»

Izšel OpenSSH 5.7

OpenSSH - Izšla je nova verzija programa OpenSSH, odprtokodne alternative plačljivim programom za povezljivost prek SSH. Uporablja se za varen, to je šifriran, dostop do oddaljenih sistemov, s čimer se onemogoči prisluškovanje in različne vrste zlorabe povezave.

V novi verziji najdemo poleg odstranjenih hroščev še šifriranje z uporabo eliptičnih krivulj za ključe (ECDSA) in izmenjavo ključev (ECDH), kot to predpisuje standard RFC5656 v obveznem delu (neobvezne možnosti iz RFC5656 niso implementirane), in novo opcijo -3 za ukaz scp, ki omogoča prenos podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek lokalnega sistema in ne neposredno. Druge novosti so dodane še v sftp, ssh in sshd.

3 komentarji

Izšel OpenBSD 4.7

Slo-Tech - Pol leta po izidu zadnje verzije odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD je čas za novo. Včeraj je izšla verzija OpenBSD 4.7, ki prinaša veliko novosti. Med njimi omenimo podporo za več brezžičnih kartic, platformo loongson, podpora za UDF 2.5 in 2.6 (HD-DVD in Blu-ray) in vrsto nove strojne opreme, OpenSSH 5.5 itd. Prenos je že mogoč s številnih FTP- in HTTP-strežnikov po svetu, lahko pa naročite tudi verzijo na zgoščenki....

4 komentarji

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Izšla Mathematica 7

Slashdot - V torek je izšla nova verzije Mathematice podjetja Wolfram Research. Mathematica je izjemno priljubljeno orodje za celo vrsto matematičnih čarovnij in izračunov, ki je poznano domala vsakemu naravoslovcu. Sedma inkarnacija prinaša nekaj kozmetičnih popravkov, kot je na primer tesnejša povezava z Microsoftovim programom Equation Editor za pisanje enačb in formul v Wordu, pa tudi korenitejše izboljšave, kot je podpora za vzporedno uporabo več jeder procesorjev. Vse novosti si lahko ogledate na njihovi uradni strani. Cena za študente znaša 128 evrov (oz. 45 evrov ob nakupu licence samo za eno leto), redna cena pa je dobrih 3000 evrov. Nadgradnje so seveda cenejše.

23 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.4

Open BSD - Še vedno se držijo svojega šestmesečnega cikla in tudi na začetku tega novembra je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD 4.4. Novosti vključujejo OpenSSH 5.1 s podporo za chroot(2), Xenocaro, Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8 itn. Celoten seznam si lahko ogledate na njihovih straneh, od koder si lahko OpenBSD 4.4 prav tako tudi brezplačno prenesete ali pa naročite škatlasto verzijo.

0 komentarjev

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

OSNews - Tisti bralci, ki ste že kdaj slišali za operacijski sistem OpenBSD, verjetno veste, da novica iz naslova predstavlja vsaj takšno senzacijo kot morebitna vest o prijetju Radovana Karadžića ali Ratka Mladića. No, tudi z varnostjo obsedeni razvijalski ekipi se kdaj zgodi in pred nedavnim so pri Core Security Technologies odkrili novo možno ranljivost v jedru. Gre za "prekoračitev" (buffer overflow) pri obdelavi paketkov IPv6, ki bi zlonamernežem lahko omogočila sesutje sistema (kernel panic) ali zagon ZlobneKode™. Nadaljnjih podrobnosti željni lahko več izveste tule. Ekipa OpenBSD seveda ni sedela križem rok in je brž izdala popravek. Obenem so dejstvo priznali tudi na svoji glavni domači strani, kjer se že sveti nov napis "Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!". Mimogrede, prva ranljivost v privzeti namestitvi tega operacijskega sistema je bila odkrita leta 2002 v kodi OpenSSH, ki se ravno tako razvija v sklopu projekta OpenBSD.

Ali bo na tretjo...

19 komentarjev

OpenBSD 3.8

OSNews - November je tu in po utečenem običaju je že čas za izid nove različice OpenBSD. In res, izšla je že 3.8 reinkarnacija tega odprtokodnega operacijskega sistema, ki je od ostalih BSD-jev podedoval pregovorno stabilnost in robustnost, avtorji pa še posebno skrb posvečajo varnosti. Obširen seznam vseh sprememb od prejšnje različice lahko najdete tu.

Zadevo si lahko pretočite z najbližjega zrcalnega strežnika (če se nahajate kje drugje kot v Severni Ameriki, se zaradi ameriških kriptografskih zakonov raje izogibajte tistim v ZDA), samih slik ploščkov pa tam ne boste našli.

15 komentarjev

Tretja generacija "stisnjenke" - Squeezboxa

Slo-Tech - Slimdevices je predstavil svoj novi audio gateaway squeezbox v3. To je napravica, ki je sposobna poslati audio vsebine z računalnika na audio sistem. Razveseljujoče je, da ga lahko poganjate na Apple, Linux in Microsoft OS-ih. Poleg naprave so predstavili tudi novo verzijo odprtokodnega SlimServerja 6.2, ki omogoča poslušanja WMA tokov na različnih platformah.


Kritike uporabnikov prejšnje verzije so očitno upoštevali, saj je premajhen ekranček preteklost, še več, stisnjeno škatlico so vzdignili. Gizmo tako sedaj gleda z največjo površino proti uporabniku in na hrbtni strani skriva povezave, kar je precej bolj optimalno. Stisnjenka je sposobna predvajati veliko...

2 komentarja

Izšel OpenBSD 3.7

OSNews - Ob tej novici boste zastrigli z ušesi vsi, ki se vam v resnici gre za varnost in visoko stopnjo zanesljivosti vašega računalniškega sistema. Letos je izjemoma šele v drugi polovici maja izšel OpenBSD 3.7, ki je vedno slovel po vključitvi kar največ varnostnih tehnologij in ga kljub domnevnemu "komunističnemu" konceptu zelo cenijo tudi v Redmondu (npr. Services for Unix izhaja ravno iz OpenBSD in velikodušnega dovoljenja BSD). Theo se tudi tokrat ni izneveril tradiciji in znova naslikal še legendarni poster (tokrat z motivom Čarovnika iz Oza) in skomponiral himno te različice (oboje najdete tule skupaj s spiskom sprememb za posamezne platforme). Prihod izdaje 3.7 obenem pomeni, da je različica 3.5 (in kajpada tudi vse starejše) uradno dokončno upokojena. Sam operacijski sistem spremlja še sistem ports, kjer bo med 3000 (od tega 2800 že vnaprej prevedenimi) naslovi vsak našel tisto, kar potrebuje. Uradne komplete 3 CDjev lahko samo kupite, npr. v belgijski izpostavi za 45€ (plus...

10 komentarjev

Zihr je zihr!

OpenSSH - To so si očitno mislili programerji priljubljenega programja za oddaljen dostop, OpenSSH. Namreč, v kodo dotičnega paketka -- velja za verzije od 2.0 do 3.0.2 -- se je prikradel zanimiv škrat v obliki manjkajočega enačaja, ki zna slehernemu programerju privabiti nasmešek na ustnice. Rezultat je možnost zlorabe strežniškega računala (brez perverznih misli!) s strani lokalnega uporabnika; priporočena je nadgradnja na verzijo 3.1 oz. inštalacija popravka. Tehnikalije.

1 komentar