»

Trkalnik v CERN-u ponovno obratuje

Guardian - Znanstveniki v CERN-u so včeraj vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), po tem ko so zadnjih 10 tednov izvajali tehnična vzdrževalna dela. Prve protonske žarke so po ceveh spustili že v soboto, a so jih kmalu ustavili, saj so morali zamenjati nekaj filtrov na sistemih za ohlajanje superprevodnih magnetov. Včeraj so v trkalnik spustili žarek protonov energije 450 GeV, ki ga bodo v tem mesecu pospešili do 3,5 TeV. To je največja hitrost, do katere bodo delce pospeševali v prihodnjih dveh letih. Za tem bo LHC spet nekaj časa ugasnjen zaradi dodatnega vzdrževanja in šele nato bodo delce pospešili do deklariranega maksimuma naprave, tj. 7 TeV. Fiziki upajo, da bodo s trki delcev visokih energij ujeli silhueto Higgsovega bozona.

38 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik v starih tirnicah

Magnetni obroči

The Register - Predvčerajšnjim je znanstvenikom v CERN-u spet zastal dih, saj so imeli ponovno težave z velikim hadronskim trkalnikom (LHC). Napaka ni bila neposredno v delu LHC, marveč je zatajila 18-kilovoltna električna napeljava v Meyrinu, zaradi česar je LHC na videz mrknil. Internetne strani, živi posnetki s kamer in podobno se je izključilo, ko so pognali dizelske agregate, ki pa so zagotavljali dovolj energije, da so magneti ostali primerno ohlajeni. To je zelo pomembno, saj bi morebitno ogrevanje projekt spet poslalo nekaj tednov nazaj.

Sedaj vas lahko razveselimo s podatkom, da so napajanje že vzpostavili in da vse funkcionira po načrtih. Ob 22.15 uri v sredo so prav tako že uspeli utiriti curek protonov, ki veselo šviga...

25 komentarjev

Veliki trkalnik se je spet ustavil

Težavni del daljnovoda

vir: The Register
The Register - Ponovni zagon Velikega Trkalnika, ki se je zgodil celo pred napovedanim rokom, je povzročil kar nekaj navdušenja ter tudi olajšanja. Vse je že kazalo, da so teorije o Higgosvih bozonih, ki potujejo skozi čas in preprečujejo zagon trkalnika (s tem pa celo uničenje Zemlje!) popolnoma izničene, ko se je usoda ponovno poigrala s fiziki in znanstveniki v Ženevi. Izpad je bil bolj kratkotrajne...

35 komentarjev

Prvi letošnji trki v LHC

Trk v ATLAS-u

Slashdot - Štiri dni po vnovičnem zagonu velikega hadronskega trkalnika so v njem izvedli prve poizkusne trke, s čimer so preverili sinhroniziranost žarkov protonov. Življenjski čas curka protonov je bil 10 ur, ves čas so krožili z energijo 450 GeV, nazadnje pa so jih treščili vkup. Prve trke so izvedli pri detektorju ATLAS, sledili pa so CMS, ALICE in LHCb. Sedaj bodo sledile priprave za povečanje energije delcev do 1,2 TeV, katero naj bi dosegli do božiča, s trki pri tej energiji pa bodo pridobili dodatne informacije za kalibracijo eksperimenta.



Še smo tu, LHC pa za zdaj še deluje.

47 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik ustavila ptica

Slashdot - Ta teden so dela v velikem hadronskem trkalniku v CERN spet zastala. Iz tedaj neznanih razlogov se je temperatura v sektorju 81 začela neobičajno dvigovati, kar je pritegnilo pozornost znanstvenikov. K sreči trkalnik še ni bil v pogonu, tako da kakšne hude škode ni bilo; v nasprotnem primeru, bi ponoven zagon terjal nekaj dni, vseeno pa ne bi prišlo do takšnih težav kot lanskega septembra, ko je iztekel helij. Napako naj bi najverjetne povzročil ptič, ki je v preletu nad zunanjim delom trkalnika spustil košček kruha, ki je padla naravnost na električni zbiralnik, zaradi česar se je temperatura povzpela z 1,9 na 8 K.

