»

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

Debian 7.0 je tu

Wheezy je ime dobil po pingvinu iz Toy Story.

vir: engadget
Debian - Po dobrih dveh letih od zadnje velike različice je izšel Debian 7.0, znan tudi pod imenom Wheezy. Novosti je precej, najprej pa bomo opazili prenovljeno namizje GNOME 3.4.

Pod pokrovom najdemo številne izboljšave. Podpora za multiarch omogoča namestitev paketkov za različne arhitekture na isti sistem; podprte so i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, armel, armhf in še nekaj bolj eksotičnih. Omeniti velja še izboljšano podporo za večpredstavnost, tako da zdaj za predvajanje avdio in video datotek v patentiranih formatih večinoma ni več potrebno dodatno delo. Dobrodošla je široka podpora za overjanje v več korakih, nova pa je tudi podpora za oblake in še nekaj drugih novosti.

Ker Wheezy obsega več kot 36 tisoč paketov in ker usklajevanje odvisnosti...

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.2

vir: FreeBSD
FreeBSD - Prejšnji teden je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD, ki je prilezel že do verzije 8.2. FreeBSD je popularen operacijski sistem, ki se je prav tako kakor Linux razvil iz Unixa. Od izida zadnje verzije FreeBSD 8.1 je preteklo že več kot pol leta, tako da se je nabralo kar nekaj novosti. Med njimi velja izpostaviti izboljšano podporo za Xen HVM na platformi amd64 in Xen PV na platformi i386, ZFS verzije 15, posodobitve za BIND in OpenSSL, Gnome 2.32.1, KDE 4.5.5 in vrsta odpravljenih hroščev.

Kot je že navada, tudi nova verzija FreeBSD podpira platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Novo verzijo boste z interneta najhitreje...

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.2

Slashdot - Če ste morda spregledali, vas obvestimo, da je včeraj izšla nova verzija drugega najbolj priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Nova različica FreeBSD nosi oznako 7.2 in prinaša kar nekaj novitet. Nič novega ni pri podprtih platformah, ki ostajajo amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Nekatere vidnejše izboljšave so: podpora za popolnoma transparentne superstrani za pomnilnik za aplikacije, podpora za več IPv4 in IPv6 naslovov za jail, Gnome 2.26, KDE 4.2.2 itn. Celoten seznam si lahko prebrete na uradnih straneh, prenos pa je najbolje opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika.

7 komentarjev

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

Cyberdyne prihaja....

TG Daily - Švarci se še ni dodobra naveličal Terminatorja, že je Cyberdyne naredil svoj prvi brainwave controlled exoskeleton.

Kot je videti, so večkratni skoki v preteklost tako človeških kot kovinskih operativcev spremenili situacijo na terenu sedanjosti do neprepoznavnosti. Tako bodo ljudje dobili možnost početi Terminator™ vragolije še pred Sodnim Dnevom, za njim bodo pa stroji imeli resne probleme s folkom.

Dokaz več, da vsak genijalec pa le ne zakuha konec sveta. Profesorju Yoshiyuki Sankaiju bi se sicer znalo zgoditi, da bi z obrazom prebil betonsko steno ali kaj podobnega, a je vprašljivo, če bi to bistveno spremenilo prihodnost, saj imajo ostali tudi podobne, ne veliko slabše zadeve na mizi.

Preden dočakate naslednjo epizodo Sare...

65 komentarjev

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 6.0

Slo-Tech - Po končanem natečaju in predstavljenem novem logotipu ter novem dizajnu spletne strani je danes izšla še nova različica operacijskega sistema FreeBSD pod zaporedno številko 6.0. Novosti je precej, najbolj odmevne pa so številne optimizacije (predvsem pri dostopu do trdega diska), razširjena podpora brezžičnim omrežjem in (zaenkrat še) poskusna podpora platformi PowerPC. Celoten spisek novosti lahko najdete tukaj, vsi, ki sistem neizmerno želite namestiti, pa ga lahko snamete z uradne strani. Nerdorju se zahvaljujemo za obvestilo o novici.

9 komentarjev

FreeBSD 5.4

OSNews - Približno pol leta je naokoli in čas je bil že za novo izdajo legendarnega FreeBSD, ki je tako ravno na dan zmage prilezel že do različice 5.4. Če vas daje firbec, ali je kot skala trden operacijski sistem mogoče narediti še bolj stabilnega, si preberite, kaj je novega v izdaji za vašo najljubšo platformo, nato pa pojdite na stran za dolpoteg (po zaslugi Medineta se najde tudi zrcalo na sončni strani Alp).

Če se vam ob misli na "prijazno" namestitev Unixu podobnih operacijskih sistemov že ježijo lasje, lahko še malo počakate, da bo novotarija vključena v PC-BSD, ki prinaša grafično namestitev FreeBSD skupaj s KDE-jem in ostalim, kar potrebujete na namizju.

Nadebudne oblikovalce še enkrat spomnimo, da imajo le še do konca velikega travna čas, da predlagajo nov logotip FreeBSD, ki bo delal družbo popularnemu hudičku Beastiju. Do sedaj je prispelo 176 predlogov, zmagovalec pa bo bogatejši za 500 podobic Georga Washingtona.

23 komentarjev

Nov GNOME tudi za Solaris

SUN - Iz SUN-a so sporočili, da bodo za svoj operacijski sistem SUN Solaris, ki ga razvijajo za SPARC in INTEL arhitekturo, ponudili tudi grafično okolje GNOME 1.4. SUN naj bi GNOME prevzel tudi kot standardno grafično okolje za prej omenjeni operacijski sistem. To je en velik plus za GNOME in še večji napredek k temu, da bo UNIX svet dobil neko univerzalno grafično okolje, pa čeprav jih je v igri kar nekaj. Tukaj pa je še screenshot desktopa.

2 komentarja