»

Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov

Pametni števec

Slo-Tech - V naših krajih večinoma še uporabljamo klasične števce električne energije, ki podpirajo delovanje v bodisi dvotarifnem bodisi enotarifnem režimu. V ZDA in drugih državah EU pa medtem že intenzivno uvajajo pametne števce, ki bodo do leta 2022 vsled Direktive 2009/72/EC obvezni tudi pri nas. Pametni števci so krmiljeni na daljavo in omogočajo vrsto nastavitev: fino razdelitev dneva na 48 polurnih intervalu, ki...

71 komentarjev

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo...

80 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Sony spet odpoklical baterije

Information Week - Zgodovina se ponavlja, vsaj kar se tiče Sonyjevih baterij za prenosnike. Po ogromni šlamastiki leta 2006, ko so morali zamenjati kar 10 milijonov baterij v prenosnikih različnih proizvajalcev, med njimi HP, Dell, Toshiba, Lenovo in Acer, je pred nami nov odpoklic. Tokrat je številka manjša, a grenak priokus ostaja. Sto tisoč primerkov, dve tretjini sta bili prodani izven ZDA, bodo odpoklicali zaradi poročil o pregrevanju in netenju požarov - deset naj bi jih izbruhnilo. Srečni izžrebanci v tem krogu so:
  • HP Pavilion dv1000, dv8000 in zd 8000
  • Compaq Presario v2000 in v2400
  • HP Compaq nc6110, nc6120, nc6140, nc6220, nc6230, nx4800, nx4820, nx6110, nx6120 in nx9600
  • Toshiba Satellite A70/A75, P30/P5, M30X/M35X in M50/M55
  • Tecra A3, A5 in S2
  • Dell Latitude 110L
  • Dell Inspiron 1100, 1150, 5100, 5150 in 5160.
Vsi trije sestavljalci so že postavili spletne strani z dodatnimi informacijami: HP, Toshiba in Dell.

10 komentarjev

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.



Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

Fujitsu Siemens in Sony odpoklicala baterije

Hartware.net - Letos smo bili priče eni največjih zamenjav prenosniških baterij (glej povezane novice), vendar se trend, kot kaže, še ne ustavlja. Medtem ko je Sony priznal, da so bile njihove baterije v Dellovih prenosnikih defektne, so vztrajno zanikali kakršnekoli pomanjkljivosti na lastnih prenosnikih. Kakorkoli že, Sony je sedaj uradno najavil tudi odpoklic približno 90.000 baterij iz prenosnikov Vaio, ki so se izkazale za potencialno nevarne. Nemško, angleško.

Naslednji proizvajalec, ki se je postavil v vrsto neslavnih, je Fujitsu Siemens. Odgovorni sicer poudarjajo, da so se za ta korak odločiti izključno zaradi preventivnih razlogov, saj ne morejo zagotoviti 100-odstotne varnosti vseh baterij, a grenak priokus ostaja. Prav tako še niso objavili serijskih številk prizadetih modelov, kar nameravajo storiti tekom meseca. Iz katerih serij bodo najverjetneje odpoklicani prenosniki, si lahko preberete v izvirni novici.

6 komentarjev

Plastične baterije

TechFreep - Pred nekaj dnevi smo poročali o zabavni inovaciji na področju baterij, danes pa smo dobili podatke o mnogo bolj revolucionarni tehnologiji. Raziskovalci z univerze Brown so namreč predstavili plastično baterijo -- po njihovih besedah hibrid med trenutno razširjenimi baterijami in kondenzatorji, ki združuje pozitivne lastnosti obeh tehnologij (daljši čas shranjevanja baterij in hitro polnjenje kondenzatorjev). Izum temelji na plastični masi, imenovani polipirol, katere izumitelji so leta 2000 prejeli tudi Nobelovo nagrado za kemijo, nudil naj bi ogromno, do 100-krat večjo moč od danes najbolj pogostih, alkalnih baterij, obenem pa se odlikuje tudi s privlačnimi dimenzijami, ki odpirajo mnoge potenciale v proizvodnji prenosnih elektronskih naprav.

O izvorni novici na TechFreep nas je obvestil ljubitelj tehnologije -- Thomas, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

19 komentarjev

Baterije...

The inquirer - Baterije so precej pomembna stvar, saj so pomemben prenosni vir električne energije. Na področju računalništva so baterije še kanček bolj pomembne, kot v običajnem življenju. Spomnite se prenosnih računalnikov, dlančnikov, MP3 predvajalnikov, ... in vedeli boste, kaj mislim. Ker pa je na trgu kar nekaj vrst baterij in velja glede tega kar precejšnja zmeda, so se pri The Inquirerju odločili, da napišejo manjši vodič po različnih vrstah baterij. Pa še nekaj, čeprav "baterije", ki se jih da ponovno napolniti imenujemo baterije, so to v bistvu akumulatorji. Tako, da ne boste mešali teh dveh pojmov .

1 komentar

Rambus

Electic Tech - Ko ni po sodiščih, pa dela to kar bi vedno moral. Torej, načrtuje pomnilniške module ter uvaja nove smernice z upanjem, da se bodo prijele . Electic Tech navaja, da bo Rambus v kratkem predstavil dve novi tehnologiji. Prva je tip pomnilnika, ki bo zmogel prenos 2.2 GB na sekundo in več, druga tehnologija je pa tudi v zvezi s hitrostjo: Rambusovi inženirji so povečali prepustnost, tako bo kmalu teoretična prepustnost enega samega pina na pomnilniku kar 2 Gbit/s (pozor, 2 gigabita. to je osemkrat manj od dveh gigabajtov). Jah, kaj naj rečem, bolje to kot pa pravni spopadi. Imamo vsaj kaj od tega. Klik!

0 komentarjev