišlo - zapreti pet starejših obratov. Prizadete tovarne so dve v Penangu v Maleziji, ena na Filipinih, Fab 20 v Oregonu in D2 v Kaliforniji, obe ZDA. Skupno je neposredno s temi obrati povezanih med 5000 in 6000 ljudi, a Intel obljublja, da vseh ne bo poslal na cesto. Vsaj nekaterim bodo ponudili delo v drugih tovarnah. Gre za starejše proizvodne postopke, medtem ko naj novih linij za 45- in 32-nanometrsko proizvodnjo ne bi spreminjali.

Nekoliko sivih las ima tudi Microsoftova uprava, saj so se pričakovanja o odpuščanjih tekom tega meseca izkazala za točna. Rez ne bo tako izrazit, kot se je pisalo, a še vedno bo odveč 5000 zaposlenih (približno pet odstotkov vseh zaposlenih), kar bo prvo večje odpuščanje v Microsoftu od ustanovitve, če izvzamemo krčenje osebja v prevzetih podjetjih. Prvih 1400 so že odpustili, ostali pa naj bi sledili v naslednjih 18...

20 komentarjev

Prenos glasbe še vedno večinoma nelegalen

The inquirer - Preteklo leto ni bilo kaj bistveno drugačno od prejšnjih, kar se tiče glasbe in avtorskih pravic na spletu, ugotavlja The Inquirer, ki se sklicuje na rezultate raziskave IFPI (Mednarodna zveza fonografske industrije). Ta trenutno zastopa 1400 založb v 72 državah, tako da lahko spremlja tudi njihovo poslovanje. V svojem poročilu (povzetek, statistike) 2009 so si tako ogledali svetovne trende za preteklo leto in ugotovili nekaj zanimivih reči.

V letu 2008 je prodaja digitalne glasbe zrasla za približno četrtino in dosegla vrednost 3,7 milijarde dolarjev (od tega polovico v ZDA), tako da sedaj petino vse glasbe prodajo prek spleta. Gonilo spletne distribucije so še vedno nakupi posameznih singlov, katerih število se je povečalo za 24 odstotkov na 1,4 milijarde; lepo raste tudi prodaja albumov, ki se je povzpela za 37 odstotkov.

Sliši se odlično, a še vedno je to kaplja v morje v primerjavi z nelegalnim trgom. IFPI na podlagi triletnega povprečja različnih študij v državah ocenjuje,...

27 komentarjev

Intel: 90% manj dobička

Sedež podjetja je v Santa Clari

vir: Wikipedia
BBC - Zadnje četrtletje preteklega leta si bo Intel zapomnil po velikem padcu dobička na letni ravni, saj je znašal le 234 milijonov dolarjev, kar je 90 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2007. Glavno krivdo za tolikšen upad na letni ravni nosijo 23-odstotkov manjši prihodki (8,2 milijarde dolarjev), ki bodo v prvem četrtletju letos previdoma še manjši (7 milijard). "Zasluge" pa lahko pripišemo tudi priljubljenosti majhnih prenosnikov (netbooks), ki uporabljajo manj donosno čipovje od tistega v običajnih računalnikih.



Še vedno govorimo o dobičku, ne izgubi.

34 komentarjev

Intel pocenil štirijedrnike

ComputerBase - Slab teden po predstavitvi novih AMD-jevih Phenomov II X4 je Intel že odgovoril - z znižanjem. O tem dejanju se je šepetalo že na CES-u, sedaj pa so se na francoski strani hardware.fr dokopali do konkretnih številk. Pocenili se bodo modeli Core 2 Quad Q9650 s 525 na 317, Q9550 s 317 na 268, Q9400 z 268 na 219, Q8300 z 219 na 187 in Q8200 s 199 na 167 dolarjev. Najmočnejši model je torej kar štirideset odstotkov cenejši, ostali pa med 15 in 18. Podatkov o pocenitvi Core 2 Quad Q9300 in Core 2 Quad Q6600 ni.

73 komentarjev

Intel povečuje tržni delež

X-Bit Labs - Raziskava podjetja J.P. Morgan Securities nakazuje, da bo Intel v zadnjem letošnjem četrtletju nižji od pričakovane prodaje navkljub povečal svoj tržni delež napram AMD-ju. Ocenjujejo, da se bo ta v OEM-segmentu povzpel z avgustovskih 80 odstotkov na 82 odstotkov, kar je predvsem posledica sodelovanja z Dellom in Hewlett-Packardom, dodajajo. Tako ima 97 % vseh Dellovih in 67 % vseh HP-jevih računalnikov vgrajene Intelove procesorje, kar se na trgu zelo pozna, saj gre za največja izdelovalca oz. sestavljalca računalnikov, ki obvladujeta kar tretjino trga. Omeniti velja, da raziskava ne pokriva celotnega trga, temveč le prenosnike, netbooke in strežnike, ne pa naprimer računalnikov Lenovo za podjetja ipd.

4 komentarji

Intel s slabšim kvartalom kot je bilo načrtovano

bit-tech.net - Da je svet zajela recesija, čivkajo že informacijsko odklopljeni vrabci v Afriki, saj se soočamo z velikimi vali odpuščanj, bankroti in padci tečajev borz. Da je recesiji vseeno, koga napade, dokazuje tudi Intel. Vrednost delnice, ki je s 13,50 $ najnižja v zadnjih enajstih letih, bo verjetno kmalu še padla, saj so po relativno konzervativni napovedi, da bodo v zadnjem kvartalu letos pridelali okrog 10,5 miljard dolarjev (plus/minus 400 milijonov), sedaj to drastično spremenili.

Znesek so oklestili za kar 14 odstotkov in tako sedaj napovedujejo le okrog 9 milijard dolarjev prihodkov. Prihodki so za navadnega Zemljana še vedno ogromni, a 14 odstoten padec pove svoje, poleg tega pa so to le prihodki in ne dobiček.

Poleg splošnega upada prodaje praktično vseh dobrin dodatno težavo predstavljajo proizvajalci računalnikov, saj si po novem delajo manjšo zalogo komponent, kar pomeni dodaten upad prodaje. Kljub napovedanemu padcu delnice pa bo le-ta v vsakem primeru minimalen, zanimivo...

23 komentarjev

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev