»

Pomanjkanje čipov dela preglavice tudi proizvajalcem tiskalnikov

Slo-Tech - Canonov oddelek za kartuše in tonerje je pomanjkanje polprevodnikov tako prizadelo, da mora razpošiljati tudi primerke brez vgrajenega čipa za preverjanje količine barve, posledično pa mora uporabnike miriti, da njihovi izdelki niso neoriginalni.

Proizvajalci tiskalnikov nas že lep čas na bolj ali manj mehke načine silijo, da poleg tovrstnih naprav vselej zgledno uporabljamo tudi njihove (in samo njihove) vsebnike z barvo. Sami pravijo, da tako zagotavljajo "visoko kvaliteto delovanja", seveda pa gre pri tem predvsem za nagajanje tistim, ki bi lahko ponujali cenejšo storitev, in posledično vzdrževenje relativno visoke cene kartuš in tonerjev, ki predstavljajo lep dodaten zaslužek. Preverjanju vsebnikov z barvo so namenjeni majhni vgrajeni čipi, ki imajo sicer obenem še razne druge naloge, v prvi vrsti merjenje količine preostale barve. Trenutno pomanjkanje polprevodniških vezij, ki je z nastopom pandemije novega koronavirusa ukleščilo svet, pa je na precej zabaven način pokazalo,...

20 komentarjev

Intel občutno niža cene SSD-jev

VR - Zone - Intel nas je razveselili z novico, da bodo krepko znižali cene nekaterih svojih SSD-jev iz družin SSD 320, SSD 330 in SSD 520. Poleg tega predstavljajo nov največji model v družini 330, s čimer bodo zadovoljili tudi zahtevnejše uporabnike.

Intel je poskrbel, da si družini 330 in 520 ne hodita v zelje. V prvi so pogoni cenejši in počasneje, poleg tega so bili omejeni na 180 GB, medtem ko so v 520 dražji, a hitrejši. Novi 240 GB-model 330 bo stal med 200 in 210 dolarjev in se ne bo bistveno razlikoval od ostalih predstavnikov družine. To pomeni branje s hitrostjo 500 MB/s, pisanje s 450 MB/s in do 42.000 IOPS s 4 KB-bloki podatkov.

Znižanje cen ostalih modelov pa bo skorajda tretjinsko. Družina 320 se ceni takole (v oklepaju so cene OEM-verzije): 300 GB-model s 520 (500) na 444 (464) dolarjev, 600 GB-model pa s 1060 (1040) na 880...

101 komentar

PlayStation 3 cenejši, polovica Xbox 360 umre

Plakat z nižjo ceno

vir: engadget
engadget - Težko pričakovano znižanje cene PlayStation 3 se bo naposled očitno le zgodilo, saj nekatere trgovine že dobivajo plakate, ki oglašujejo nižje cene. Enega izmed njih so dobili v eno izmed prodajaln FYE, razvidno pa je, da sta znižana oba modela, tako 80 kot 160-gigabajtni. Cena obeh je nižja za 100 dolarjev in tako znaša 300 oz. 400 zelencev. Na dnu plakata je pripis, da te cene veljajo le, dokler bodo konzole na zalogi. To je dodalo še več olja na ogenj, da...

77 komentarjev

Intel ne bo razvijal procesorja za Playstation 4

Sony - Ta teden se je v britanskem spletnem časniku The Inquirer skrivnostno pojavila zgodba, da naj bi bil Intel zelo resni kandidat za razvoj in izdelavo grafičnega procesorja v naslednji verziji Playstationa. Vse skupaj se je sicer zdelo nekoliko neverjetno, a so mediji na spletu zgodbo vseeno pograbili, tako da se je znašla na marsikateri uglednejši strani. Nak, ne bo. Sony je namreč bliskovito in odločno zanikal te trditve. Označili so jih za najboljšo znanstvenofantastično zgodbo po Gospodarju prstanov, tako da kakšnega dvoma ne more biti.

