»

Nova vrsta sončnih celic

Na sliki je tanka plast organske sončne celice, ki prikazuje zgornjo plast vzorčaste grobe površine (zeleno). Na rdeče prikazani plasti se svetloba ujame in se ustvari tok. Ta plast je ujeta med dve drugi, ki pomagata, da svetloba ostane ujeta v srednjem delu.

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Sončne celice tanjše kot valovna dolžina svetlobe imajo ogromen energijski potencial.



Študija je pokazala, da so ultra tanke sončne celice veliko sposobnejše za absorbcijo svetlobe kot mnogo dražje debelejše silicijeve. Gre predvsem za drugačno obnašanje svetlobe pri manjših skalah (nanometerskih). S pravimi izračuni debelosti plasti celic in grobosti površine bi tako lahko ujeli kar do desetkrat več svetlobe kot so sploh mislili, da je mogoče. Z nekaj popravki bo takšen koncept pridobivanja sončne energije lahko kmalu zrel za konkretno uporabo, ki si jo bomo ljudje lahko privoščili.

Ključ do uspeha je sposobnost celic, da zadržijo sončno svetlobo čim dlje, kar omogoča iztisnitev karseda velike količine energije iz nje. To...

20 komentarjev

Razvili pametne vijake

Gizmodo - Verjetno vas je med bralci malo takih, ki vam sivih las nikoli ne bi povzročali preveč ali premalo priviti vijaki. Sedaj pa se postavite v kožo nevrokirurga ali ortopeda, ki si enostavnega ponovnega privijanja ne more dopustiti. V te namene je podjetje Stress Indicators razvilo vijake Smart Bolts z vgrajenim indikatorjem.

Optično absorptivna celica ali gostotno-odvisen filter spremeni spektralno transmitanco (valovno dolžino) svetlobe, ki prehaja skozi stekleno okno indikatorja v glavi vijaka. S spreminjanjem sestave tekočine v celici je možno uravnavati ustrezen navor, vijaki pa naj bi ustrezne...

22 komentarjev

Posneli prvo supernovo v gama spektru

The Register - Nedavno je mednarodni ekipi astronomov uspelo s H.E.S.S. (High-Energy Stereoscopic System), skupino štirih teleskopov v Nambiji, posneti prvo sliko supernove v gama delu EM spektra. S tem so dokazali, da so supernove eden izmed mnogih virov kozmičnih žarkov, visokoenergijskih žarkov, ki nas vsakodnevno bombardirajo.

Kaj je pri tem tako posebnega? Gama žarki imajo to nerodno lastnost, da prehajajo skozi skoraj vsako snov in jih je tako skoraj nemogoče "ujeti" ter upodobiti. Tokrat so si pomagali s sevanjem Čerenkova. Na kratko, to je sevanje, ki ga snov odda, če jo preleti nabit delec s hitrostjo večjo kot je hitrost...

13 komentarjev

Nova NEC-ova baterija, ki je napolnjena v 30 sekundah

Neowin - NEC je razvil baterijo, ki se napolni v 30 sekundah. Organska radikalna baterija je lahko napolnjena na podobni ravni moči kakor NiMH-celice za prenosne MD-predvajalnike, digitalne fotoaparate in druge elektronske naprave. Cena bo enaka NiMH-baterijam, ker ne vsebuje dragih materialov. NEC bo prvi zvitek baterij uporabil v kot izvir energije za nadomestitev kratkotrajnih izpadov električne energije v računalnikih.

11 komentarjev

Nanotehnologija in svetloba

The Register - Če se bo trend nekaj zadnjih dni nadaljeval, mogoče v bližnji prihodnosti ne boste obiskovali več Slo-techa, ampak Slo-nano-tech. Mogoče res prikazano malce karikirano, samo dejstvo, da postaja nanotehnologija čedalje pomembnejši del našega življenja, pa verjetno postaja več kot jasno.

Da je področje res "vroče", potrjuje tudi sledeča novica. Raziskovalci "mazurske skupine" na Harvardu so namreč izdelali nanovlakna, ki imajo v premeru manj kot znaša valovna dolžina svetlobe, ki jo prenašajo. Princin prenosa po teh, 50-nanometrskih vlaknih silicijevega dioksida je usmerjanje svetlobe po površini, zaradi upogljivosti in nespremenljivega premera pa je tudi izgub malo ali skoraj nič.

Praktična uporaba odkritja se bo pokazali v informacijski tehnologiji in biomedicinskih ter sorodnih vedah. Z zmanjševanjem velikosti senzorjev, ki se uporabljaji sedaj, se bo predvsem povečala komplianca pacientov, kar pomeni, da bo tehnologija olajšala muke široki populaciji.

Poleg tega je treba...

0 komentarjev

Pregled multimedijskih predvajalnikov za GNU/Linux

Linuxorbit -

Na LinuxOrbit so naredili zanimivo primerjavo najnovejših multimedijskih predvajalnikov za Linux. Primerjali so večino trenutno dostopnih izdelkov, od Totema do VLCC, XMMS in Xmovie programov. Ker je tudi med bralci Slo-Techa precej zanimanja za Linux distribucije, bo tudi omenjeni članek verjetno zanimiv. Klik!

Dodatek: RPM pakete za večino v članku opisanih programov za zadnje distribucije RedHat Linuxa (7.2 ter 8.0) najdete na FreshRPMs.

6 komentarjev

Izvorna koda Quake 2 objavljena!

Planet Quake - Morda že malce stara novica, vendar pa se bo med bralci Slo-techa zagotovo našel kdo, ki še ne ve, da se je Id končno usmilil tropov programerjev in jim ponudil celotno kodo nekdaj zelo popularne igre Quake 2. Vsi navdušenci, ki imate vsaj malo pojma o programiranju grafike, lahko kodo odslej brezskrbno spreminjate in vanjo vgrajujete nekatere novejše tehnologije, kot so npr. trueform. Kje dobiti izvorno kodo, pa izveste tukaj.

0 komentarjev