»

Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

The Verge - Googlov primež nad trgom spletnega iskanja, oglasov ter mobilnih storitev očitno vedno bolj skrbi ameriške regulatorje. Septembra lani so ministri za pravosodje v vseh ameriških zveznih državah (z izjemo Kalifornije in Alabame) napovedali začetek lastnih preiskav glede tega, ali Google zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu ter s tem nedopustno škodi interesom konkurentov oziroma uporabnikov. Od takrat so se preiskave očitno že že premaknile dovolj daleč, da bo naslednji teden potekal skupni sestanek zveznega ministrstva za pravosodje ter ministrov vsaj sedmih zveznih držav, s ciljem, da si izmenjajo dozdaj nabrane informacije in določijo načrte za naprej.

Nekateri komentatorji špekulirajo, da zvezno ministrstvo na pravosodje izvaja širok protimonopolni pregled Googlovega delovanja, ter da se bo na koncu morda odločilo celo za tožbo, tako kot se je to zgodilo konec 90h z njihovo tožbo proti Microsoftu zaradi nedopustnega združevanja operacijskega sistema Windows z lastnim...

5 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Yahoo bo hranil osebne podatke le tri mesece

Yahoo News - Yahoo je objavil, da bo odslej osebne podatke, ki jih zbere, ko uporabniki iščejo po spletu z njegovim orodjem, hranil le tri mesece. Po tem času oz. največ šestih mesecih, če bodo sumili na nelegalne aktivnosti, bodo zbrane podatke anonimizirali. Pred tem je to časovno obdobje znašalo 13 mesecev.

Google je svoj čas hranjenja občutjivih informacij septembra zmanjšal na devet mesecev, Microsoft pa se je na negodovanje Evropske komisije o hranjenju podatkov več kot pol leta odzval z nakano, da bodo uveljavili šestmesečno dobo le, če bosta to storila tudi Google in Yahoo. Štafetno palico ima sedaj Google.

7 komentarjev

Yahoojev Jerry Yang odstopil

CNet - Soustanovitelj in od lanskega junija izvršni direktor Yahooja, Jerry Yang, je danes nepreklicno odstopil s svojega položaja in se po napovedih vrača na svoje staro delovno mesto v podjetju. V burnih 18 mesecih, kolikor je bil Yang na položaju, se je zgodilo mnogo stvari, najbolj pa odmevata propadli prevzem s strani Microsofta, ki ga je Yang zavrnil zaradi prenizke cene (od takrat so Yahoojeve delnice izgubile že dve tretjini) in odpovedano sodelovanje z Googlom. Ti dve neuspešni kupčiji delničarji in zaposleni Yangu tudi najbolj zamerijo. Kdo bo zasedel vroči stol, še ni znano, Yahoo pa trdi, da pogleduje znotraj in zunaj podjetja. Yahoojeve delnice so danes na začetku trgovanja pridobile deset odstotkov. Computer World, CNet, Neowin, TG Daily in Bloomberg.

10 komentarjev

Google in Yahoo vsak na svoje

Google - Takole gre to v svetu, kjer so stave visoke in se sučejo milijoni dolarjev. Še predvčerajšnjim smo poročali, da se bosta Google in Yahoo zedinila, pošteno oklestila nameravani dogovor in ga še enkrat predložila ministrstvu za pravosodje, da oceni skladnost s protimonopolno zakonodajo. Danes je to že zgodovina.

Včeraj je Google uradno objavil, da odstopa od predloga o sodelovanju, ker so kljub temeljiti preureditvi načrta, o čemer smo pisali v torek, dobili indice, da ministrstvo projekta ne bo odobrilo. Nadaljevanje nestrinjanju navkljub bi vodilo do dolgotrajnih pravnih bitk in bi kvarno vplivalo na Googlove odnose s partnerji, so zapisali. Yahoo se je na novico že odzval in poudaril, da še vedno verjamejo, da bi sodelovanje koristilo obema, ter izrazil razočaranje nad Googlovo odločitvijo. Več informacij imata CNet in BBC.

