»

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Kazenska ovadba proti policistu, ki je preko spleta grozil predsedniku vlade

Delo - Kor poročajo slovenski mediji, je bivšemu predsedniku vlade Janezu Janši junija 2006 nekdo "anonimno" grozil preko spleta. Na spletni strani enega izmed dnevnikov časopisov je namreč objavil komentar v katerem je Janši grozil z atentatom.

Izkazalo se je, da je omenjeni "komentator" precej informacijsko nepismen, saj je svojo grožnjo poslal kar iz službenega računalnika. Omenjeni "komentator" je bil zaposlen na policiji - neuradno je bil pomočnik komandirja policijske postaje - policija pa ima precej natančne evidence glede uporabe službenih računalnikov, zato "anonimneža" ni bilo težko izslediti.

Zoper omenjenega forumaškega "komentatorja" je bila že podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, prav tako pa so proti njemu sprožili tudi disciplinski postopek in mu prekinili delovno razmerje.

Morda pa bo imel sedaj več časa za pisanje spravljivejših komentarjev po forumih?

81 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Applu odobrili patent za tekočinsko hlajen prenosni računalnik

The Register - Ameriški patentni urad je pred nekaj dnevi gigantu z Infinite Loopa 1 odobril lani vloženi patent za vodno hlajeni prenosni računalnik. Čeprav sama odobritev patenta ne pomeni, da vlagatelj dejansko predmet patenta razvija, komentatorji na spletnih portalih sklepajo, da bi lahko ena od predvidevih rešitev zagledala luč dneva že v prenosnikih s prihajajočimi štirijedrniki razreda Clarksfield.

Opisana rešitev predvideva sistem z mehansko ali elektrostatsko črpalko, hladilno tekočino, ki je lahko voda, hladilno sredstvo skupin R133 ali R134, dvofazni sistem tekoče-plinasto ali pa tekoče-trdno (delci kovine, ki povečajo toplotno prevodnost), pa lahko poganja tudi mehanska vibracija membrane. Kljub temu, da bomo rešitev verjetno najprej videli v eni od naslednjih generacij Macbookov, listina ne izključuje ostalih prenosnih naprav, kot so iPhone in iPod Touch.

Zastavlja se seveda vprašanje, kako zagotoviti zanesljivost sistema, ki ne sme puščati, med komentarji na Slashdotu pa se, bolj...

61 komentarjev

Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov

Aluminijasta kocka

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Kot so po prostranstvih interneta že nekaj časa krožile govorice o posodobitvi prenosnikov, je Apple danes pred nekaj urami predstavil posodobljeno linijo svojih prenosnikov. Najnovejši modeli Apple-ovih prenosnikov pa tokrat niso osveženi le s sicer suhoparnim povišanjem hitrosti procesorja in/ali grafičnih kartic, pač pa se tokrat ponašajo tudi z novo obliko.



Za nov dizajn pa Apple ni izbral le preoblikovanja svoje nadvse prepoznavne linije prenosnikov, pač pa se je odločil, da bo ohišje za svoje prenosnike v celoti izdeloval iz enega kosa aluminija. S postopkom preoblikovanja enega kosa aluminija v ohišje s pomočjo CNC naprav je Apple tako postavil nov standard, saj še noben proizvajalec prenosnih računalnikov ne izdeluje ohišij na podoben način....

205 komentarjev

Vodno hlajenje za prihajajoče Intelove Procesorje?

X-Bit Labs - Intel je že na prejšnjem Intel Developer Forumu predstavil model vodnega hlajenja za svoje procesorje, na tokratnem IDF-u pa je Sunonwealth Electric Machine Industrial (Sunon), eden izmed največjih Intelovih dobaviteljev hladilnikov, predstavil zanimivo vodno hlajenje z imenom Waturbo.



Gre za na videz običajen procesorski hladilnik, ki pa je v bistvu radiator, črpalka ter rezervoar obenem. Njegovo delovanje je podobno principu Heatpipe, pri tem pa še majhna vodna črpalka omogoča hitrejšo cirkulacijo vode in s tem boljše hlajenje. Na spletni strani HKEPC so izvedli tudi preizkus(kitajščina) omenjenega hladilnika, pri čemer je procesor Pentium 4 660 (3,60 GHz, 2 MB cache) ohladil...

13 komentarjev