»

Amazon pojasnil podrobnosti izpada EC2

Slo-Tech - Amazon je po dobrem tednu od izpada oblaka Elastic Compute Cloud (EC2) objavil podrobnosti o vzrokih za izpad in njegovem poteku, ukrepih za preprečitev v prihodnosti in opravičilo.

Amazon odseke svojega oblaka deli na večje enote med seboj skoraj neodvisne enote regije in znotraj njih manjša, bolj soodvisna območja. V območju ZDA vzhod je 21. aprila kmalu po polnoči (6.47 po slovenskem času) zaradi nepravilne izvedbe načrtovane nadgradnje izpadel eden izmed nosilcev podatkov, ki ni mogel več odgovarjati na zahteve po pisanju ali branju podatkov. Pred nadgradnjo infrastrukture bi bili morali preusmeriti promet s pomožnih usmerjevalnikov na glavno omrežje, a so pomotoma storili ravno nasprotno. Pomožno omrežje obremenitve ni zdržalo. Napaka se je potem kaskadno razširila po večjem...

8 komentarjev

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

MSI predstavil nove prenosnike

The inquirer - MSI je na srečanju v Franciji poleg U120 predstavil še dva nova netbooka, ki bosta temeljila Intelovih Atomih Z. Prenosnika z imenoma U110 in U115 bosta uporabljala Atome Z530 pri 1,6 GHz. Prvi bo imel gigabajt 533 MHz DDR2 pomnilnika, 10-palčni zaslon, Bluetooth 2+EDR in podporo za 802.11n brezžično povezovanje, spletno kamero z 1,3 ali 2 megapiksli in 120, 160 ali 250 GB velik disk, kar bo tehtalo 1,1 kg. Drugi bo namesto tega ponudil 2 GB pomnilnika in dva diska - 8, 16 ali 32-gigabajtni SSD in 80, 120 ali 160 GB klasični disk. Baterija naj bi ju zmogla poganjati 8 do 10 ur.

15 komentarjev

MSI: uporabniki nočejo Linuxa na netbookih

Slashdot - Andy Tung je direktor prodaje podjetja MSI za območje ZDA. Njegovega imena si sicer ni potrebno zapomniti, pomenljiva pa je izjava, ki jo je podal v nedavnem intervjuju za LAPTOP Magazine: po notranjih raziskavah podjetja MSI je pogostost vračil lahkih prenosnikov (netbooks) večja kot pri običajnih, in sicer po zaslugi 4-krat večjega števila vračil modelov z nameščenim Linuxom v primerjavi z modeli, ki imajo nameščen Windows XP. Tung še dodaja, da se uporabniki veselijo prenosnikov za 299 ali 399 dolarev, "vendar se ne zavedajo, kaj bodo dobili, dokler jih ne odprejo."

140 komentarjev

Computex 2008: MSI Wind in Asus Eee PC 901 (1000)

Slo-Tech - Prvi dan Computexa smo bili priča predstavitvam novih in težko pričakovanih prenosnikov iz peresne kategorije: MSI Wind in Asus Eee PC 901 (1000 (H)). Na medmrežju že krožijo prvi resni testi, tako da si bomo na kratko ogledali opise, vsaj kot zaenkrat kaže, dveh največjih tekmecev, Wind in Eee PC 901.

MSI Wind ima naslednje specifikacije: 1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB trdi disk (5,4 k), 10 palčni zaslon (1024x600), Wi-Fi 802.11 b/g, 3x USB, čitalec spominskih kartic.



Na Laptopmag so ga ocenili z oceno 4.5 (od 5), prenosnik namreč nudi primerno tipkovnico (zelo blizu polni velikosti), dovolj velik zaslon, za opravila, katerim je namenjen, zmogljiv procesor, in bleščeč čas avtonomije: 5 ur. Vse skupaj je zabeljeno z...

34 komentarjev

MSI Wind

ComputerBase - Lahek prenosnik Wind, odgovor podjetja MSI na ASUS-ov Eee-PC, bo po zaenkrat dostopnih informacijah trgovin, ki že pobirajo prednaročila, stal med 400 in 450 evri. Za ta denar bo kupec dobil prenosnik, težak približno en kilogram, zgrajene okrog Intelovega procesorja Atom, pri taktu 1,6 GHz. Razveseljuje dejstvo, da bodo računalniki opremljeni z 80 GB velikim trdim diskom (SSD je opcija) in 10,2 (tudi 8,9) palčnim ekranom, z ločljivostjo 1024x600 točk. Prenosnik bo po predvidevanjih mogoče kupiti poleti.



Izvorna novica na Computerbase: klik!

39 komentarjev

MSI vrača Turbo

Daily Tech - Verjetno se večina izmed vas spominja gumba "Turbo" na starih x86 računalnikih. Omenjen Turbo se je tekom razvoja računalnikov opustil, vendar je MSI na letošnjem Computexu predstavil prenosnik GX600, na katerem poleg gumba za vklop računalnika najdemo tudi omenjeni Turbo. S pritiskom na gumb se poveča FSB procesorja in dvigne frekvenco procesorja za dvajset odstotkov, vendar pod pogojem, da je prenosnik priključen v električno omrežje. Srce prenosnika predstavlja Intelov Core 2 Duo procesor, za prikaz slike na zaslonu pa skrbi grafična kartica GeForce 8600M GT s 512 MB pomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

47 komentarjev

MSI z 11.5 milijoni kartic

X-Bit Labs - Podjetje MSI je včeraj objavilo, da so v preteklem letu izdelali in prodali prek 11.5 milijonov svojih grafičnih kartic, kar je za skoraj šest milijonov več, kot jih je prodal njihov največji tekmec in konurent, ASUSTeK Computer. Čeprav MSI ni največji proizvajalec grafikulj, pa je nedvomno največi izdelovalec grafikulj z Nvidiinimi procesorji. Če pogledamo še statisko prejšnjih let: leta 2000 so prodali 1.6 milijona grafičnih kartic, leta 2001 4.6, lani pa kot že rečeno 11.5. Vzpon je več kot očiten in upajmo, da se bo še nadaljeval. Celotna novica z ostalimi statistikami!

3 komentarji