»

Hladilnik ramov s peltierjem

vir: Hexus
Hexus - Peltier (več o njem lahko preberite v našem članku) sicer ne spada med najnovejše pogruntavščine na področju hlajenja računalniških komponent, poleg tega je zaradi svojega delovanja in potrebe po odvajanju toplote postal vse manj prisoten v repertoarju računalniških navdušencev. Kljub temu so se na spletni strani Hexus.net dokopali do slik Corsairovega hladilnika za pomnilniške module, ki poleg ogromnega vodnega bloka skriva v sebi tudi omenjen peltier.

Poslanstvo hladilnika je povsem jasno: na račun nižjih temperatur doseči višje frekvence in posledično boljše rezultate. Zaenkrat še ni informacij ne o imenu novega hladilnika, ne o (morebitni) uradni predstavitvi. Več o tem si lahko preberete na Hexus.net

19 komentarjev

Odkrili nove zakonitosti na področju superizolatorjev

Argonne National Laboratory - Superprevodniki so bili v zadnjem desetletju pravi znanstveni hit in so prodrli na veliko področij v industriji. Superprevodnost pa v večjem obsegu sama po sebi, brez ustrezne izolacije, ki prepreči izgube energije in ohranja električni naboj, ni dovolj. Superizolatorji so bili do določene mere zapostavljeni v mrzlici iskanja čim boljših superprevodnikov, kar pa se zna v prihodnjih letih spremeniti. Znanstveniki ameriškega državnega laboratorija Argonne so namreč v sodelovanju z nekaj Evropskimi institucijami uspeli izpeljati zanimiv poskus, ki jih je pripeljal do novega odkritija o superizolatorjih. Spoznanje bo morda spremenilo raziskave na področju fizike zgoščene snovi in položilo temelje za novo generacijo mikroelektornike.
Mednarodna skupina znanstvenikov iz laboratorija Argonne, Nemčije, Rusije in Belgije je pod vodstvom Valerija Vinokura in Tatjane Baturine uspela ustvariti tanek film titanovega nitrida, ki so ga ohladili na temperaturo blizu absolutne ničle. Skozi material...

7 komentarjev

25 hladilnikov na preizkušnji

Thermalright XP 90C

Slo-Tech - Ni preteklo toliko let, da se ne bi spominjali, kako smo hladili, za današnji čas, mlačne procesorje. Četudi smo procesor navili, so povsem zadostovala aluminijasta hladilna rebra. Tisti, ki so želeli iztisniti zadnji MHz, so namestili še ušesa parajoč ventilator, zloglasna, majhna (60 mm) Delta, je bila najpogostejša. Kasneje so izdelovalci hladilnikov aluminij skoraj povsem opustili. Zamenjal ga je baker, ki veliko bolje prevaja toploto. Poleg tega so bili hladilniki zasnovani tako, da so lahko sprejeli večje ventilatorje (80 in 92 mm), ki so povzročali manj hrupa, zaradi velikosti so pa bili običajno zmogljivejši od manjših bratrancev. Zelo priljubljen, tudi v naši skupnosti, je bil...

28 komentarjev

Povratek Peltierjevih elementov?

The inquirer - Znano je, da je Intel na Intel Developer Forumu predstavil dvojedrne procesorje zasnovane na jedru Montecito, ki naj bi v prihodnosti tekmovali z dvoglavimi AMD-jevimi rešitvami. Prav tako je že precej dobro znano dejstvo, da se Intelovi procesorji zadnje generacije zelo grejejo. Na the Inquirerju tako pišejo, da bodo novi dvojedrni procesorji porabili več kot 150 W električne energije, kar pomeni, da bo tudi hlajenje teh procesorjev, ob upoštevanju dejstva, da gre za strežniške procesorje, poseben izziv. Ampak pri Intelu se ne dajo - v hladilnike za nove procesorje nameravajo vgraditi TEC-e ali po domače Peltierjeve elemente. Slike hladilnih reber za nove procesorje so na voljo tukaj. Kako se bodo ta dejansko obnesla, pa bomo še videli.

11 komentarjev

Ohlajanje vode po Swiftechovo

ProCooling - Če želimo spraviti temperaturo procesorja pod sobno, se vsekakor moramo zateči k aktivnemu prenosu toplote. V uporabi sta dva pristopa, bodisi s faznimi spremembami plina, bodisi s TEC-om. V obeh primerih lahko hladimo čip neposredno ali pa hladimo vodo in nato uporabimo navadno vodno hlajenje, da dokrajčimo™ to nadležno toploto. Nasplošno slednji pristop ni pretirano v zvezde kovan, saj je učinkovitost manjša, kompleksnost pa večja. A temu ni čisto tako, v račun moramo vzeti dejstvo, da so doslej to bili le ljubiteljski projekti, kjer kakovost izdelave ni vedno najboljša. Kakšnih šest mesecev nazaj pa je Swiftech izdal komplet MCW-Chill 452, prvi komercialni ohlajevalec vode.

Srce sistema sta dva 226-Wattna TEC-a....

