»

Podelili Ig Nobelove nagrade 2019

Slo-Tech - Ko se september prevesi v drugo polovico, je čas za pregled Ig Nobelovih nagrad. Tudi letos so jih podelili v Sanders Theatru na Univerzi Harvard. Namenjene so raziskavam, ki nas sprva pošteno nasmejijo, kasneje pa o njih še resno razmislimo. Gre za raziskave, ki so povsem korektna znanost, a so zaradi tematike raziskovanega zabavne. Podeljujejo jih na šaljivi prireditvi, ki poteka mesec dni pred podelitvijo Nobelovih nagrad. Tudi njihovo poimenovanje je temu primerno, saj ignoble v angleščini pomeni nekaj neplemiškega, navadnega, nizkega - obratno kot noble.

Prvikrat so Ig Nobelove nagrade podelili davnega leta 1991. Odtlej jih podeljujejo vsako leto, gostje pa so čisto zaresni znanstveniki. Toda prejemniki imajo le 60 sekund časa za...

16 komentarjev

Tudi letošnje Ig Nobelove nagrade niso razočarale

Slo-Tech - Mesec dni pred najavo imen prejemnikov pravih Nobelovih nagrad revija Annals of Improbable Research na Harvardu organizira podelitev Ig Nobelovih nagrad. Gre za nagrade, ki se delijo za čisto prave znanstvene dosežke, ki pa ljudi sprva nasmejijo, šele nato jih prisilijo v razmišljanje. Napačno je prepričanje, da gre za kakršnokoli norčevanje (čeprav je podelitev neke vrste parodija), saj se večina nagrajencev prireditve udeleži, tja pa pridejo tudi številni drugi ugledni znanstveniki. Navsezadnje je korektna raziskava korektna raziskava, ne glede na to, ali rešuje problem globalnega segrevanja ali preučuje razliko pri razbitju polne in prazne steklenice na nekogaršnji betici. In so ljudje, ki so prejeli obe - Ig Nobelovo in Nobelovo nagrado. Za zdaj je tak le

8 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2015

Slo-Tech - Prihodnji mesec pričakujemo razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad, zato so včeraj zvečer podelili tudi Ig Nobelove nagrade. Gre za vsakoletno prireditev, kjer se poklonijo znanstvenikom in povsem resnim raziskavam, zaradi katerih se najprej nasmejemo, potem pa o njih razmislimo. Revija Annals of Improbable Research je, kot je že običajno, v Harvardovem Sanders Theatru organiziral duhovito prireditev, ki vrhunec doseže s spuščanjem papirnatih letal. Večina nagrajencev je nagrade osebno prevzela.

Letošnji nagrajenci so:

 • Kemija: Callum Ormonde in sodelavci za odkritje kemijskega postopka, s katerim lahko do neke mere popravimo posledice, ki jih prinese kuhanje jajca.
 • Fizika:...

10 komentarjev

Podeljene letošnje Ig Nobelove nagrade

Slo-Tech - Včeraj so na Harvardu podelili letošnje Ig Nobelove nagrade, kakor se imenuje šaljiva različica Nobelovih nagrad. Toda ne razumite besede šaljiva narobe, saj gre za povsem resne in znanstveno podprte raziskave, ki pa nas zaradi svoje tematike najprej nasmejijo, šele potem začnemo o njih razmišljati. Vsako leto jih podeljujejo v Annals of Improbable Research, kjer se svojega posla lotijo zelo resno. Nagrajenci imajo ob podelitvi 60 sekund časa, da delo predstavijo, potem pa jih z odra izžvižga osemletna deklica. In da, Nobelove Ig nagrade izročajo pravi Nobelovi nagrajenci - zgodilo se je že celo, da je kdo prejel obe (seveda ne istega leta).

Letošnjih zmagovalnih odkritij je kot vsako leto deset, prihajajo pa iz najrazličnejših kategorij:
 • za medicino za...

11 komentarjev

Podelili 22. Ig Nobelove nagrade

Improbable Research - Včeraj ponoči so na harvardski univerzi podelili že 22. Ig Nobelove nagrade. Prejmejo jih resni znanstveniki za resno delo oziroma raziskave, "ki človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Čeprav je prireditev zasnovana kot parodija na dolgočasne podelitve in konference, se je vsako leto udeleži veliko znanstvenikov. Med njimi neredko najdemo tudi prave nobelovce - navsezadnje jih ti tudi podeljujejo. Letos so nagrade prejeli:

 • Fiziologija: Anita Eerland, Rolf Zwaan (Nizozemska) in Tulio Guadalupe (Rusija, Peru, Nizozemska) za dokaz, da se zdi Eifflov stolp manjši, če se nagnemo v levo.
 • Mir: SKN Company (Rusija), ker so staro rusko strelivo pretvorili v diamante.
 • Akustika: Kazutaka Kurihara in Koji Tsukada (Japonska) za...

14 komentarjev

Znani prejemniki 21. IG Nobelovih nagrad

Improbable Research - Včeraj so na Harvardu podelili že 21. IG Nobelove nagrade, ki jih vsako leto prejmejo znanstveniki za povsem legitimne raziskave, ki pa "človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Na vsakoletni podelitvi nagrad, ki je zasnovana kot parodija na vse resne in dolgočasne podelitve in simpozije, se zberejo pravi znanstveniki, med podeljevalci pa je vsako leto tudi precej prejemnikov pravih Nobelovih nagrad. Tema letošnje prireditve je kemija, ker letos obhajamo mednarodno leto kemije, a to ne pomeni, da so vse IG Nobelove nagrade zgolj za kemijske dosežke.

Prejemniki nagrad so:
 • Fiziologija: Anna Wilkinson (VB), Natalie Sebanz (Nizozemska, Madžarska, Avstrija), Isabella Mandl in Ludwig Huber (oba...

29 komentarjev

Preprodaja gesel za dostop do znanstvenih revij

Slo-Tech - Če bi vas kdo vprašal, kako dobro varujete svoje geslo za prijavo v COBISS in koliko mislite, da je vredno, bi se vam zdelo vprašanje nenavadno? Geslo za prijavo v knjižnični sistem ni vredno malo, še posebej če ste vpisani na katero izmed univerz, ker omogoča oddaljeni dostop do vrste znanstvenih revij, ki jih univerze naročujejo. Naročnine ali posamezni članki so sila dragi (posamezen članek stane do 40 dolarjev), zato univerze za svoje študente in zaposlene kupijo skupinske naročnine na najpomembnejše revije.

V Sloveniji sicer nimamo naročenih vseh, kot je to slučaj na boljših ameriških univerzah (konkretno, na kampusu v Princetonu je brskanje po člankih prav prijetno, saj se odpre prav vse brez nadležnega plačljivega zidu), a imamo zavidljive zbirke. V tujini pa imajo sedaj problem s preprodajo teh gesel, saj podjetni Kitajci na svoji dražbeni platformi Taobao (deluje podobno kot Ebay) že lep čas za prgišče dolarjev ali centov ponujajo veljavna gesla in navodila, kako se...

51 komentarjev

Vizualizacija kakovosti znanstvenih člankov

Produkcija kemijskih člankov v Evropi

Slashdot - Odraz kakovosti znanstvenraziskovalnega dela so članki, objavljeni v strokovnih revijah. Za ocenjevanje kakovosti pa ni pomembno le število objavljenih člankov, ampak tudi kakovost revij (faktor vpliva, ki meri povprečje, kolikokrat so članki v reviji citirani) in število citiranj člankov posamezne raziskovalne skupine, fakultete ali univerze. Lutz Bornmann iz Münchna in Loet Leydesdorff iz Amsterdama sta v svojem članku primerjala, katera mesta na svetu producirajo največ in najbolj kakovostne članke.

V ta namen sta iz Web of Science pridobila podatke o 10 odstotkih najbolj citiranih člankov s področja kemije, fizike in psihologije. Zbrane podatke sta obdelala z računalnikom, pri čemer...

21 komentarjev

Prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2010

Slo-Tech - Ta teden je posvečen Nobelovim nagradam, saj na Švedskem vsak dan dopoldne objavijo prejemnika nagrade v eni izmed kategorij. Tradicionalno v tem tednu tudi ameriška revija Annals of Improbable Research podeli svoje Ig Nobelove nagrade v Harvardovem Sanders Theatru. Ime Ig Nobel je besedna igra na angleško besedo ignoble, ki pomeni bodisi nizkega rodu bodisi podel, nizkoten.

Toda to ne pomeni, da gre za kakršnokoli norčevanje. Po besedah podeljevalca se te nagrade podelijo za povsem resne dosežke, "ki te najprej nasmejijo, nato pa ob njih začneš razmišljati"....

9 komentarjev

Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller

Herta Müller

Slo-Tech - Švedska akademija nadaljuje z objavljanjem prejemnikov Nobelovih nagrad za letošnje leto. Danes so objavili nagrajenko s področja literature, ki je postala Herta Müller. Prav Nobelove nagrade za literaturo so v zgodovini poskrbele za največ vroče krvi, saj je Nobelovo poslednjo voljo, da naj nagrado prejme avtor "za najbolj izstopajoče delo v idealni smeri", moč interpretirati zelo široko. Zgodovina...

1 komentar

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Podeljene IG Nobelove nagrade za leto 2009

New Scientist - Znani so dobitniki IG Nobelovih nagrad za leto 2009, ki pa niso prave Nobelove nagrade, ampak parodija nanje. Vsako leto jih podeljuje ameriška revija Annals of Improbable research za dosežke, ki te "najprej nasmejijo, šele potem začneš razmišljati".

