»

DFI zapušča trg matičnih plošč?

SemiAccurate - Po spletu krožijo govorice, da naj bi DFI v začetku prihodnjega leta prekinil prodajo svojih matičnih plošč, namenjenih običajnim uporabnikom. Namesto tega naj bi se popolnoma posvetili proizvodnji matičnih plošč za industrijske računalnike, kar sicer počnejo že dolgo.

Razlog za to se skriva v izredno majhnem tržnem deležu, ki ga pokrivajo predvsem s svojimi ploščami Lanparty ter nekaterimi drugimi, cenejšimi izvedenkami. Plošče Lanparty so bile, sploh v obliki nF4 Ultra-D, velik hit in skorajda edina izbira navijalcev v časih AMDjevih procesorjev Athlon 64 na podnožju Socket 939. Nato je sledil prestop na Core 2, kjer je DFI močno zamudil vlak. Ko so končno predstavili svoje, sicer sorazmeroma dobre, plošče, kupci niso imeli potrebe po menjavi obstoječega sistema, tačas pa so po navijalskih zmogljivostih zaostanek zakrpali tudi mnogi drugi proizvajalci. Zgodba o zamudah se je ponavljala z vsako izdajo novega veznega čipovja, kar je seveda pomenilo obilico zamujenih priložnosti in...

10 komentarjev

Abita uradno ni več

Logotip, ki ne bo več pogosto viden

Slo-Tech - Od prvih novic dobrega pol leta nazaj se je predvsem navijalski svet pripravljal na ta, roko na srce, žalosten dan. Vmes je sicer še bilo nekaj upanja, da se Abit pobere, a temu očitno ni tako. Po zadnjem neuspelem poizkusu, kjer so v digitalni foto okvir vgradili tiskalnik, je USI, lastnik Abita, včeraj dokončno obupal nad Abitom in zaprl firmo.



Abit bo ostal v spominu predvsem navijalcem prvih penitum 4 in takratnih Athlon XP procesorjev, kjer so bile matične plošče iz NF7 in IC7 serije glavno orožje za vse, od nedeljskega navijanja, podiranja rekordov in celo težkih modifikacij domačega izvora.

Po Epoxu še Abit. Naslednji prosim!

22 komentarjev

Abit odhaja v večna lovišča

Tweak Town - Nekdaj mogočni in spoštovani proizvajalec matičnih plošč Abit bo postal še ena zareza na letošnji palici obnemoglih. Njegov lastnik Universal Scientific Industrial (USI) se je namreč odločil, da bodo v procesu prestrukturiranja in zmanjševanja stroškov prihodnji mesec Abit zaprli. Abit je bilo v svojih časih cenjeno podjetje, še posebej pri srcu pa je bil navijalcem. Izumili so cel kup novosti, med drugim so prvi podprli 133 MHz vodilo na Intelovem čipovju BX (tega se bodo spominjali starejši bralci), mlajši pa vedo, da so prvi izdelali matično ploščo brez mostičkov, kar je olajšalo navijanje.

V zadnjih letih se je situacija obrnila na slabše. Leta 2004 je tajvanska borza njihove delnice iz prve kotacije umaknila na prosti trg zaradi sumljivega računovodsta, saj so odkrili, da so večino uvoza in izvoza vršili prek sedmih nabiralniških podjetij s sedežem na istem naslovu. Zamenjali so upravo, menedžerje so obtožili finančnih malverzacij, podjetje so začeli zapuščati sposobni kadri...

69 komentarjev

Foxconn zapušča trg matičnih plošč?

Overclock3D.Net - Po internetu krožijo govorice, da naj bi verjetno kar največji proizvajalec elektronike (poleg v Sloveniji malo poznanih matičnih plošč izdelujejo tudi iPhone, iPode, matične plošče za mnoge druge proizvajalce, Playstation 2 in 3 za Sony, dele matičnih plošč (ležišče LGA-775 za Intel), itd.), Foxconn, zapustil končni trg matičnih plošč. To seveda ne pomeni, da bo družba zaprla vrata, temveč naj bi to storil le majhen oddelek.

Kar pa je kaplja v morje za tako veliko korporacijo, pa je seveda zelo slaba novica predvsem za navijalce, saj je Foxconn od veznega čipovja Intel P35 naprej izdal kar nekaj odličnih in zelo uporabljanih navijalskih plošč za procesorje Intel, izdelali pa so tudi nekaj odličnih plošč za procesorje AMD pod svojim imenom. Če se govorice izkažejo za resnične, bi bil to precej velik udarec za navijalsko skupnost, še precej večji kot zaton nekdaj med navijalci prav tako zelo popularnega proizvajalca plošč, Abita.

Kako pomembna oz. slaba novica je to, si ni težko...

