»

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

Tudi grafične kartice ATI Radeon HD 3800 z napako?

Ali bo AMD uspel prebroditi tudi to krizo?

vir: techPowerUp!
Računalniške novice - Podjetje Nvidia je pred časom zašlo v hude težave zaradi zanikanja napake pri izdelavi grafičnih jeder G84, G86, G92 in G94, ki jih proizvajalci grafičnih rešitev za osebne in prenosne računalnike uporabljajo pri izdelavi kartic družin Geforce 8400, 8600, 8800 in 9600. Kot vse kaže pa bo sedaj na vrsti še konkurenčno podjetje AMD/ATI, saj se številni kupci računalniških sistemov Alienware pritožujejo nad velikim odstotkom okvar grafičnih kartic ATI Radeon HD 3850, HD 3870 in HD 3870 X2 podjetja Into-Tek Corporation (GeCube).



Čeprav podjetje AMD/ATI za okvaro krivi povprečno kakovosten napajalni sistem električne moči 750 watov, številni strokovnjaki v to dvomijo, saj tako rekoč ni mogoče, da bi napajalni sistem...

17 komentarjev

Novice iz nVidie

Brez NF200 čipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Najpomembnejša novica je zagotovo nativno delovanje SLIja na X58 čipovjih. Tako je, SLI bo deloval na vseh (certificiranih) ploščah brez potrebe po dodatnem NF200 delilnem čipu. Proizvajalci bodo ta čip lahko še vedno vgradili na matično ploščo, ve pa se, da čip stane 30 dolarjev oz. naj bi stal 20 dolarjev, če bi se proizvajalec odločil vključiti čip na vse modele svojih X58 plošč. Ena od prednosti je delovanje treh rež z x16 hitrostjo (1 prek X58 čipa, ostali dve pa se delita iz druge x16 linije prek NF200 čipa - TripleSLI?).

Do izida Core i7 platforme naj bi bilo certificiranih že kar nekaj plošč, na certifikacijo pa jih bodo morali proizvajalci poslati v nVidiine laboratorije v Santa Claro. Certifikat je namenjen za čim boljšo out of...

15 komentarjev

Intel Core i7

Nova logotipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Namesto logičnega poimenovanja, Core 3 (Quad), se je Intel za poimenovanje prihajajoče Nehalem arhitekture odločil drugače. Rahlo presenetljivo, a Nehalemi bodo nosili ime Core i7. Zato pa se je precej manj spremenil logotip prihajaočih Core i7 procesorjev. Oblika je enaka, drugačne pa so barve. Ostane moder logotip za običajne in črn za Extreme verzije, a bo tokrat napis in Intel logo v belem, na treh odtenkih modre oz. črne barve.



Glede na novico na bit-techu bo Core i7 poimenovanje uporabljeno le za namizne procesorje višjih zmogljivosti, kar da misliti, da bodo strežniški, prenosniški ter tudi v letu 2009 prihajajoči cenejši procesorji na LGA 1160...

66 komentarjev

Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene

The inquirer - Na internetu so se v velikem številu začela pojavljati sporočila o odpovedih NVidiinih kartic iz serije G84/86 - številu, ki ga vsekakor ne moremo pripisati naključnim strojnim odpovedim. Veliko prevelikem.

Najhuje pa je, da ni samo določena produkcijska serija kartic, ki bi bila pokvarjena - pokvarjene naj bi bile VSE, le da so se problemi sedaj najprej začeli v velikem številu izražati pri prenosnikih, saj je katalizator problemov narava dela s prenosniki. Če namreč namizni računalniki obratujejo cel dan ali celo več dni/tednov preden se njihovo delovanje prekine, se pri prenosnikih grafične kartice zaženejo večkrat na dan in tudi med samim delovanjem povečujejo ali zmanjšujejo moč ventilatorjev skladno s potrebami s ciljem podaljšanja operativnosti baterije.

Ta cikel, ki segreva grafične kartice in jih nato ohladi pa je po nekoliko več kot enem letu od kar so kartice G84/86 na trgu povzročil veliko število napak in posledičnih odpovedi. Sreča namiznih računalnikov, da se pri...

94 komentarjev

Nvidia bo za Intel izdala vezni nabor z integrirano grafiko

Daily Tech - V prihodnjih tednih se bo na policah trgovin začelo pojavljati več različic nVidiinega novega veznega čipovja (nForce 600i serija) za Intelove procesorje, katerih neločljiv del bodo tudi grafični čipi (GeForce 7 serija). Izbirali bomo lahko med naslednjimi verzijami novega veznega nabora: na nForce 630i bosta sliko izrisovala GeForce 7150 in 7100, najbolj osiromašena različica GeForce 7050 pa se bo znašla tako na naboru nForce 630i kot tudi na 610i. Integrirani GeForce 7 grafični čipi podpirajo DirectX 9 in senčilnike 3. generacije. GeForce 7150 in 7100 se bosta ponašala s HDMI vmesnikom, medtem ko bo 7050 podatke zmožna pošiljati samo preko DVI izhoda, vendar bo tok podatkov (prav tako kot pri 7150 in 7100) zaščiten z HDCP, tako da si bomo pri cenejši izbiri vseeno lahko ogledovali Blu-ray in HD DVD filme. Izšla bi naj še cenejša oziroma še bolj osiromašena različica 7050, ki ne bo opremljena z nobenim od sodobnejših vmesnikov. Jedro GeForce 7150 bi naj delovalo pri več kot 600...

