»

Prvi prenosnik s Core i7

TG Daily - Štirijedrne procesorje Core i7 je Intel sicer razvil za namizne računalnike, a to ne pomeni, da jih ne moremo vtakniti v kakšen prenosnik. Za uporabnike, ki želijo tudi na poti veliko procesorske moči, je to storil Eurocom s prenosnikom Phantom-i7. Dobiti bo moč več modelov, in sicer s procesorji Core i7-940, i7-965 Extreme ali še nesplavljenim Xeonom X5580. Zaslon bo imel 17-palčno diagonalo z ločljivostjo 1600 x 1050, računalnik pa bo podpiral do štiri trde diske v RAID 0,1 ali 5, ki bodo skupaj shranili do 2 TB podatkov. Trokanalnega pomnilnika bo 12 GB ali 24 GB, ko se bodo pojavili 8 GB-čipi. Vsi modeli bodo imeli eno grafično kartico, ki bo bodisi Nvidia GeForce Go GTX 280M bodisi Quadro FX3700M. Vse našteto ima svojo ceno, ki bo segala od 3000 do 5000 dolarjev, in svojo težo, ki bo znašala okrog šest kilogramov. Pričakujemo ga konec meseca.

22 komentarjev

Nehalem 17. novembra!

X-Bit Labs - O Intelovi novi procesorski arhitekturi, ki se imenuje i7, smo že obširno poročali, tako da je sedaj tu le še najpomembnejši drobec informacije. Prvi krog procesorjev bodo sestavljali trije modeli, ki bodo naprodaj od 17. novembra dalje. Vsi bodo imeli štiri jedra, megabajt drugonivojskega predpomnilnika za vsa jedra, osem megabajtov tretjenivojskega, trokanalni DDR3 pomnilniški krmilnik in podporo večnitenju, sedli pa bodo na ležišče LGA1366 matičnih plošč, zgrajenih okrog čipovja Intel X58. Intel Core i7 920 bo tiktakal z 2,66 GHz, 940 z 2,93 GHz, 955 Extreme Edition pa s 3,20 GHz. Cene za primerek v količinah nad tisoč bodo znašale 284, 562 in 999 dolarjev za najmočnejšega. X-Bit Labs, The Register.

27 komentarjev

Intelove dobrote za prenosnike: nova hladilna tehnologija in štirijedrnik

Uporaba laminarnega toka za hlajenje aluminijastih ohišij prenosnikov ni več daleč

vir: CNET News
CNET News - Intel je včeraj v okviru dogodka IDF na Tajvanu v pričakovanju ultra tankih prenosnikov, ki bodo po njihovih pričakovanjih preplavili trg v letu 2009, predstavil dve pomembni novosti.

Prva je nov način hlajenja ultra lahkih prenosnikov, ki so ga razvili po vzoru tehnologije za hlajenje letalskih motorjev. Kot je Intelov razvojni dosežek utemeljil Mooly Eden, vodja Intelovega oddelka za mobilne platforme, si današnji vnaročniki (laptopi) oziroma prenosni računalniki ne zaslužijo več svojega imena, saj se med delom segrejejo do visokih temperatur, ki so za stik z človeško kožo previsoke. Problem je še posebej izrazit pri zelo tankih prenosnikih, kot sta HP Voodoo Envy 133 in MacBook Air in predstavlja veliko oviro pri...

36 komentarjev

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih...

30 komentarjev

Novice iz nVidie

Brez NF200 čipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Najpomembnejša novica je zagotovo nativno delovanje SLIja na X58 čipovjih. Tako je, SLI bo deloval na vseh (certificiranih) ploščah brez potrebe po dodatnem NF200 delilnem čipu. Proizvajalci bodo ta čip lahko še vedno vgradili na matično ploščo, ve pa se, da čip stane 30 dolarjev oz. naj bi stal 20 dolarjev, če bi se proizvajalec odločil vključiti čip na vse modele svojih X58 plošč. Ena od prednosti je delovanje treh rež z x16 hitrostjo (1 prek X58 čipa, ostali dve pa se delita iz druge x16 linije prek NF200 čipa - TripleSLI?).

Do izida Core i7 platforme naj bi bilo certificiranih že kar nekaj plošč, na certifikacijo pa jih bodo morali proizvajalci poslati v nVidiine laboratorije v Santa Claro. Certifikat je namenjen za čim boljšo out of...

15 komentarjev

Intel Core i7

Nova logotipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Namesto logičnega poimenovanja, Core 3 (Quad), se je Intel za poimenovanje prihajajoče Nehalem arhitekture odločil drugače. Rahlo presenetljivo, a Nehalemi bodo nosili ime Core i7. Zato pa se je precej manj spremenil logotip prihajaočih Core i7 procesorjev. Oblika je enaka, drugačne pa so barve. Ostane moder logotip za običajne in črn za Extreme verzije, a bo tokrat napis in Intel logo v belem, na treh odtenkih modre oz. črne barve.



Glede na novico na bit-techu bo Core i7 poimenovanje uporabljeno le za namizne procesorje višjih zmogljivosti, kar da misliti, da bodo strežniški, prenosniški ter tudi v letu 2009 prihajajoči cenejši procesorji na LGA 1160...

66 komentarjev

Prvi test Nehalema

VR - Zone - Možje pri VR-Zone so na sejmu Computex uspeli pod prste dobiti Intelov prihajajoči procesor s kodnim imenom Bloomfield, kar je varianta Nehalema za široko potrošnjo. Procesor je tiktakal pri 2.66 GHz in na osnovni plošči z naborom X58 (kodno ime Tylersburg) uspel v CPU testu 3D Mark Vantage prebiti mejo 16000 točk, kar je za skoraj polovico boljši rezultat od sedanjih Intelovih štirijedrnikov pri podobni frekvenci delovanja.

Test!

61 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Nehalem z vgrajenim pomnilniškim kontrolerjem

TG Daily - Po navedbah TG Daily bodo imeli prihajajoči Intel-ovi čipi, ki bodo izšli nekje v drugi polovici prihodnjega leta, vgrajen memory controller. 45-nanometrski procesorji, zaenkrat imenovani Nehalem, bodo opremljeni z do 8 jedri, kar bo skupaj s HyperThreadingom pomenilo mnogo prenašanja podatkov, zato Intel-ovci pravijo, da bo novost precej izboljšala performanse. Več o nasledniku Core 2 preberite v izvorni novici, pisci pa se tudi sprašujejo, ali Intel ponavlja za AMD-jem, ki pomnilniški kontroler že dolgo časa vgrajuje v svoja procesorska jedra.

18 komentarjev