Inženir Tadeusz Kurtyka iz CERN-a pojasnjuje, da pri temperaturah nad 9,6 K niobij-titanovi supermagneti lahko zgubijo sposobnost...

109 komentarjev

Periodni sistem elementov dobil novega člana

Pospeševalnik delcev v Darmstadtu

vir: BBC
BBC - Periodni sistem elementov, v katerem so vsi poznani elementi tako lično nanizani v različne bloke (s, d, p, f) po svojih naraščajočih vrstnih številih (torej številu protonov ali elektronov, če hočete), se je v mislih prvemu utrnil Dimitriju Mendelejevu v drugi polovici 19. stoletja. Tedaj poznane prvine je razvrstil po masah in znanih kemijskih lastnostih. V svoje odkritje je bil tako prepričan, da je pustil nekaj mest celo nezapolnjenih za še neodkrite elemente - pravilno je napovedal...

27 komentarjev

Popravila na LHC tečejo po načrtih

Heise - Že dolgo ni bilo kakšne novice o velikem hadronskem trkalniku, ki so ga lani dokončali v CERNU-u, uspešno zagnali in kmalu tudi ustavili, saj jim je ušel helij, ki je hkrati prekucnil nekaj magnetov in povzročil za vsaj 16 milijonov evrov škode. Da so sploh prišli do tunela in ga lahko očistili, so morali odstraniti 53 ogromnih superprevodnih magnetov.

Kot poročajo, napreduje popravilo po urniku, tako da so sedaj uspeli ponovno namestiti vseh 53 magnetov. Steve Myers, ki v CERN-u skrbi za za pospeševalnike, je povedal, da je ponovna namestitev magnetov pomemben mejnik pri popravilu, saj so sedaj ponovno vzpostavili stanje, kot je bilo pred nesrečo. Zdaj se bodo osredotočili na implementacijo sistemov, ki bodo...

9 komentarjev

Objavljena analiza incidenta v CERN-u

Slashdot - Kot smo že poročali, so v CERN-u zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), prav tako pa je v javnost prišla vest, da je pri zagonu šlo nekaj narobe. Iz trkalnika je ušel helij, zato so ga takoj ustavili ter se lotili preiskave, ki je sedaj končana.

Poročajo, da je žlahtni plin ušel zaradi napake v električni povezavi dveh magnetov trkalnika. Vsi varnostni ukrepi so se sprožili in bili izpeljani, kot so predvidevali, zato nihče ni bil ogrožen. Trkalnik bodo ponovno zagnali prihodnje leto, do takrat pa naj bi odpravili nastalo škodo ter preverili celoten sistem, da se neljubi dogodek ne bi ponovno pripetil.

259 komentarjev

Najneumnejši varnostni ukrepi

The Register -

Z današnjim dnem je Privacy International končala tekmovanje za najneumnejše varnostne ukrepe na svetu, ki se je pričelo v februarju. Nominiranih je bilo prek 5.000 institucij širom sveta (natančneje iz 35 držav). Verjetno je odveč poudarjati dejstvo, da so bila letališča v veliki večini. Varnost na prvem mestu, kakopak. Poglejmo si zmagovalce v nekaterih kategorijah.

  • V kategoriji najneumnejšega ukrepa naspoh je zmagala avstralska vlada za "vrsto nesmiselnih, vznemirjajočih ukrepov, namenjenih zgolj samim sebi;"
  • V kategoriji najbolj nečastnih ukrepov je zmagal New Yorker Hotel za "agresivne, nepomembne in nepotrebne varnostne ukrepe," karkoli že to pomeni;
  • V kategoriji najbolj ostudnih in vsiljivih ukrepov pa je zmagal terminal Delta JFK-letališča, kjer so doječo mater prisili piti lastno mleko. Zavoljo varnosti, seveda.
Vse ostale kategorije, zmagovalce in drugouvrščene si lahko ogledate v izvirni novici ali neposredno na straneh prirediteljev tekmovanja.

5 komentarjev