»

Toshiba in SanDisk pripravila 3D-čipe z 256 Gb

ComputerWorld - Razvoj 3D-čipov za pomnilnik NAND-flash se nadaljuje, štafetno palico pa trenutno nosita SanDisk in Toshiba. Marca so kot prvi predstavili 48-slojni flash z dvema bitoma podatkov na celic (MLC), v katerega lahko shranijo do 128 Gb podatkov. Sedaj so kapaciteto še podvojili in pripravili čipe s kapaciteto 256 Gb. Pilotska proizvodnja za zdaj teče v novi tovarni v Jokajičiju na Japonskem, do konca leta pa naj bi zagnali množično proizvodnjo za prodajo.

Novi čipi so zgrajeni v 15-nm litografiji in bodo verjetno našli svoje mesto v SSD-jih, pametnih telefonih, microSD karticah ipd. Za razliko od marčevskih čipov so to pot uporabili TLC, kar pomeni, da ena celica shrani tri bite podatkov (torej mora biti sposobna...

35 komentarjev

Največja SD-kartica sprejme pol terabajta

Slo-Tech - Pomnilniške SD-kartice so v desetletju prilezle do velikosti pol terabajta, kar takole čez palec pomeni tisočkratno povečanje kapacitete. SanDisk je namreč izdal največjo SD-kartico, ki sprejme 512 GB podatkov in piše s hitrostjo 90 MB/s, bere pa malenkost hitreje. Medtem so leta 2003 ponujali kartico s 512 MB.

V vmesnem času je po eni strani napredovala tehnologija, ki je omogočila večjo miniaturizacijo, po drugi strani pa tudi potrebe, saj imajo moderne fotografije in videoposnetki višje ločljivosti, zato zasedejo več prostora. Minuta videoposnetka v prihajajočem formatu ultra visoke ločljivosti 4K s kompresijo zasede okrog 5 GB prostora.

Prav tistim, ki snemajo posnetke v taki ločljivosti, je nova kartica tudi...

56 komentarjev

Leto dni zapora za zlorabo e-volitev v študentsko vlado

threatpost - Matthew Weaver, danes 22-letni nekdanji študent kalifornijske univerze v San Marcosu (severno od San Diega) je bil skupaj s še enim pajdašem obsojen na leto dni zapora zavoljo njunega poskusa zlorabe lanskih volitev v univerzino študentsko vlado. Weaver je bil eden od dveh kandidatov za predsednika vlade, zmago pa si je skušal zagotoviti tako, da je kupil nekaj keyloggerjev in jih namestil na tipkovnice na devetnajstih javno dostopnih računalih na univerzi.

Na ta način je uspel zbrati nekaj čez 700 uporabniških imen in gesel za študentski informacijski sistem, preko katerega so so se izvajale tudi omenjene volitve. Na dan volitev se je potem osebno usedel za enega od računalnikov in...

6 komentarjev

SanDisk kupuje Pliant Technology

ComputerWorld - Proizvajalec bliskovnega pomnilnika SanDisk je najavil prevzem podjetja Pliant Technology, ki ga poznamo po proizvodnji SSD-jev višjega cenovnega in kakovostnega razreda. SanDisk namreč proizvaja predvsem izdelke za široko potrošnjo, medtem ko dragega programa za zahtevna okolja nimajo. Tod bo vskočil za 327 milijonov dolarjev kupljeni Pliant, ki prodaja žafransko drage SSD-je za vmesnik SAS.

Do lanske jeseni je Pliant prodajal zgolj SSD-je z enonivojskimi celicami (SLC), šele nato pa so uvedli tudi nekaj cenejših, a še vedno ne poceni pogonov z večnivojskimi celicami (MLC). Izvršni direktor SanDiska Sanjay Mehrotra pravi, da bo napredna tehnologija izdelave bliskovnega pomnilnika v SanDisku odlično dopolnilo Pliantovim SSD-jem, tako da bodo postali eden najpomembnejših igralcev na tem trgu. Prevzem bo dokončan v drugem letošnjem...

1 komentar

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

Dvoje novih SSD-jev

EETimes - Približno istočasno sta Samsung in SanDisk pripravila nove SSD-je, ki so sicer namenjeni uporabi v popolnoma različnih segmentih, a si ju vseeno poglejmo na istem mestu. Samsung je v torek dejal, da je razvil 100 GB SSD z imenom SS805, ki bo namenjen uporabi v strežnikih za zahtevne aplikacije, kot sta npr. video na zahtevo ali internetni podatkovni centri. Proizvajalec trdi, da beštija zmore zaporedno branje s 230 MB/s in zaporedno pisanje z 180 MB/s, pri čemer porabi zgolj 1,9 W v delovanju in še trikrat manj v stanju pripravljenosti. Ideja je z enim takim diskom zamenjati štiri klasične diske s 15.000 rpm, plačati za to nekaj več in kasneje prihraniti mnogo električne energije in hkrati imeti več IOPS. S podatki o ceni ali uporabljenem vmesniku (SATA, SAS oz. Fibre Channel) so za zdaj skopi, a obljubljajo, da jih bomo lahko kupili še v tem četrtletju.