Srečni dobitniki za letos so:
 • VETERINA: Catherine Douglas in Peter Rowlinson (Velika Britanija) za dokaz, da krave z imenom dajejo več mleka, kot krave brez imena.
 • MIR: Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali in Beat Kneubuehl (Švica) za eksperimentalno raziskavo, ali je bolje nekomu na glavi razbiti polno ali prazno steklenico piva.
 • EKONOMIJA: direktorji, izvršni direktorji in revizorji (Islandija) štirih islandskih bank, ki so pokazali, kako lahko male in nepomembne banke hitro postanejo velike in pomembne banke, za demonstracijo, kako lahko proces poteka tudi v obratni smeri ter za prikaz, kako lahko podoben postopek upeljejo tudi za celotno državno gospodarstvo.
 • KEMIJA: Javier Morales, Miguel Apátiga in...

16 komentarjev

podeljene IG nobelove nagrade za leto 2008

Vabilo na prireditev

Slo-Tech - Revija Improbable Research je v nedeljo, 2. oktobra, podelila nove IG Nobelove nagrade za leto 2008. Te nagrade podeljuje prej omenjena revija v sodelovanju z Univerzo v Harvardu za raziskave, kjer se "najprej nasmejiš in šele kasneje razmišljaš" in nimajo prav nobene veze s pravimi Nobelovimi nagradami (razen podobnega imena).
Letošnji srečni dobitniki so:

PREHRANA - Massimiliano Zampini (Italija) in Charles Spence (Velika Britanija) za njuno uspešno elektronsko...

27 komentarjev

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev

Podeljene 17. Ig nobelove nagrade za leto 2007

Slo-Tech - Na univerzi v Harvardu (Massatschusetts) so v četrtek, 4. oktobra 2007, podelili 17. Ig nobelove nagrade za leto 2007. Srečni dobitniki so:

 • Medicina: Brian Witcombe (GB) in Dan Meyer (ZDA) za njuno raziskavo o stranskih efektih požiranja mečev.

 • Fizika: L. Mahadevan (ZDA) in Enrique Cerda Villablanca (Čile) za raziskavo, kako se pod obtežbo gubajo elastične rjuhe.

 • Biologija: Johanna E.M.H. van Bronswijk (Nizozemska) za "popis prebivalstva" pršic, bakterij, alg, pajkov in drugih insektov, ki prebivajo vsako noč z nami v postelji.

 • Kemija: Mayu Yamamoto (Japonska) za razvoj kemijskega postopka ekstrakcije arome vanilije iz kravjih iztrebkov.

 • Jezikoslovje: Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon in Nuria Sebastian-Galles (vsi Španija) za dokaz, da podgane ne razlikujejo med nazaj govorjenim japonskim in nazaj govorjenim nizozemskim jezikom.

 • Literatura: Glenda Browne (Avstralija) za raziskavo, kako angleška beseda "the" povzroča probleme ljudem, ki poskušajo stvari urediti po abecednem...

32 komentarjev

Podeljene Ig Nobelove nagrade

Delo - Tako Delo kot /. poročata o podelitvi Ig Nobelovih nagrad za bizarne dosežke na področju kemije, fizike in medicine. Petnajsta podelitev je potekala v Sandarjevem gledališču na znani univerzi Harvard. Letos je bila med zmagovalci ekipa, ki je izmerila pritisk ob prdenju pingvina, prav tako pa so nagrado dobili znanstveniki, ki so opazovali možganske valove kobilic, medtem ko so jim predvajali film Star Wars ter pa nekdo, ki je izumil budilko, ki se ti izmuzne, ko jo želiš ugasniti.

Za vse, ki se niste mogli udeležiti dogodka, je na voljo posnetek, več pa lahko izveste na uradni strani.

18 komentarjev

Ig Nobelove nagrade

Slashdot - Revija Annals of improbable research že deset let podeljuje tako imenovane Ig Nobelove nagrade. Gre za parodijo na Nobelovo nagrado, podelijo pa jih za resnične znanstvene dosežke, ki se jih ne sme ali ne more nikoli več ponoviti.

Letošnji nagrajenci so:
Medicina - Peter Barss iz Univerze McGill za zdravstveno poročilo Poškodbe zaradi padajočih kokosov
Fizika - David Schmidt iz Massachusettske univerze za njegov delni odgovor na vprašanje zakaj se zavese pod tušom upogibajo navznoter.
Biologija - Buck Weimer iz Puebla v Coloradu za izumitev Under-Ease, neprodušnega spodnjega perila z zamenljivim filtrom, ki odstrani neprijetne pline preden pobegnejo.
Ekonomija - Joel Slemrod iz Poslovne šole univerze v Mitchinganu in Wojciech Kopczuk iz Univerze Britanske Columbije za njuno ugotovitev, da ljudje najdejo način za odložitev njihove smrti, če to pomaga pri zmanjšanju davka na dediščino.
Literatura - John Richards iz Bostona, Anglija, ustanovitelj Društva za zaščito apostrofov za njegovo...

5 komentarjev