4 komentarji

Peltier na grafični kartici

Radid Hardware - Peltier je že dokaj star izum, a je zelo učinkovit način hlajenja procesorjev. Njegova naloga je ta, da "izsrkava" toploto stran od procesorja in jo prenaša stran od njega. Ima pa tudi slabost - potrebuje veliko elektrike za učinkovito delovanje in dobro odvajanje toplote z njegove vroče strani. Ponavadi se zato uporablja v kombinaciji z vodnim hlajenjem, tokrat pa so ga uporabili kar z zračnim in vse skupaj namontirali kar na grafično kartico. Torej, če vas zanima kako izgleda tako hlajenje na GeForce3 Ti200 si ga obvezno preberite.

4 komentarji

Hlajenje vode s peltierjem

Overclockers New Zeland - Problem vseh sistemov za vodno hlajenje procesorja je, da zahtevajo radiator, v katerem se razgreta voda ohladi. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa so radiatorji ponavadi precej veliki in okorni, povrhu vsega pa s svojimi velikimi ventilatorji povzročajo nemalo hrupa. Če se hočemo znebiti radiatorja, lahko uporabimo tako imenovani bong cooler, ki je nekakšen tuš, v katerega piha ventilator in predstavlja kar učinkovito hlajenje. Lahko pa vodo ohladimo s peltierjevim elementom. Vse, kar potrebujemo je dokaj močan hladilnik za CPU, ki je zmožen hladiti 80 W element. Prav s takim so se poigravali na Overclockers New Zeland. Zamisel se je izkazala za precej uporabno, saj je peltier vodo, ki jo je segrel Thunderbird 1.4 GHz brez večjih težav ohladil na 21 stopinj C.
Če se vam torej nekje valja 80 W peltierjev element in kakšen super-duper hladilnik in bi se radi znebili okornega radiatorja, potem kar veselo na delo [;)].

2 komentarja

Vodno hlajenje pomnilnika?

Digital Explosion - Na angleški strani Digital Explosion je opisana teorija za tem, ako je možno vodno shladiti pomnilniške module. Ideja na tej strani ni napačna. Predpostavimo, da je med režami za pomnilniške module stalna razdalja, ki je enaka vsem ploščam. Med dva pomnilniška modula nato damo bakren blok, skozi katerega teče voda, blok bi pa pokonci držala sila med moduloma. Vse lepo in prav, a težave vseeno so. Pomnilnik je obojestranski, kar pomeni, da odpade hlajenje skrajno leve ter skrajno desne polovice modula. Problem je tudi, ako imamo v računalu samo en modul, saj tako hlajenje tudi tukaj odpove. Da ne govorimo o nForce čipovju, ki ima tretjo pomnilniško režo z večjo razdaljo odmaknjeno od prvih dveh. Pa še Rambusa ne bi mogli hladiti... Vseeno zanimiv članek, saj je tip prišel do zaključka, da je vodno hlajenje pomnilniških modulov najtežja zadeva pod soncem. Se mu upate oporekati?...

1 komentar

Test Crystal Orba

Overclockers Cafe - Medtem, ko je na področju hlajenja procesorjev prišlo do precejšnjih sprememb, pa smo bili na področju hlajenja chipsetov deležni bolj majhnega napredka. Za hlajenje CPU-jev obstaja veliko odličnih hladilnikov, na chipsetih pa je do nedavnega kraljeval Blue Orb, ki je bil dolgo časa eden in edini najboljši hladilnik za tovrstno hlajenje. No na našo srečo, se je Thermaltake odločil narediti korak naprej pri hlajenju čipsetov. Tako je nastal Crystal Orb. Na Overclocker Cafe so objavili test tega hladilnika in če je testu verjeti, je hladilnik zares odličen. Bakrena sredica, odlično hlajenje, ravno dno, lep izgled in nizka glasnost. To so odlike tega hladilnika in kot kaže ima Thermaltake v rokah uspešnico.

0 komentarjev

Core @ Hexus.net

vir: Hexus
Hexus - CPUfxov Core hladilnik je na sceno udaril pred kakšnim tednom in od takrat se govori samo še o njem. Moram priznati, da zadeva izgleda prekleto impresivno in tako niti ni čudno, da se je v tako kratkem času pojavilo toliko špekulacij o zmogljivostih tega hladilnika. No, tega je zdaj konec, saj se je pojavil prvi uradni test tega čuda, in sicer pri Hexus.net. Oglejte si ga tukaj.

0 komentarjev

Novi super-tihi ArctiCooler

Agilent - Agilent Technologies, podjetje, ki je za HP razvilo originalnega Orba, zadnje čase pa znano predvsem po fantomskem Socket ArctiCoolerjem, ki ga vsi srečneži, ki so ga imeli v rokah hvalijo na pretek, je najavilo novi hladilnik v seriji CA ( Socket 370/A hladilniki ). Glavna odlika novega hladilnika bo izredna tihost pri sprejemljivi sposobnosti hlajenja: glasnost malčka je le 26dB, kar je precej manj, v primerjavi s prej omenjenim hladilnikom, ki se je drl pri 30dB ( Chrome Orb 29dB ). Več zaenkrat ni znano, razen še mogoče cene, ki naj bi znašala 6$ v velikih količinah, kar nam seveda ne pove veliko. Verjetno bomo morali počakati še nekaj časa in upajmo, da se bo tega dejansko dalo kupiti!

2 komentarja