5 komentarjev

Google in Yahoo vendarle par

CNet - Po pravcati živčni vojni s protimonopolnimi regulatorji in tudi med seboj bosta Google in Yahoo vendarle poskušala skleniti pogodbo o sodelovanju, v nasprotju z špekulacijami o koncu ljubezni, ki so vzniknile konec tedna. Predlog sodelovanja sta tako nekoliko dopolnila in spremenila.

Doba veljavnosti se bo skrajšala z desetih na dve leti, poleg tega pa bodo Yahoojevi prihodki iz tega naslova smeli obsegati največ 25-odstotni delež vseh prihodkov. Na ministrstvu za pravosodje se sicer bolj nagibajo k 20-odstotni omejitvi, pravijo viri. Glavna skrb je morebitno zvišanje cen oglaševanja, če bi Yahoo ugotovil, da mu prihodki iz tega dogovora zadostujejo, in se nehal ukvarjati s to dejavnostjo. Žogica je spet na strani regulatorjev, tako Google kot Yahoo pa sta prepričana, da so pogoji sedaj sprejemljivi in da ne ogrožajo konkurence, poroča CNet.

1 komentar

Google dal košarico Yahooju?

Reuters - Poročali smo že, da je Googlov posel z Yahoojem zaradi negodovanja ameriškega pravosodja začasno preložen, sedaj pa se utegne zgoditi, da bo preprosto odpadel, poroča The Wall Street Journal. Pogodbo o prikazu Googlovih oglasov na Yahoojevih iskalnih straneh, ki bi Yahooju navrgla preportebnih 800 milijonov dolarjev letno, sta podjetji sklenili že junija, a sta se odločili z implementacijo počakati do oktobra, da bi pravosodno ministrstvo pregledalo skladnost postopka z zakonodajo o varstvu konkurence. Ker odgovora z ministrstva še ni, so vse glasnejše špekulacije, da bo Google enostavno odnehal.

Nad dogajanjem niso navdušeni niti delničarji, tako da je Yahoo potonil na 13 dolarjev na delnico, kar je 60 % manj od cene 33 dolarjev, po kateri je Microsoft pred nekaj meseci poskušal prevzeti Yahoo. Prevzem je takrat splaval po vodi, ker se je cena Yahooju zdela prenizka. Prav tako so takrat ocenili prevzem kot manj zaželeno možnost v primerjavi s sodelovanjem z Googlom.

Yahoo je...

8 komentarjev

Priročnik za preiskavo prizorišča kiberkriminala dostopen na spletu

Schneier.com - Ameriško ministrstvo za pravosodje je na spletu izdalo 74-stransko knjigo oz. priročnik z naslovom Electronic Crime Scene Investigation: A Guide for First Responders, Second Edition.

Kot pove že naslov, gre za priročnik, namenjen preiskovalcem prizorišča kiberkriminala. V priročniku so obravnavane predvsem osnove zavarovanja in zasega dokazov, kljub temu pa predstavlja zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kako potekajo preiskave iz področja kiberkriminala.

5 komentarjev

Yahoo med dvema ognjema

Reuters - Pretekli teden je Microsoft objavil prevzemno namero za Yahoo, po kateri bi bili pripravljeni zanj odšteti 44,6 milijarde dolarjev ali 31 dolarjev za delnico. Nad novico, ki je delnice Yahooja katapultirala za skoraj 50 % in vsaj za kratek čas pognala ameriške indekse v zeleno, Yahoojeva uprava ni preveč navdušena. Pravijo, da so bili po objavi deležni zanimanja mnogo medijskih, tehnoloških, telefonskih in finančnih podjetij, ki bi se morda tudi ogrevala za nakup. Trdijo še, da je cena 31 dolarjev prenizka, kljub temu da je pri tej ceni vrednost kazalnikov P/E 66, F P/E pa 52,9. Spomnimo, da je bil Yahoo res že vreden prek 400 dolarjev po delnici, a to se je zgodilo pred pokom IT balončka 1999. leta.

Yahoo se zelo trudi jasno pokazati, da ni sprejel še nobene odločitve, kar jasno trobenta vsem novinarskim hišam. Po drugi strani so vedno glasneje govori o nadaljevanju pogajanj z Googlom, ki bi lahko z nasprotno ponudbo Microsoftu začasno prekrižal načrte. Resnost Googlove ponudbe...

13 komentarjev