»

Kako je Microsoft zakrpal program brez izvorne kode

Slo-Tech - Stari Equation Editor je eden najstarejših kosov programske opreme na večini računalnikov, ki poganjajo Microsoftov Office. Pregled datoteke EQNEDT32.EXE razkrije, da jo je Microsoft ustvaril leta 2000 in nazadnje popravil leta 2003. Program, ki ga je pred Microsoftovim prevzemom razvijal Design Science v letih 1990-2000, je kasneje zamenjalo povsem novo orodje za stavljenje enačb, a stari Equation Editor je ostal, da lahko odpiramo stare dokumente. In kot kaže, je Equation Editor tako zelo star, da je Microsoft založil (ali pa nima pravic, da bi popravljal) izvorno kodo.

V zadnjem paketu popravkov za Microsoftovo programsko opremo je tudi nova verzija Equation Editorja, ki pa jo je Microsoft popravil neposredno z urejanjem prevedene izvršljive (binary) datoteke, ugotavlja Mitja Kolšek iz 0patch Teama. To je precej neobičajen...

16 komentarjev

Izšla Mathematica 8

CNet - Dve leti po izidu sedme verzije je Wolfram Research izdal novo verzijo priljubljenega programskega paketa Mathematica. Gre za dobro poznano orodje za vrsto matematičnih izračunov, ki ga uporablja ali pa vsaj pozna skoraj vsak prirodoslovec in inženir.

Razvijalci so se odločili, da je čas Mathematico naučiti osnov človeškega jezika, zato razume primitivne in enoznačne ukaze v angleščini. Ugotovi, da je z ukazom pi 200 digits v resnici mišljen N[Pi, 200] in podobno. Dodelali so njeno znanje tudi na povsem matematičnih področjih, to so verjetnost in statistika, teorija grup, analiza valnih oblik, obdelava slik, izračuni finančnih izvedenih...

7 komentarjev

Toshibin prenosnik s polterabajtnim SSD-jem

The Register - Toshiba je začela prodajati svoj nov prenosnik Dynabook SS RX2 WAJ, ki ga oglašujejo kot prvi prenosni računalnik, ki ima vgrajen polterabajtni SSD. V njegovem drobovju najdemo še procesor Intel Core 2 Duo SU9400 z 1,4 GHz, 3 GB pomnilnika DDR2 pri 667 MHz, povezljivost 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR in gigabitni ethernet. Zaslon ima diagonalo v izmeri 12,1 palca in prikaže največ 1280 x 800 točk, krmili pa ga grafika Intel GMA 4500MHD. Celoten paket vključuje še omenjeni SSD, ki piše s 180 MB/s in bere z 230MB/s, tehta pa 1,1 kg. Prenosnik je za zdaj dobavljiv le na Japonskem in stane 3000 evrov oz. 250...

31 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Izšla Mathematica 7

Slashdot - V torek je izšla nova verzije Mathematice podjetja Wolfram Research. Mathematica je izjemno priljubljeno orodje za celo vrsto matematičnih čarovnij in izračunov, ki je poznano domala vsakemu naravoslovcu. Sedma inkarnacija prinaša nekaj kozmetičnih popravkov, kot je na primer tesnejša povezava z Microsoftovim programom Equation Editor za pisanje enačb in formul v Wordu, pa tudi korenitejše izboljšave, kot je podpora za vzporedno uporabo več jeder procesorjev. Vse novosti si lahko ogledate na njihovi uradni strani. Cena za študente znaša 128 evrov (oz. 45 evrov ob nakupu licence samo za eno leto), redna cena pa je dobrih 3000 evrov. Nadgradnje so seveda cenejše.

23 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.4

Open BSD - Še vedno se držijo svojega šestmesečnega cikla in tudi na začetku tega novembra je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD 4.4. Novosti vključujejo OpenSSH 5.1 s podporo za chroot(2), Xenocaro, Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8 itn. Celoten seznam si lahko ogledate na njihovih straneh, od koder si lahko OpenBSD 4.4 prav tako tudi brezplačno prenesete ali pa naročite škatlasto verzijo.

0 komentarjev

Macromedia v težavah

Reuters - Izdelovalec priljubljenih orodij za spletno oblikovanje, ki je sicer znan predvsem po programu (in standardu) za vektorske animacije Flash, ima finančne težave.

Ob koncu drugega četrtletja so načrtovali dobrih sedeminosemdeset milijonov dolarjev prihodkov, realizacija pa bo najverjetneje nekje v višini med 70 in 75 milijonov, kar pa bo kalifornijskemu podjetju prineslo izgubo. Objava analitikov je močno vplivala tudi na trgovanje z delnicami, saj je vrednost slednjih v torek iz $ 19,01 padla za kar $ 8,16.

9 komentarjev