»

ECS H55H-M - poceni plošča za Clarkdale

Expreview.com - Slab mesec pred izidom dvojedrnih Intelovih procesorjev, ki bodo poleg pomnilniškega in PCIe krmilnika imeli vgrajeno tudi grafično jedro, smo ugledali še eno matično ploščo, namenjeno izkoriščanju teh grafičnih čipov. Po dveh ploščah, Asusovi in MSIjevi, ki sta se ponašali z veznim čipovjem H57, imamo tokrat v slikah prvo predstavnico s šibkejšim, H55 čipovjem, delo družbe ECS. Plošča, namenjena procesorjem za podnožje LGA-1156, prihaja v mATX velikosti in je opremljena z eno PCIe x16, dvema x1 režama ter eno starejši, PCI režo. Začuda ima zgolj dve DDR3 pomnilniški reži, ki podpirata...

21 komentarjev

EVGA s 4-way SLI

Velikost XL-ATX

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri EVGA so predstavili popolnoma novo matično ploščo, ki ima, po vzoru Asus P6T7 WS SuperComputer, 7 PCIe x16 rež. A najpomembnejša novost plošče se skriva že v imenu, saj EVGA X58 Classified 4-way SLI podpira SLI s štirimi karticami hkrati. Nezanemarljivi niso tudi ostali podatki, kot je 10 fazni digitalno napajalno vezje procesorja, 6 rež s podporo za DDR3 pomnilnik s frekvenco 1600 MHz in več, 9 SATA II in en eSATA priključek, dva mrežna priključka, itd. Ker so inženirji uporabili velik hladilni sistem ter 7 razširitvenih rež, je plošča naravnost ogromna. Poslužiti so se morali XL-ATX formata, ki meri 345 x 263 mm. Širina sovpada s širino E-ATX plošč, medtem ko je od E-ATX in ATX plošč novinka višja za približno 4 cm. Posebno ohišje bo moralo tako podpirati vsaj 9 razširitvenih rež.

S posebno ploščo na trg seveda pridejo tudi

41 komentarjev

Prve težkokategornice z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Svet brez matičnih plošč težke kategorije, namenjenih navijalcem in igračarjem, očitno ne bi bil popoln, vsaj glede na količino namenskih linij, ki jih imajo proizvajalci za ta namen. Tako sta predstavljeni tudi prvi takšni matični plošči, namenjeni Lynnfield procesorjem, osnovani na Intelovem naboru P55. Predstavnici Asusove Republic of Gamers in Foxconnove Quantum Force prestižne linije sta si, zanimivo, na prvi pogled zelo podobni, a precej različni pod pokrovom.
Foxconnova Inferno Katana ima na tiskanini poleg Intelovega P55 čipovja še nVidiin NF200 čip, ki deli PCIe x16 reže in doda uradno SLI podporo, tudi brez čipa pa plošča podpira še Crossfire. Poleg treh PCIe x16 rež je na plošči še standardnih 6 SATA II priključkov, za Quantum Force linijo običajne merilne točke napetosti 12 fazno hibridno napajanje procesorja ter podpora dvokanalnemu DDR3 pomnilniku s frekvenco do 1800 MHz.

Asus ROG Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Asus ROG Maximus III Formula je že tretja...

19 komentarjev

MSI z mATX x58 ploščo

techPowerUp! - Po Asusu, ki je v svoji RoG liniji predstavil ploščo Rampage II Gene, in DFIjevi X58 Junior, na trg mATX Core i7 plošč vstopa še MSI. Plošča vsebuje dokaj klasične funkcijske elemente in razporeditev, ki je skorajda enaka prej omenjenima ploščama. na njej se nahajajo gigabitni Ethernet priključek, 7.1 zvočna kartica, 6+1 SATA in en eSATA priključek ter 2 PCIe x16 reži, ki zmoreta poganjati dve grafični kartici v Crossfire načinu (SLI še ni potrjen). Družbo jima delata še ena PCIe x4 reža (na koncu odprta, tako da je vanjo moč vtakniti x8 oz. x16 kartico) in staro dobro PCI režo.

Za vse 3 plošče je zanimivo, da imajo vseh 6 pomnilniških rež ter da se jih še vedno držita IDE in disketni...

17 komentarjev

Matična plošča Asus P6T7 Supercomputer

Asus P6T7 Supercomputer

Slo-Tech - Še ena izmed mnogih Asusovih plošč, ki pa tokrat ni samo še en model iz množice, saj prinaša, sicer dokaj nišno, a vseeno zelo uporabno lastnost - 7 PCIe x16 rež. Od teh so 4 čistokrvne, povezane s 16 stezami, 3 pa z le osmimi. Namen tega razloži beseda v imenu plošče, Supercomputer. S prihodom DX 10 grafičnih kartic sta tako nVidia kot ATi namreč prešla na Unified Shader arhitekturo, ki ni več uporabna zgolj za izrisovanje 3D slik, temveč je popolnoma sposobna običajnega preračunavanja podatkov. Sprva so GPGPU oz. računanje z grafičnim čipom s pridom izkoristili Folding @ Home in ostali podobni projekti, kjer se uporablja distribucijsko računanje, danes se...

29 komentarjev

Prvi ogled X58 matične plošče - Asus P6T Deluxe

POZOR! Slika je velika 2 MB!

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Fantje z bit-tech-a so si med prvimi ogledali prihajajočo Asusovo matično ploščo, primerno za procesorje Nehalem. Asus P6T Deluxe prihaja z 16+2 faznim napajalnim sklopom, šestimi DDR3 pomnilniškimi režami (s trofaznim napajanjem) ter dodaja bombončke, ki naj bi omogočali najbolj natančno navijanje do sedaj. Imela bo osem plastno tiskano vezje, poleg šestih SATA 2 portov pa sta vključena še 2 SAS priključka (prek dodatnega Marvell čipa). Prihaja tudi z že precej standardnimi osmimi USB, dvema LAN in enim eSATA priključkom, omeniti pa velja, da ta plošča ne bo imela nForce NF200 čipa, ki ga bodo proizvajalci morali dodati na X58 plošče za podporo SLI....

43 komentarjev

Prvi test Nehalema

VR - Zone - Možje pri VR-Zone so na sejmu Computex uspeli pod prste dobiti Intelov prihajajoči procesor s kodnim imenom Bloomfield, kar je varianta Nehalema za široko potrošnjo. Procesor je tiktakal pri 2.66 GHz in na osnovni plošči z naborom X58 (kodno ime Tylersburg) uspel v CPU testu 3D Mark Vantage prebiti mejo 16000 točk, kar je za skoraj polovico boljši rezultat od sedanjih Intelovih štirijedrnikov pri podobni frekvenci delovanja.

Test!

61 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev

Gigabyte 7VAXP

AnandTech - Matične plošče, moja strast[>:D]. Ponovno se je na internetu pojavil nov test ene izmed matičnih plošč in seveda si ne morem kaj, kot da vas razveselim s povezavo nanj[:D].

Na AnandTechu so si ogledali Gigabytovo 7VAXP, grajeno na KT400 osnovi, o kateri smo že poročali. Gre za neposredno naslednico KT333 plošče, imenovane 7VRXP, katere test je Slo-Tech že objavil. Kako pa se plošča obnese v praksi, so preverili AnandTechovci in spisali ličen članek oz test. S ploščo so bili sorazmerno zadovoljni, razočara samo nezmožnost uporabe več kot ene DDR400 palčke pomnilnika. Klik!

0 komentarjev