24 komentarjev

Sony pričakuje izgubo

X-Bit Labs - Že dolgo časa je minilo, od kar je Sony nazadnje konec leta zabeležil izgubo. Nazadnje se je to zgodilo davnega leta 1995, najverjetneje pa se bo ponovilo letos. Ocene kažejo, da bo Sony fiskalno leto zaključil v kar zajetnih rdečih številkah, saj naj bi mu po neuradnih ocenah zmanjkalo 1,1 milijarde dolarjev. Razloga za tako veliko izgubo sta dve, predvsem apreciacija jena zaradi lanskega sesutja špekulativne prakse carry trade, ki je negativno vplivala na konkurenčnost japonskega izvoza, in tako ali tako nižja prodaja zaradi umirjanja potrošnje. Še sredi lanskega leta je Sony napovedoval dobiček v višini dveh milijard dolarjev, nato pa so pričakovanja z vsakim mesecem nižali. Decembra so tako napovedali prestrukturiranje, v sklopu katerega naj bi odpustili štiri odstotke delovne sile ali 16.000 zaposlenih.

Podjetje pa ne sedi križem rok. X-Bit Labs tako poroča, da bomo aprila ugledali pocenitev PlayStationa 3, s čimer bo poskušal Sony oživiti povpraševanje. Trenutno ta stane 399...

17 komentarjev

PlayStation 3 še vedno izgubarski

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so izračunali, da Sony svoje PlayStation 3 še vedno prodaja z izgubo. Izdelava enega PS3 namreč stane 448 dolarjev, medtem ko jih Sony prodaja za 399 dolarjev, torej z vsakim pridela slabih 50 dolarjev izgube. Še pred dvema letoma je izdelava stala 805 (20 GB model) oz. 840 dolarjev (60 GB model), prodajala pa sta se za 499 oz. 599 dolarjev. Sony je stroške izdelave razpolovil zaradi znižanja cene sestavnih delov in tudi tako, da je odstranil nekatere dele, ki so prej zagotavljali združljivost s PS2. S tem so poenostavili dizajn, saj novi 40 GB PS3 sestoji iz 2820 delov, prvi 60 GB PS3-ji pa so bili zgrajeni iz 4084 delov. To seveda ne pomeni, da bo Sony bankrotiral, saj - podobno kot izdelovalci tiskalnikov s kartušami in tonerji - Sony služi s prodajo iger.

31 komentarjev

Wii daleč spredaj, Xbox povozil PS3

TG Daily - Če gre verjeti Microsoftovim besedam, je njihov Xbox 360 na razprodajah v ZDA ta petek dobesedno povozil konkurenta iz Sonyja. V primerjavi z lanskim črnim petkom je Microsoft prodal za četrtino več konzol, skupaj torej slabih 400.000. Trdijo še, da so prodali kar trikrat več konzol kot Sony na isti dan, medtem ko je lani ta faktor znašal le dve. Neodvisnih podatkov za letošnji november še ni, povejmo pa, da je bil lani absolutni zmagovalec Wii z 981.000 prodanimi, sledila pa sta Xbox s 770.000 in PlayStation 3 s 466.000.

42 komentarjev

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

TG Daily - Proizvajalci so se torej odločili, da popustov na konzole letos ne bo, poglejmo pa si, kako se konzole prodajajo na sploh. Podjetje za raziskavo trga NPD v svojih izsledkih navaja, da so oktobra prodali 803.000 Wiijev, kar znaša 59 odstotkov vseh prodanih konzol. Na drugem mestu je Xbox 360, ki s 371.000 prodanimi zaseda drugo mesto in 27-odstotni tržni delež. Playstation 3 je tretji z 190.000 konzolami ali 14 %. Skupaj so prodali 1.364.000 konzol, kar je sedem odstotkov več kot septembra in tretjino več kakor oktobra lani.