7 komentarjev

Nvidia novembra z G92

X-Bit Labs - Paleta grafičnih čipov iz zelenega tabora bo (predvidoma 12.) novembra razširjena z novim čipom, zaenkrat kodno poimenovanim G92 in izdelanim v 65 nm proizvodnem procesu. Poslanstvo novinca ne bo poseganje po kroni najhitrejšega, saj bi ga naj nVidia umestila v srednji zmogljivostni razred (performance-mainstream).

G92 se bo ponašal z izboljšanim PureVideo HD video pogonom in PCI Express 2.0 vmesnikom, podatke pa bo zmogel pošiljati v jeziku treh različnih standardov - DVI, DisplayPort in HDMI. Trenutno še ni znano, ali bo čip nudil podporo prihajajoči Microsoftovi grafični knjižnici DX 10.1, ki bo vključena v prvi paket popravkov za Visto.

Izvorna novica.

31 komentarjev

NVIDIA GeForce 8800 za prenosnike kmalu na voljo

Fudzilla - Po poročanju Fudzille bo Nvidia kmalu splavila mobilno različico GeForce 8800 grafične kartice. GeForce 8800M, ki je v prvi vrsti narejen za igričarske prenosnike, bo prvi ponudil Dell v svojem prihajajočem modelu XPS M1730 s 17 inčnim zaslonom. Prenosnik bi naj vseboval tudi Intelov Core 2 Extreme procesor.

Predhodnja poročila govorijo, da bo Nvidiin najmočnejši grafični procesor za prenosnike na voljo v treh izvedenkah in sicer kot GeForce 8800M GTX, 8800M GT in 8800M GS. Seveda bodo imele vse tri DirectX 10 podporo.

Mobilna različica grafičnega procesorja bo imela nižjo zmogljivost v primerjavi z namizno različico, saj je potrebno zadostiti nižji temperaturi in električni porabi prenosnika, kar pomeni, da je bilo potrebno narediti kar nekaj sprememb v samem procesorju. Kljub temu, da bodo spremembe povzročile manjšo 3D zmogljivost, bo to še vedno trenutno najmočnejši grafični procesor za prenosnike na tržišču.


Izvorna novica.

23 komentarjev

NVidia predstavila GeForce 8600 GTS in GT in 8500 GT

GeForce 8600 GTS

Nvidia - NVidia je danes predstavila DirectX 10 grafične kartice srednjega in nižjega razreda GeForce 8600 GTS in GT, ter 8500 GT. Prva premoreta 32 stream procesorjev, frekvenca jedra prvega znaša 675 MHz, medtem ko tiktaka jedro različice GT pri 540 MHz, frekvenci pomnilnika pa znašata 1000 oziroma 700 MHz, v obeh primerih pa gre za 256 MB 128-bitnega pomnilnika.

Različica 8500 GT premore 16 stream procesorjev, njegovemu jedru s frekvenco 450 MHz dela družbo 256 oziroma 512 MB 128-bitnega pomnilnika s frekvenco 400 MHz. Za najzmogljivejšo različico, GeForce 8600 GTS bo potrebno odšteti med 199 in 229 ameriškimi dolarji, medtem ko je njegov manjši brat nekoliko cenejši, saj se njegova cena giblje...

25 komentarjev

Silicone Valley = Diamond Valley?

Tech Review - Raziskovalci, z Matthias Schreckom iz Augsburške univerze v Nemčiji na čelu, so razvili kristalno-diamantni film (tanka plast materiala), ki je bolj odporen kot silicijski. Čipi na takih ploščicah bodo bolj odporni na visoke temperature ter na udarce, kar vodi k temu, da jih bodo predvsem uporabljali v letalski in avtomobilski industirji.

Podobne kristalne rezine so izdelovali že prej, toda ker so umetne diamante izdelovali na siliciju so bili med delčki ostri robovi, kar pomeni slab polprevodnik. Sedaj pa so začeli proizvajati diamantne filme na iridiju, kar posledično pomeni bolj uravnan in manj nazobčan kristalni polprevodnik. Celotna novica tukaj.

0 komentarjev

...ter še več...

Jaz - Ja, nismo samo mi, bogi mali Slovenčki, ki imamo težave. The Inquirer ima tudi članek na to temo. Navajajo, da je IBM moral pri seriji DTLA celo zaustaviti proizvodnjo diskov. Sami so ugotovili, da z diski direktno ni nič narobe - težava naj bi tičala v kontrolerjih. Diski naj bi delovali brez problema sto odstotno stabilno. Kontrolerji naj bi imeli probleme z "nekaterimi od čipovij" ranga i440BX, AMD 751 ter KT 133A. Nikjer pa ni dobesedno navedeno, da naj bi probleme povzročal samo kontroler na Abitovih ploščah. Ja zanimivo, zelo zanimivo. Jutri DEFINITIVNO kličem po podjetjih za malo dodatnih informacij. Verjemite, obveščeni boste.

2 komentarja