»

AVG-jeva posodobitev ohromila 64-bitni Windows 7

Slo-Tech - Na seznamu protivirusnih programov, ki so letos povzročili uporabnikom računalnikov nemalo nevšečnosti s pokvarjenimi nadgradnjami (BitDefender marca, McAfee aprila), lahko odkljukamo tudi AVG 2011. To pot je bila težava omejena na 64-bitno različico Windows 7, a to je dokaj slaba tolažba.

Včerajšnja nadgradnja 271.1.1/3292 (432/3292) je namreč onesposobila računalnike tako, da je onemogočila njihov zagon, saj sistem javi napako (STOP: c0000135 The program can't start because %hs is missing from your computer. Try reinstalling the program to fix this problem.). AVG je hitro umaknil...

47 komentarjev

Krogla na sončni pogon

CrunchGear - Roboti, ki delujejo na sončni pogon so še nekaj desetletij stran od splošne razširjenosti. Toda to ni oviralo Robomaniaca, ki je na Instructables objavil navodila kako si lahko vsak sam doma naredi samo-hodečo se kroglo na sončni pogon. Sistem kolesc v sami strukturi zagotavlja, da je sončna celica vedno obrnjena navzgor in tako zagotavlja energijo za vsak premik.



Cena komponent je pod 50 dolarjev, tako da je ta projekt dosegljiv praktično vsem.

Koliko še do prve domače živali v krogli?

4 komentarji

Odkrit orjaški prstan okoli Saturna

vir: NASA
NASA - S pomočjo spitzerjevega vesoljskega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardeči svetlobi, so astronomi odkrili orjaški obroč okoli Saturna. Čeprav je obroč zelo redek in ne oddaja vidne svetlobe, ga je mogoče videti zelo bledo v infrardečem delu spektra. Obroč je orjaških dimenzij in je nagnjen za 27 stopinj glede na doslej znane obroče.


Vsekakor izjemno zanimivo odkritje, dobesedno pred našimi vrati.

Vir:
NewYork Times
Nasa

24 komentarjev

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

Wikipedija kmalu tudi z video posnetki

Metavid

vir: Technology Review
Technology Review - V prihodnjih mesecih se namerava Wikipedija obogatiti še z video posnetki, ki bodo dopolnjevalni tekstovne in slikovne informacije v člankih. Kmalu naj bi se namreč na strani za urejanje članka pojavil gumb "Add Media", ki bo uporabnikom omogočil iskati med video posnetki in najprimernejše vstaviti v članek. Sprva bo iskanje potekalo zgolj po treh virih - ti bodo Internet Archive, Wikimedia Commons in Metavid. Njihovi načrti so kar ambiciozni, saj želijo ustvariti pogoje in programsko opremo, ki bodo uporabnikom omogočali tudi enostavno urejanje posnetkov, kot je to danes praksa pri tekstovnem delu člankov. Poleg tega pa Wikipedija upa, da bo z uporabo video posnetkov spodbudila tudi lastnike pravic, da jih čim več izdajo pod javno domeno, saj bodo le...

11 komentarjev

Videonadzor malce drugače

Slashdot - Da je videonadzor lahko uporaben tudi za kaj drugega kot samo za neučinkovito preganjanje kriminala, je prišlo na misel tudi Craigu Feiginu, serviserju na Floridi, ki je svojim strankam ženskega spola poleg servisiranja njihovih prenosnikov nudil še dodatno "storitev". Seveda brez njihove vednosti.

Na njihove računalnike je namreč namestil zlonamerno programsko opremo, ki je s pomočjo vgrajene kamere lastnice fotografirala, slike pa pošiljala na njegov domači računalnik.

Feigin je tako z izvirno uporabo videonadzora zbral okrog 20.000 fotografij, s pomočjo katerih se je lahko prepričal, da lastnice računalnikov, ki jih je okužil med servisiranjem, ne počno nič prepovedanega.

Na nezakonito posnetih fotografijah sicer ni bilo zaznati nobene teroristične aktivnosti, je pa zato Feigin uspel posneti tudi nekaj slik, na katerih so bile njegove žrtve pomankljivo oblečene.

Kljub temu patriotskemu ravnanju vnetega serviserja pa kot kaže Floridske oblasti za njegovo protiteroristično...

