»

Japonska želi prepovedati omrežje Tor

Slo-Tech - V zadnjem času je na internetu cel kup pobud različni vlad, ki poizkušajo omejiti svobodo na internetu in izkoreniniti anonimnost. Na eni strani v ZDA dobivamo CISPO, po drugi strani Britanci blokirajo pornografjo, medtem ko represivnejši režimi vsake toliko časa blokirajo kar Google, Wikipedijo ali pa, recimo, anonimno omrežje Tor. Sedaj imajo podobno zamisel Japonci, ki menijo, da kdor želi na internetu anonimnost, gotovo nekaj skriva - takih ljudje pa se je bati.

Japonska policija je tako ponudnikom dostopa do interneta poslala za zdaj še neobvezno zahtevo, naj blokirajo promet, če...

24 komentarjev

Britanski mobilni operaterji blokirajo spletno stran projekta Tor

Open Rights Group - Blokade interneta so danes tako rekoč stalnica v različnih nedemokratičnih režimih. Prebivalci teh režimov, ki želijo necenzurirano dostopati do interneta se lahko poslužijo anonimizacijskega in proticenzurnega omrežja Tor, kmalu za tem pa lahko beremo novice kako so te nedemokratične države pričele z blokado omrežja Tor.

A kot kaže omrežja Tor ne blokirajo le nedemokratični režimi. Kot poročajo na ZDNetu so britanski operaterji mobilne telefonije brez obvestila blokirali glavno spletno stran projekta Tor. Tega sicer niso storili za vse uporabnike, pač pa za tiste, ki uporabljajo predplačniške pakete in ki omenjenim podjetjem ne plačujejo storitev preko kreditnih kartic.

Na problem so v ponedeljek opozorili pri Open Rights Group.

A brez skrbi. Nameni britanskih mobilnih operaterjev nikakor niso nedemokratični. Gre le za to, da omenjena podjetja skušajo zaščititi naše otroke pred neprimerno vsebino.

Predstavnik podjetja O2 je namreč povedal, da filtriranje izvajajo namerno in...

36 komentarjev

Tor na Androidu

Orbot v akciji

Slo-Tech - Po več mesecih, pravzaprav letih razvoja, je v začetku meseca luč sveta ugledal tudi Tor za mobilne telefone z Androidom.

V programskem paketu Orbot so združeni odjemalec za omrežje Tor, posredniški vmesnik Privoxy, libevent in aplikacija za nadzor povezovanja v Tor omrežje

Kljub temu, da je bila prva različica Tor odjemalca za Android OS uspešno prevedena že konec decembra 2008, pa je Orbot najbolj celovita rešitev za anonimizacijo na mobilnih telefonih. Orbot je bil testiran na Androidu 1.5, 1.6, 2.0, 2.1 in nekaterih nestandardnih uporabniških različicah Androida (tim. customized...

12 komentarjev

Kličoči trojanci se vračajo na mobilne telefone

The Register - V času internetnih povezav na klic (dial-up) so bili ena dražjih nadlog tako imenovani dialerji. Šlo je za parazitske programe, ki jih je uporabnik staknil kje na spletu in so nato počeli nečednosti na računalniku. Običajno se prekinili povezavo z lokalnim ponudnikom interneta in poklicali plačljivo številko v tujini, s čimer so nič hudega slutečim uporabnikom napravili ogromne telefonske račune. Širokopasovni internet (ADSL, kabelski internet, optika) je k sreči pomenil konec te nadloge.

Sedaj pa se zdi, da se dialerji ponovno vračajo, le da so vmes preskočili z ene species na drugo. Pri CA Security poročajo, da je v internet pljusknil nov val dialerjev, ki to pot prežijo na uporabnike mobilnih telefonov. Kaj podobnega je bilo pričakovati, saj velik razmah pametnih telefonov, ki omogočajo nameščanje raznovrstnih aplikacij, ob nezadostni zaščiti kar kliče po zlorabah. Novi trojanci so spisani v jeziku Java 2 Micro Edition in povzročijo, da mobilni telefon pošilja SMS-e na...

