»

Zapisovanje podatkov v steklo postaja praktično

engadget - Britanski raziskovalci so pošteno nadgradili metodo zapisovanja podatkov v steklo, ki sedaj na plošček velikosti blu-rayja omogoča vnos 500 terabajtov v približno 60 dneh.

Naša informacijsko požrešna civilizacija proizvede vse več dragocenih digitaliziranih podatkov, ki terjajo trajno shranjevanje; to pa je svojevrsten izziv, saj imajo vsi uveljavljeni mediji razmeroma omejeno življenjsko dobo. V zadnjem desetletju se je kot medij prihodnosti za trajno shranjevanje izkristaliziralo kvarčno steklo, v katerega zapisujemo s femtosekundnim laserjem. Ta v tridimenzionalno strukturo stekla "vžiga" lamele (po domače, neke sorte zareze) z določeno kotno orientacijo in velikostjo, kar skupaj s položajem nosi zapisano informacijo. Teoretično gledano naj bi bilo takšno steklo obstojno milijarde let, obenem pa je odporno na visoke temperature, magnetizacijo, sevanje in praske. Na čelu napredka v tem segmentu je Microsoftov projekt Silica, kjer so pred dvema letoma demonstrirali zapisovanje...

28 komentarjev

General Electric na holografski medij shranil pol terabajta

engadget - Raziskovalci iz General Electrica poročajo, da so uspeli na optični medij v velikosti običajne zgoščenke zapisati 500 GB podatkov, kar je 100-krat več od DVD-jev in 20-krat več od medijev Blu-ray. Zapisovanje poteka z enako hitrostjo, kot je mogoče peči blu-rayje, kar bi pomenilo tri ure za zapis celotnega ploščka. Sedaj bodo primerke medijev in tehnologijo posredovali usposobljenim partnerjem, katere bodo poizkusili prepričati v odkup licence in masovno proizvodnjo.

Gre za tako imenovani mikroholografski zapis podatkov. V principu se podatki zapisujejo z laserjem podobno kot na klasične optične medije, le da pri holografskem zapisu ni strogih omejitev, koliko plasti se uporabi. Medtem ko CD-ji uporabljajo eno plast in...

22 komentarjev

Blu-ray v visoki ločljivosti na PS3 le še prek HDMI-ja

HotHardware - Ob predstavitvi je bil PlayStation 3 po mnenju mnogih eden najugodnejših predvajalnikov optičnih medijev Blu-ray, ki je poleg predvajanja filmov omogočil še igranje iger ter celo brskanje po spletu. Od predstavitve PS3 so se predvajalniki Blu-ray seveda pocenili bolj, kot PS3, torej je edina prednost širši nabor funkcionalnosti. V kratkem naj bi v trgovine prišla nova različica, poznana pod oznako K, ki pa ne bo prinesla večjih sprememb. Pravzaprav zgolj odvzema eno funkcionalnost, predvajanje filmov v visoki ločljivosti s ploščkov Blu-ray prek komponentne povezave.

Nedavno je bil dokončno sprejet standard AACS oz. DRM, prisoten na ploščkih...

5 komentarjev

Letos pričakovanih 100 milijonov prodanih Blu-rayev

X-Bit Labs - Po lanskem zaključku vojne med formatoma HD DVD in Blu-ray, ki jo je dobil slednji, letos analitiki pričakujejo, da se bo prodalo 100 milijonov modrih zgoščenk (pa smo mimogrede poslovenili Blu-ray). Lani so jih v ZDA prodali 24 milijonov, kar je 320 odstotkov več kot leto prej, podoben trend pa načrtujejo tudi za letos. Če se bodo napovedi uresničile, bodo samo na severnoameriškem trgu prodali 80 milijonov enot, po celem setu pa več kot sto milijonov. Evropejci smo bili lani nekoliko bolj zadržani, saj smo nabavili le devet milijonov Blu-rayev, Japonci pa tri milijone. Skupno se je prodalo 36 milijonov tovrstnih ploščkov.

Sony, ki je v PlayStation 3 vgradil bralnik Blu-ray, je lani prodal 21,3 milijona naprav. Nanj odpade največji delež bralnikov na svetu, saj so preostali proizvajalci prodali le dobre štiri milijone naprav. Skupno naj bi bilo tako v svetu več kot 25 milijonov naprav, ki zmorejo prebrati Blu-ray. To pomeni, da bi moral vsak lastnik v povprečju kupiti štiri filme,...

