»

Konica Minolta razvila projektor velikosti palca

CrunchGear - Kot kaže, bo razvoj tehnike v nekaj letih poskrbel, da bodo komercialno dostopni projektorji namesto energetsko potratnih škatel, ki so bile sposobne ogreti manjši prostor, naprave velikosti pomnilniškega ključa.

Konica Minolta je po poročanju Crunch Geara razvila projektor dimenzij 20×40x7 mm, ki za svoje delovanje porabi potrebuje samo 1 W moči. Piezoelektrični elementi nadzorujejo mikroogledala velikosti dveh milimetrov, ki usmerjajo laserje modre, rdeče in zelene barve. Tehnika naj bi trenutno omogočala prikaz okoli 20 inčne diagonale XGA ločljivosti na oddaljenosti 50 do 60 cm od zaslona.

Po optimističnih napovedih bodo omenjeni projektorji široki potrošnji dostopni v dveh ali treh let. Slik prototipa v času pisanju žal še ni zaslediti na spletu.

11 komentarjev

Identifikacija posameznikov s pomočjo satelitskih posnetkov

Slo-Tech - Kot poroča New Scientist je Adrian Stoica, inženir v Nasinem Jet Propulsion Laboratory razvil programsko opremo, ki omogoča identifikacijo posameznikov na podlagi gibanja njihovih senc.

V osnovi gre sicer za tehniko identifikacije posameznikov glede na način njihove hoje (ang. gait analysis), ki pa je ni mogoče izvajati v primeru, ko je na voljo posnetek posameznikov iz višine. Na primer - iz satelita. Satelitski posnetki namreč vsebujejo samo posnetek glave in ramen, zato naj bi bili - tako se je domnevalo do sedaj - za samodejno identifikacijo posameznikov neuporabni.

Stoica pa je ugotovil, da je dovolj informacij o načinu hoje mogoče dobiti že iz senc posameznikov. New Scientist poroča, da je Stoica napisal programsko opremo, ki je zmožna na video posnetku zaznati človeško senco in ob upoštevanju pozicije sonca ter kota snemanja pridobiti dovolj podatkov za pozitivno identifikacijo posameznika.

Razvoj tehnike je sicer še v zelo začetni fazi in v kratkem ni pričakovati da bo v...

35 komentarjev

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov?

Slo-Tech - Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke (SNS) je 16. avgusta na Partnerstvo za razvoj* naslovila pobudo po obravnavi vprašanja glede zakonske ureditve odvzema krvi z namenom DNK vzorčenja vseh državljanov Slovenije.

Po mnenju SNS je razvoj tehnike in znanosti na področju analize človekove DNK prinesel večje možnosti za zdravljenje nekaterih bolezni, za razvoj biotehnologije ter za preiskovanje in dokazovanje kaznivih dejanj (DNK kot posameznikov "prstni odtis"). V stranki zato ustanovitev nacionalne zbirke DNK vzorcev označujejo kot nujno.

V predlogu, poslanem na Partnerstvo za razvoj navajajo, da je "uporabnost podatkov, ki nam jih Nacionalna zbirka vzorcev DNA nudi, nedvomno bistveno večja od možnosti zlorabe podatkov in kršenja zasebnosti in pravic posameznika."; Ob tem primeroma navajajo nacionalno zbirko DNK vzorcev, ki jo je vzpostavila Velika Britanija, zbirko DNK vzorcev, ki jo je pripravila Estonija ter zbirko CODIS, ki jo v forenzične namene uporablja ameriški...

136 komentarjev

Alpha - iz pepela vstala Konica-Minolta

TweakNews.net - Sony je, tako kot se je predvidevalo, oživel nedavno preminule Konica-Minolte kamere. To je naredil tako, da je ustanovil novo znamko za D-SLR - Digital Single Lens Reflex kamere: Alpha. Ta bo uporabljala obstoječi Minoltin "bajonetni" sistem za menjavo objektivov in druge nedavno preminule tehnologije Konice-Minolte, znane tudi pod imenom Maxxum/Dynax. Najbolj razveseljivo je, da bo Alpha Sony naprej razvijal in proizvajal tako kamere, objektive in dodatke, ki so kompatibilni z obstoječimi Minoltinimi. Predseduje ji Yutaka Nakagawa, direktor Digital Imaging Business Group. Sodelovanje z Carl-Zeissom se bo seveda nadaljevalo.

Hkrati Sony že nudi podporo in servis obstoječim kameram in objektivom propadle navezave Konica-Minolta v ZDA.

Upam, da se bo reinkarniral tudi Aibo. S kitajsko ceno seveda.

11 komentarjev

Izginjanje analognega

Reuters - Matsushita Electric oz. Panasonic njen del, ki proizvaja televizorje, je najavila, da bo prenehala s proizvodnjo analognih televizij, navkljub temu, da so v lanskem letu predstavljale skoraj tretjino proizvodnje. ZDA so se namreč že zavezali, da bodo prešli na digitalno TV do leta 2009.

Prav tako so se pri Nikonu odločili ukiniti proizvodnjo in razvoj analognih kamer, razen njihovega paradnega konja F6 in pripadajočih objektivov.

Še bolj šokantna novica je pred dnevi prišla iz Konica Minolte, ki se dokončno umik iz področja fotografije. Del proizvodov bo prevzel Sony. Hkrati je napovedal odstop tudi njen predsednik Fumio Iwai.

Očitno so dobički na analognem tržišču premajhni, povpraševanje še nižje, ter nizko cenovna konkurenca velika.

28 komentarjev

Projektor za vsak žep?

Slashdot - Upstream Engineering je skoraj anonimno podjetje, ki pa se utegne povzpeti med ene izmed najbolj čislanih računalniških velikanov, če mu bo uspelo predstaviti izdelek, ki ga obljublja. Prihodnje leto naj bi na trg poslali barvni projektor za video predvajalnike, potovalne TV-je, prenosnike, dlančnike ipd., ki naj bi zasedel prostor škatlice za vžigalice. Podvig naj bi jim uspel s tehnologijo Photon Vacuum, ki so jo že patentirali, omogočala pa naj bi izdelavo projektorjev, ki potrebujejo precej manj komponent kot običajni in porabijo neprimerljivo manj električne energije. Prva razvojna različica bo na voljo že v drugi četrtini letošnjega leta. Klik!

12 komentarjev

Božični mini digitalci

Tom's Hardware - V današnjih časih so digitalni fotoaparati že nekaj zelo vsakdanjega. Postajajo vedno manjši in zmoglivejši, količini le-teh na tržišču primerno pa pada tudi razmerje cena/kvaliteta. Na Tom's Hardware so si ogledali 5 digitalcev podjetij Sony, Cannon, Minolta, Toshiba in Casio. Vsi imajo vsaj eno, nekateri pa tudi 3 megatočke. Najbolje se je obnesla Minolta, a to ima svoje posledice - bila je največja med testiranimi. Velikost je pomembna!

0 komentarjev