28 komentarjev

Abit se poslavlja od trga matičnih plošč

Hexus - Kot vse kaže se bo proizvajalec Abit s koncem letošnjega leta umaknil s trga matičnih plošč. Prve tovrstne govorice so se pojavile že letos maja, vendar jih je Abit takrat zanikal. Po najnovejših informacijah pa naj bi podjetje, ki je od leta 2006 v lasti USI-ja že obvestilo distributerje, da bo s koncem leta prenehal s proizvodnjo matičnih plošč. Vendar omenjena poteza ne pomeni konec samega podjetja, saj se bo le-to preusmerilo v proizvodnjo in razvoj zabavne elektronike, kot so MID (mobile internet device) in digitalnih okvirjev slik.

Več o tem si preberite na Hexus.net

40 komentarjev

DFI ostaja na trgu matičnih plošč

DigiTimes - DFI je zanikal govorice o svojem umiku s trga matičnih plošč za osebne računalnike v četrtem četrtletju letošnjega leta. Pojavile so se namreč govorice o tem, da naj bi DFI presedlal v segment industrijskih računalnikov. DFI je vzpostavil tesno sodelovanje tako z ATI-jem kot nVidio na področju veznih naborov in izdeluje high end matične plošče, namenjene predvsem navijalcem. Zaradi tega govorice o njegovem umiku ne držijo, dodajajo pri DFI-ju.

Več o tem v izvirni novici na DigiTimesu, kjer si lahko ogledate tudi DFI-jeve poslovne rezultate.

1 komentar

Abit AW9D-MAX prihaja

Slo-Tech - Abit bo v kratkem izdal z najrazličnejšimi funkcijami naphano matično ploščo, ki bo bazirala na veznem čipovju Intel 975X. V skladu s tradicijo se bodo seveda potrudili izdelati izdelek višjega razreda, prijazen overclockerjem, in ker že nekaj časa iz njihove tovarne ni prišlo ničesar, bo splavljenje nove matične plošče, za katero Abit vsekakor upa, da bo hitrostna kraljica, toliko bolj zanimivo. Zaenkrat so izdelali zgolj inženirske primerke, ki pa so jih v roke dobili pri AnandTechu in pri NordicHardware. Vas zanimajo rezultati testov? Hehe, ju boste morali kar sami prebrati -- tako enega kot drugega.

19 komentarjev

Abit odpoklical matične plošče

Hartware.net - Zaradi napak, ki so se pokazale pri nadaljnjem testiranju, in ki negativno vplivajo na zmogljivosti in stabilnost, bo Abit odpoklical matične plošče serije AN9 32x, s serijskimi številkami AN932UDC000001 ~ AN932UDC001407 in AN932UDD000001 ~ AN932UDD001000 ter serije Fatal1ty AN9 32x, s serijskimi številkami FAN93UDC000001 ~ FAN93UDC002713 in FAN93UDD000001 ~ FAN93UDD001648, poroča Hartware.de.

Ostale plošče iste serije so brezhibne. Abit bo strankam s prizadetimi ploščami kril vse stroške, ki bodo nastali z zamenjavo, in jim priporoča, da se čim prej obrnejo na predstavnika Abit v svoji državi.

29 komentarjev

Linux kmalu na IBMovih namiznih računalnikih?

Financial Express - IBMova ponudba Linuxa je bila zaenkrat omejena le na njihove strežnike in delovne postaje. Po najnovejših informacijah pa je zelo verjetno, da bo Veliki Modri™ (najprej v Indiji) začel prodajati tudi namizne računalnike za domačo rabo s prednaloženim najhitreje rastočim operacijskim sistemom. O nečem podobnem razmišljata tudi Hewlet Packard in Compaq (ki že vgrajujeta Linux), zato se Billyju verjetno že tresejo hlače... Klik!

22 komentarjev

PowerColor bo izdeloval matične plošče

X-Bit Labs - Kar zanimivo je gledati kako podjetja, ki jih žene sila po zaslužku, v svoje proizvodnje linije vgrajujejo nove programe. Tako so v preteklosti nekateri proizvajalci matičnih plošč začeli proizvajati tudi grafične kartice, pojavljali pa so se že tudi obratni primeri, se pravi, da so poleg grafičnih kartic začeli proizvajati tudi matične plošče. Najnovejši primer takega podjetja bi utegnil biti PowerColor, ki ga marsikdo izmed vas bralcev pozna kot podjetje, ki se je zapletlo v afero z STMicrovimi čipi Kyro in je, kot že številna podjetja poprej, podleglo Nvidiinim ultimatom. No ja, kljub Nvdiinim ultimatom so predstavili serijo grafičnih kartic na podlagi ATI-jevih grafičnih čipov, zavezništvo z ATI-jem pa so sklenili tudi pri bodoči proizvodnji matičnih plošč, na katerih bodo uporabljeni ATI-jevi nabori A4 in ne Nvidiini nForci, kot je bilo predvidevano prej.
Seveda so to zaenkrat še vedno napovedi, ki se lahko spremenijo. Vprašanje je, kako bo podjetje uspelo med velikani, kot...