13 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

Blu-Rayji na Japonskem vedno priljubljenejši

X-Bit Labs - Novi ploščati standard Blu-Ray, ki zlagoma nadomešča DVD-je, se počasi prijema, poroča X-Bit Labs. Poročali smo že, da letos v Evropi ne bomo dočakali kakšne večje množice ustreznih predvajalnikov, saj so proizvajalci večino pošiljk poslali v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo boljšo prodajo. Kar se tiče Japonske, so zadeli.

Delež prodanih zapisovalnikov Blu-Ray je na Japonskem prvič presegel delež DVD-jev. Spomnimo, da so DVD-ji značko 10 odstotkov presegli aprila 2002, polovični delež med prodanimi pa so dosegli novembra 2008. Blu-Rayji so deset odstotkov dosegli lani konec oktobra, letos novembra pa že drugi mejnik. Glavni razlog za hitrejšo zamenjavo vidijo analitiki v razmahu televizijskih sprejemnikov visoke ločljivosti, ki jim ločljivost DVD ni več dovolj. Tipični zapisovalniki Blu-Ray na Japonskem stanejo 100 do 110 tisoč jenov (800 do 900 evrov).

41 komentarjev

Kam so šli vsi Blu-Rayi?

The Register - Poročali smo že o vedno cenejših predvajalnikih Blu-Ray, katerih cene so se v ZDA spustile pod 150 dolarjev, pri čemer smo tiho pričakovali podobno tudi na tej strani Luže. Očitno smo se ušteli. Tržni analitiki ocenjujejo, da se pomanjkanje poceni (to pomeni do 300 dolarjev) predvajalnikov na evropskem trgu do konca božične nakupovalne sezone ne bo popravilo, tako da jih letos Božiček ne bo nosil.

Proizvajalce je nekoliko iznenadil nepričakovan odstrel konkurenčnega standarda HD DVD in Sonyjeva vključitev Blu-Ray enot v PlayStation 3, kar je povzročil hiter dvig povpraševanja. Pomanjkanje ključnih komponent (neuradno se omenjajo modre laserske diode) se je sicer kasneje uredilo, a še vedno ni dovolj izdelanih končnih enot za globalno povpraševanje. Zato so se odločili, da jih pošljejo v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo najboljši odziv, Evropa pa je za letos izvisela. Prihodnje leto se pričakuje še dodatno znižanje cen.

54 komentarjev

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni

X-Bit Labs - Predvajalniki Blu-Ray se nezaustavljivo cenijo in postajajo dostopni tudi povprečnemu uporabniku, ugotavljajo na X-Bit Labs. Tako smo dočakali trenutek, ko se spustili pod mejo 150 dolarjev, četudi so še pred dvema letoma stali desetkrat toliko. Wal-Mart bo za praznične nakupe ponujal Magnavox MB500MG9 za 128 dolarjev, že sedaj pa je podobne modele mogoče dobiti za slabih deset dolarjev več. To so seveda oskubljeni modeli brez internetne povezljivosti in HDMI-kablov, a za takšno ceno več ne moremo pričakovati.

Kljub padajočim cenam pa Sony priznava, da prodaja samostojnih Blu-Ray predvajalnikov ne gre po željah. Od načrtovanih petih milijonov enot jih bo po vsej verjetnosti letos prodal le 4,5, kar je še vedno soliden rezultat. Glavni razlog za tak položaj so poleg dežurnega krivca finančnega krča cene filmov, ki so v Blu-Ray formatu nerazumno dražji od DVD-jev. Sony pravi, da razume studije, vendar kljub temu upa na nižanje cen, ki bi vzpodbudilo prodajo predvajalnikov in...

53 komentarjev

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu

Heise - Včeraj je vsemogočni Warner Bros. Entertainment na svojih spletnih straneh objavil, da opušča podporo formatu HD DVD (nove vsebine bodo na teh ploščkih izdajali le še do maja 2008) in bo v prihodnje svoje filme ponujal izključno na nosilcih DVD in Blu-ray, saj po njihovem mnenju to zahtevajo oz. pričakujejo potrošniki. Izdajanje vsebin na dveh formatih je pri potrošnikih ustvarjalo dvom in zmedo, posledično pa indiferentnost do novotarije in slabe donose Warnerju.

Spomnimo - HD DVD lahko na en sloj ploščka shrani 15 GB podatkov (30 GB na dva sloja), Blu-ray pa 25 GB (50 GB na dva), so pa prvi nosilci zato cenejši za izdelavo.

V Blu-ray taboru so tako po novem New Line Cinema, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros. in Twentieth Century Fox, v HD DVD formatu pa vsebine izdajajo New Line Cinema (ki ga nadzira Warner!), Paramount Pictures/Dreamworks in Universal Pictures.

Izvorna novica na Heise, poroča tudi Slashdot.

Je to konec HD DVD formata?

125 komentarjev