»

Obdržati prenosnik dražje kot kupiti novega

TG Daily - Podjetja običajno amortizirajo svoje prenosne računalnike v treh letih, a sedanja ekonomska slika postavlja pod vprašaj tovrstno prakso. Prikladen način varčevanja se zdi podaljšanje roka uporabnosti prenosnikov s treh let na, recimo, pet. TG Daily poroča o raziskavi podjetja J. Gold Associates, ki se ukvarja z analizo trga. Ta ugotavlja, da so dodatni stroški, ki nastanejo zaradi petletne uporabe prenosnikov, višji od stroškov, ki bi nastali z nakupom novih. Problem naj bi bile predvsem okvare, saj stane popravilo pokvarjenega prenosnika v garanciji podjetje 1070 dolarjev, tistega brez nje pa 1525 dolarjev. Po predpostavki, da vsak zataji enkrat letno, je to po dveh letih dodatnega delovanja 1050 dolarjev, kar je več, kot bi stal nov. Druga možnost je seveda, da želijo nekoliko spodbosti gospodarstvo z napeljevanjem k novim investicijam.

36 komentarjev

Microsoft z brezplačnim protivirusnikom

Microsoft - Da bi zajezili širjenje virusov, bo Microsoft v drugi polovici prihodnjega leta ponudil svoj program za boj proti virusom, ki se za zdaj imenuje Morro in bo popolnoma brezplačen, so zapisali v izjavi za javnost. Morro bo zgrajen na starem pogonu, ki ga uporablja že obstoječa Microsoftova aplikacija za lovljenje malwara Live OneCare in bo na voljo za samostojni prenos na računalnike z Windows XP, Visto in 7.

Pri CNet so si ogledali, ali bo takšna poteza v skladu s protimonopolno zakonodajo in kako bodo odgovorili konkurenti. Ker Morro za razliko od Windows Media Playerja ne bo vgrajen v operacijski sistem, kar je potrdil tudi Microsoft, večjih težav z regulatorji ni pričakovati. Konkurenca ostaja skopa s komentarji in pravi, počakajmo.

53 komentarjev

Microsoftovi programi zastonj za mala podjetja

CNet - Microsoft je danes presenetil še z eno smelo potezo, s katero želi uporabnike navaditi na svojo programsko opremo. Ideja je zelo podobna že uveljavljenemu MSDNAA, ki študentom sodelujočih fakultet (in srednjih šol) omogoča brezplačno uporabo Microsoftove programske opreme. Novi program se imenuje BizSpark in bo namenjen malim podjetjem. Sodelovala bodo lahko tista, ki so mlajša od treh let, imajo manj kot milijon dolarjev prometa in jih bo priporočil eden izmed Microsoftovih obstoječi partnerjev. Microsoft bo tem podjetjem ponudil brezplačno strežniško programsko opremo in sodelovanje v spletnem imeniku svežih podjetij. Klik!

54 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Microsoft Hyper-V Server 2008

Microsoft - Konkurenca na področju brezplačnih navideznih strežnikov se nadaljuje. Pred časom je tako Vmware izdal ESXi, včeraj pa je svojo napoved izpolnil še Microsoft in izdal svoj Hyper-V Server. Kakor je videti, se bo vojna prestavila predvsem v vode upravljavskih orodij in ne več na področje samih navideznih strežnikov. Oba konkurenta lahko z omejenim zmožnostmi upravljano z brezplačnimi orodji, za resno poslovno okolje pa potrebujemo plačljiva orodja, kakor so VMware Infrastructure ali Virtual Machine Manager.

0 komentarjev

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Microsoft kupuje varnost

Slo-Tech - Matt Miller aka Skape, eden izmed razvijalcev aplikacij Metasploit Framework in WehnTrust ter avtor številnih naprednih člankov s področja varnosti Windows sistemov je pristal v Redmondu. Vsekakor bo v eminenti družbi, saj so bili pred njim asimilirani že, Crispin Cowan linux security guru in avtor aplikacije AppArmor, ter ruski heker EP_X0FF, eminenca na svetovni Windows rootkit sceni in avtor orodja Rootkit Unhooker.

So long Skape, and thanx for all shellcodes.

63 komentarjev

Nov program za rekonstrukcijo obrazov

New Scientist -

Kolja Kähler in Jörg Haber z Instituta Maxa Plancka za računalniško znanost v Saarbrücknu sta pretekli teden na konferenci SIGGRAPH 03 v San Diegu predstavila nov program, ki je namenjen rekonstrukcijo obrazov iz ostankov lobanje, kar bo prišlo prav predvsem forenzikom pri raziskovanju nenaravnih smrti oseb.

Haber trdi, da je nov program revolucionaren zato, ker forenzikom omogoča, da sliko osebe izdelajo zelo hitro in ker omogoča simulacijo štiriindvajsetih čustev. Doslej so namreč modele izdelovali po tabelah, ki opisujejo debelino kože na določenih delih obraza glede na spol, raso in telesno konstrukcijo človeka. Težava je bila, da je izdelava obraza tako trajala izjemno dolgo, končni izdelki pa mnogokrat niso bili prepoznavni, saj osebe niso...

7 komentarjev