11 komentarjev

Google krajša URL-je

Google - Spletni servisi, ki iz dolgih in zamudnih naslovov spletnih strani napravijo kratke povezave (bolj znan je npr. tinyurl), so v zadnjem času postali izredno popularni. Ocenjujejo, da je tovrstnih strani na spletu že več kot sto, pridružuje pa se jim še veliki Google. Registrirali so domeno goo.gl, ki počne točno to. Za razliko od obstoječih strani, ki jih lahko uporabniki prosto obiščejo in uporabijo za krčenje naslovov, je Googlova nekoliko izbirčnejša. Njena uporaba je namreč vdelana v Googlovo orodno vrstico za brskalnike in Feedburner RSS, ki ju lahko sedaj uporabimo v ta namen. V uradni predstavitvi na blogu pravijo, da morda v prihodnosti storitev razširijo tudi na samostojno uporabo.

22 komentarjev

Zaklenite prenosnik s pomočjo mobilnega telefona

engadget - Phoenix, razvijalec mnogih varnostnih programčkov in en glavnih razvijalcev BIOSev (poleg Awarda), je najavil nov način zaklepanja računalnikov. Vse, kar potrebujete, je mobilni telefon z vklopljeno Bluetooth povezavo (ter seveda Bluetooth vmesnik v računalniku) in nameščen njihov program, Phoenix Freeze. Program s pomočjo Bluetooth povezave nato preverja, če je mobilni telefon (dovolj) blizu, če pa se iz kateregakoli razloga oddalji, računalnik zaklene (pokaže se log-on screen) oz. vklopi bolj zeleni način pripravljenosti (z namenom varčevanja baterije). Ko se uporabnik spet vrne oz. dovolj približa, se računalnik avtomatsko odklene oz. ponovno zažene, brez uporabnikove intervencije. Nastaviti je moč tudi (okvirno) razdaljo, pri kateri se zgodi odklep in zaklep, slednje pa program dobi iz moči signala.
Programček je trenutno na voljo le za Windows Vista in XP, nič pa vam ne prepečuje, da ne bi z enim mobilnikom hkrati zaklepali večih prenosnikov.

OS X ima baje podobno zmogljivost...

34 komentarjev

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Načrti za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor v prihodnjih treh letih

Slo-Tech - Eden glavnih razvijalcev anonimizacijskega omrežja Tor, Roger Dingledine, je te dni spisal dokument z naslovom Tor Development Roadmap, 2008-2011, v katerem razkriva podrobne načrte za razvoj anonimizacijskega omrežja v prhodnjih treh letih. Ob tem je potrebno dodati, da imajo razvijalci Tora že zbranih precej sponzorskih sredstev, ki jim bodo omogočila uresničitev zadanega, seveda pa so še vedno odprti za nova sponzorska sredstva.

V dokumentu najprej izpostavljajo izboljšanje izbire poti preko katere se uporabnik preko Tor omrežja povezuje v internet ter izboljšanje porazdelitve bremen med anonimizacijskimi točkami. V okviru tega dela razvoja nameravajo razviti tudi avtomatizirano infrastrukturo za merjenje pretoka in latence omrežja. Za odkrivanje okvarjenih in zlonamernih izhodnih točk pa so že razbili poseben skener SoaT, ki ga bodo še iboljšali in z njim omrežje redno analizirali.

Nasledja velika novost je načrt za povezavo z UDP protokolom. Kot je znano Tor trenutno...

12 komentarjev

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

Videospot posnet z mobilnim telefonom

OSNews - Na OSNews poročajo o zanimivem tehnološkem podvigu. Glasbeniku Robu Dickinsonu (bratrancu Brucea Dickinsona iz Iron Maiden) je uspelo z mobilnim telefonom Nokia N93 posneti pravi pravcati videospot. Zmožnosti snemanja videozapisa v DVD kvaliteti najbrž nihče do sedaj ni jemal resno, morda pa bo pionirski podvig navdušil še koga drugega, da mobilnik uporabi v profesionalne namene. Robov videospot za njegov single Oceans si lahko ogledate na Yahooju, več informacij za nadebudne glasbenike pa je na voljo v izvorni novici.

13 komentarjev

USB polnilec za mobilni telefon

Dan's DATA - Hja, tale članek je pa zelo uporaben... Kako iz USB priključka "potegnit" 5 voltov napetosti in 500mA toka ali 2,5W moči. No kakorkoli že, če se vam opis tegale članka zdi zanimiv, si ga le oglejte in kaj naredite. Za skurjene računalnike in mobilne telefone ne odgovarjam. Aja, še tole, znanja da naredite kaj temu podobnega ne potrebujete skoraj nič, saj je vse lepo razloženo pa tudi zelo lahko je vse skupaj.

2 komentarja