Na prodajo konzol ne vplivajo samo specifikacije, ampak tudi dostopne igre, kar je eden izmed razlogov, da Xbox 360 še vedno občutno prekaša Playstation 3. Najbolje prodajana igra je bila oktobra Fable II za Xbox 360 (790.000), sledijo pa Fit za Wii (487.000) in Fallout 3 za Xbox (375.000 prodanih izvodov). Najbolje prodajana igra za PS3 pa je naprimer šele na sedmem mestu v skupni razvrstitvi. Več o tem.

33 komentarjev

Sony ne bo znižal cen PS3 v Evropi

GamesIndustry.biz - Kot že veste, Sony namerava znižati ceno PS3 za 100$, kljub temu pa nas evropejce to znižanje ne bo doletelo. Prav tako v Evropi ne bo možno dobiti 80GB model PS3.

Sony Computer Entertainment Europe navaja, da bo namesto znižanja cen, obogatila nakup PS3 konzole s še enim Sixaxis kontrolerjem in dvema izmed naslednjih iger: Resistance: Fall of Man, Motorstorm, Genji: Days of the Blade, Formula One Championship Edition in Ridge Racer 7. Tako boste 1. 8. že lahko kupili dopolnjen komplet, seveda za isto ceno, 599€.

Predsednik SCEE, David Reeves pa še navaja:

"With sell through of over 1.2 million units in the SCEE territories to date, PlayStation 3 has proved to be an instant and huge success ..."

... kar bo pa pokazal čas.

15 komentarjev

Šibkejši PS3 se poslavlja

Kotaku - Ob splavitvi svoje nove konzole je Sony na tržišče poslal dva različna modela, čistokrvnega, ki ga večina od nas pozna, in cenejšega, ki je opremljen s samo 20 gigabajti diska, manjkata pa mu tudi čitalec kartic in podpora brežičnim Wi-Fi omrežjem. Omenjene pomanjkljivosti so kupce že od samega začetka odvračale od nakupa cenejše izvedenke (no ja, sicer je tudi Sony ponudbo nagibal v smer dražjega modela), vse skupaj pa je sedaj doseglo vrhunec. Sony je namreč najavil, da je zaradi slabe prodaje proizvodnja 20 GB modela praktično nesmiselna, zato ga v ZDA sploh več ne bodo ponujali. Če in kdaj se bo omenjeno zgodilo tudi na ostalih kontinentih, se še ne ve, a vendarle boste iz izvorne novice morda izvedeli še kaj več.

30 komentarjev

PS3 dogaja(nja) in Sonyjeve izgube pri tem

Slo-Tech - Na Japonskem so v dveh dneh (raz)prodali 88.400 kosov sila težko pričakovane konzole nove generacije, PS3. Očitno jim ni bilo namenjenih 100.000 kosov, kot se je sprva poročalo, ali pa se je manjkajočih 11.600 kosov znašlo pri privilegiranih kupcih.

V preteklih dneh je PS3 popolnoma obnorel še Ameriko. Neki zobozdravnik je tako najel 60 ljudi, da so stali namesto njega v vrsti. Profesionalni čakalci so bili razporejeni v izmene po 8 ur. Vse to za dober namen: obdarovati svoje sorodnike.

Roke si je mel tudi kupec, ki je preko eBaya PlayStation 3 nato prodal za neverjetnih 9.000 ameriških dolarjev! To bi si pri Sonyu lahko samo želeli, saj so maloprodajne cene trenutno Sonyju v minus. Pri iSuppliju so na novo vzeli pod drobnogled proizvodne stroške konzole in njeno prodajno ceno. Tako Sony pri 20 GB modelu izgublja 306,85 ameriških dolarjev in pri 60 GB 241,35 dolarjev. Manjka seveda še dobiček trgovcev, tako da so izgube še večje. Za primerjavo naj omenim, da po podobnem...

167 komentarjev