0 komentarjev

ECS No.1, ASUS No.2

X-Bit Labs - Na trgu matičnih plošč je zadnje čase kar precej živahno, saj je prodaja matičnih plošča kar opazno poskočila glede na poletne mesece. Visoke prodajne rezultate so pričakovali vsi proizvajalci matičnih plošč - najvišjega nedvomno ASUS. Vendar pa je usoda hotela, da ASUS prekine tradicijo najbolj množičnega proizvajalca matičnih plošč. Na 1. mesto se je tokrat povzpel ECS, ki ga lovci na novice poznamo predvsem po njihovi plošči na SIS735 naboru. ASUS-u je tokrat malce zmanjkalo do 1. mesta, vendar pa jim je v tolažbo dejstvo, da so še vedno proizvajalec z največjimi zaslužki, saj njihove plošče stanejo v povprečju 1.5x več od ECS-ovih primerkov. Ravno cena pa je bila usodna za prodajo, saj so cene ASUS-k poskočile v višave. Sicer pa se ASUS gotovo ne sekira preveč, saj število prodanih plošč ne igra posebno vlogo. Seveda pa ECS in ASUS nista edina na lestvici, ki so jo objavili X-bit labsi. Na tretjem mestu se je ustalil še MSI, na 4. Gigabyte, na 5. Epox in tako naprej....

0 komentarjev

Fujitsu bo prenehal s proizvodnjo desktop diskov

The Register - Da ne boste mislili, da se hude vojne med proizvajalcem odvijajo samo na področju grafičnih čipov in procesorjev. Tudi pri proizvodnji računalniških diskov je tako, nedavna žrtev pa je postal Fujitsu, ki bo prenehal s proizvodnjo diskov za desktop računalnike. To sicer ne pomeni, da bo s proizvodnjo popolnoma prenehal. Vodilni v podjetju so se odločili, da desktop diski ne prinašajo želenega dohodka, zato se bodo raje preusmerili na trg prenosnikov in strežnikov. Za Fujitsu je bila problematična predvsem prva polovica leta 2001, ko je izgubil kar precejšen del trga in zdrsnil na 5. mesto, nekaj učinka pa je imela tudi kriza, ki zadnje čase pustoši po računalniški industriji. Na področju desktop diskov nam tako ostanejo samo še IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital, in Samsung. Connerja je pred časom, kolikor jaz vem, kupil Seagate, Quantum je padel v roke Maxtorju, ostali brezimni proizvajalci pa so obupali. Vendar tudi za zgoraj našteti seznam ni nobene garancije, saj naj bi po...

0 komentarjev

Core @ Hexus.net

vir: Hexus
Hexus - CPUfxov Core hladilnik je na sceno udaril pred kakšnim tednom in od takrat se govori samo še o njem. Moram priznati, da zadeva izgleda prekleto impresivno in tako niti ni čudno, da se je v tako kratkem času pojavilo toliko špekulacij o zmogljivostih tega hladilnika. No, tega je zdaj konec, saj se je pojavil prvi uradni test tega čuda, in sicer pri Hexus.net. Oglejte si ga tukaj.

0 komentarjev

Dosežki proizvajalcev matičnih plošč v letu 2000

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs sem zasledil zanimivo razpredelnico, ki kaže stanje na trgu matičnih plošč v letu 2000 in konkurenco med proizvajalci. V tabeli si lahko ogledate prodajne načrte in dejanske dosežke (v tisočah) tajvanskih proizvajalcev:

Proizvajalec Dejanska prodaja (v 1000) Načrtovana prodaja (v 1000) Procentualni dosežek
ASUS 13,950 15,000 93%
GIGABYTE 9,800 9.500 103.2%
MSI 9,000 8,480 106.1%
ECS 7,600 5,375 141.4%
ABIT 2,400 2,800 85.7%
DFI 2,360 2,800 84.3%
CHAINTECH 1,760 2,177 80.8%
BIOSTAR 1,610 2,560 62.9%
EPOX 1,500 2,400 62.5%

Kot vidite je ASUS še vedno nesporni voditelj na področju matičnih plošč, čeprav mu niti to leto ni uspelo prodati načrtovanih 15 milijonov kosov platk. Gigabyte in MSI sta dejansko presegla svoje načrtovane cilje, največje "presenečenje" pa je zagotovo ECS (Elitegroup). Če bo podjetje raslo s takšno hitrostjo lahko čez približno eno leto ogrozi samega ASUSa. Na spodnjem delu lestvice je situacija malo slabša, saj proizvajalci...

6 komentarjev

Jaome

Jaz - Kaj naj rečem... stran je še enkrat bila nedostopna za dalj časa in tu res ni ničesar, kar lahko naredim. Po najnovejših informacija se strežnik pregreva (?!), toda točnega razloga zaenkrat še ni mogoče podati. Primoz že vneto raziskuje zadeve, tako da upajmo, da bomo to rešili čimprej.Pa take načrte sem imel za včeraj... Vem, da se vas večina tega ne spomni, toda 26. decembra pred točno enim letom je Slo-Tech prvič odprl svoja vrata. Zdaj je nekako nesmiselno pisati neke solzave govore, saj je nestabilen strežnik vse pokvaril (vsaj za mene...). Vseeno bi se vsem rad zahvalil za podporo. Brez vas ta stran sigurno nebi bila to, kar je!

5 komentarjev