SanDisk se je osredotočil na povsem drugo področje - na netbooke. Novi pSSD-P2 in pSSD-S2 bodo na voljo v kapacitetah 8, 16, 32,...

14 komentarjev

Sandisk obljublja stokrat hitrejše diske

The Register - Medtem ko še vedno čakamo na večji razmah in posledično nižje cene diskov s tehnologijo SSD, od katerih se nadejamo višjih hitrosti prenosov in predvsem nižjih dostopnih časov, manj gretja, tišjega delovanja in manj okvar spričo odsotnosti vrtečih se delov, pa razvijalci ne počivajo. Na konferenci WinHEC, ki te dni poteka v Los Angelesu, je proizvajalec Sandisk razkril novo tehnologijo z imenom Flash File System. FFS obljublja do 100-krat višje hitrosti pri naključnem branju od danes dosegljivih. Novost bo tudi način zapisovanja, saj fizična lokacija ne bo več sklopljena z logično lokacijo, z čimer bo sistem lahko najučinkoviteje zapisal podatke ne glede na mapo, kamor shranjujemo. Drugi trik bo zmožnost NAND-kanalov, da se obnašajo neodvisno drug od drugega, tretji pa prilagajanje uporabniku, saj bo sistem sam zaznal uporabniške navade in primerno optimiziral zapis za najhitrejši povprečni dostop.

Predstavili pa so še en sistem, in sicer VirtualRPM Metrics. Ta bo omogočal...

25 komentarjev

SanDisk zavrnil Samsungovo ponudbo za prevzem

bit-tech.net - Samsung in SanDisk sta se o prevzemu pogovarjala kar 4 mesece, nakar so pogovori padli v vodo. Zato se je Samsung odločil ponuditi kar 80 odstotkov več za delnico SanDiska, zraven ponudbe pa so pripeli sporočilo, v katerem so napisali, da bi združitev pomagala obema podjetjema ter Flash produktom nasploh, saj bi jih lahko zasidrali v za zdaj še neosvojenih področjih.

Čeprav bi Samsung za delnico plačal 26 dolarjev, je to še vseeno manj od vrednosti delnice izpred nekaj mesecev, ko je bila le-ta vredna 28,75 dolarja. Takrat pa je želja SanDiska po dodatni premiji za odkup naletela na gluha ušesa pri Samsungu.

Zaenkrat rezultat zavrnitve še ni znan, saj bo Samsung mogoče zvišal ponudbo ali pa partnerje poiskal drugje.

3 komentarji

SanDisk predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice

Schneier.com - SanDisk je pred kratkim predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice, namenjene forenzičnim aplikacijam, shranjevanju policijskih fotografij, elektronskim volitvam in podobnim opravilom, ki zahtevajo strogo zagotavljanje integritete podatkov.

Podatki so namreč na takšno kartico lahko zapisani le enkrat, brati pa jih je mogoče poljubnokrat - pri SanDisku pravijo da do 100 let in to v vsakem standardnem čitalcu SD kartic.

Za začetek bodo na voljo v kapaciteti 128 MB, večje kapacitete pa lahko pričakujemo konec leta. Cena trenutno še ni znana.

In kako bomo sedaj ponarejali elektronske volitve?

31 komentarjev

Vedno dovolj prostora - 16GB microSDHC kartice

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile prve slike telefonov s pomnilniškimi karticami velikosti 16 GB. S podporo se lahko pohvalijo Nokia E51, E90 in N95 ter Samsung SGH i780 in Sony Ericsson K850i.
Sandisk je tako izpolnil svoje obljube na sejmu CES, microSDHC kartice pa se nezadržno bližajo zgornji meji prostornosti - le ta naj bi bila 32 GB.

Pomnilniške kartice naj bi bile na voljo kasneje letos - junija. Klik!

36 komentarjev

1GB CompactFlasha

The Register - Sicer se mi čas za internet izteka (naravnost sovražim to Ljubljano, ker si še nisem uspel do stanovanja potegniti linije, tako da sem revež na PA), zato bo tale novica zelo kratka.
Torej, kot so napisali tule, je izdelovalec pomnilniških kartic SanDisk objavil, da bo nekje v prvi četrtini naslednjega leta izdelal pomnilniške kartice s kapaciteto 1 GB. Cena naj bi bila približno 800 zelenih.
Tako da imate do tedaj čas, da doma zaprosite za en digitalni aparat in 1 GB kartico, potem pa na fotografsko seanso.

3 komentarji