14 komentarjev

Delni sončni mrk danes

Vir: http://www.gimvic.org

Slo-Tech - Letos smo lahko že opazovali lunin mrk, danes pa bomo po dolgem času spet videli sončnega. Medtem ko bodo na skranjem severu Zemljine oble lahko opazovali popolnega, pa bo pri nas viden le delni. Ob največji fazi bo namreč Luna zakrila le 12 % premera Sonca Luna se bo Sonca "dotaknila" ob 11. uri in 5 minut. Največja stopnja mrka bo ob 11. uri in 43 minut, konec pa bo nastopil ob 12. uri in 21 minut.

Pozor!
V Sonce nikoli ne glej brez zaščite. Primerna zaščita so posebne Mylar folije ali varilsko steklo z gostoto 14. Zatemnejena stekla, sončna očala, tudi, če jih zložimo več skupaj, niso primerna zaščita. Ob neprimerno zaščitenem opazovanju Sonca je posledica trajna okvara vida ali...

19 komentarjev

Protivideonadzorna sončna očala

Hack A Day - Na Hack-a-day so objavili navodila za izgradnjo protivideonadzornih sončnih očal. Gre za očala, ki onemogočijo prepoznavo obraza osebe na videoposnetku kamere.

Izdelava, ki je nazorno prikazana v video posnetku je preprosta: na prednjo stran očal je potrebno namestiti dve infrardeči led diodi in vse skupaj povezati z dvema baterijama. Ko si očala nataknemo, led diodi zasvetita. Infrardeča svetloba je za človeško oko nevidna, jo pa zazna videokamera, ki na mestu obraza prikaže samo veliko belo liso.

Za nekaj evrov se tako lahko tudi sami prepričate, da je videonadzor lahko povsem neuporaben.

33 komentarjev

Nov program za rekonstrukcijo obrazov

New Scientist -

Kolja Kähler in Jörg Haber z Instituta Maxa Plancka za računalniško znanost v Saarbrücknu sta pretekli teden na konferenci SIGGRAPH 03 v San Diegu predstavila nov program, ki je namenjen rekonstrukcijo obrazov iz ostankov lobanje, kar bo prišlo prav predvsem forenzikom pri raziskovanju nenaravnih smrti oseb.

Haber trdi, da je nov program revolucionaren zato, ker forenzikom omogoča, da sliko osebe izdelajo zelo hitro in ker omogoča simulacijo štiriindvajsetih čustev. Doslej so namreč modele izdelovali po tabelah, ki opisujejo debelino kože na določenih delih obraza glede na spol, raso in telesno konstrukcijo človeka. Težava je bila, da je izdelava obraza tako trajala izjemno dolgo, končni izdelki pa mnogokrat niso bili prepoznavni, saj osebe niso...

7 komentarjev

Svetleče stvarce!

Lučke.

vir: Dan's DATA
Dan's DATA - Dan pri Dan's Data se bo naslednjih nekaj dni zagotovo bal teme, kajti za svoje bralce se je potrudil in napisal jedrnat opis praktično vseh električnih napravic, dostopnih na trgu, ki jih lahko priključimo na molex konektor in pritrdimo v ohišje. Če bi vse lučke, opisane v članku, zmetali v eno samo kištico, bi prav gotovo lahko prekinili s projektom Seti@Home, kajti Zemlja bi bila v radiju nekaj galaksij vidna s prostim očesom in mali-zeleni bi nas takoj našli. Govora je o nekaj ducatov svetil, od vsem dobro znanih hladnih katod in prozornih ventilatorjev z LED diodami, pa vse do mehurčkastih svetilk in USB namiznih lučk. Namažite se s sončno kremo z visokim faktorjem, nataknite si sončna očala in se lotite branja.

1 komentar

eDimensional Wireless E-D Glasses

Overclocker's Club - Na Overclocker's Club so si ogledali novo zadevo, ki se imenuje eDimensional Wireless E-D Glasses, česar ne bomo niti poskušali prevesti v slovenščino. Marketing in imena pač. Kakorkoli že, gre za brezžična očala, ki naj bi vam v kombinaciji z ustreznim monitorjem in pravimi gonilniki pričarala resničen tridimenzionalni pogled pri igranju iger. Zadeva stane sto dolarjev in če ste pripraljeni žrtvovati dobrih petindvajset tisočakov za ugodje pri igrah, si očala le oglejte. Klik!

2 komentarja

Izdelava LCD-ja

Extreme Overclocking - Joj, kako bi bilo fino, če bi imel izpis temperature tudi na ohišju. Samo ne mislim tusti CompuNurse, ampak vse, kar bi jaz želel in v zaporedju, ki bi ga jaz določil. Samo kako? Tako. Vse je nazorno predstavljeno na videu! Sicer bi tak projek stal kar nekaj denarja, ampak kaj ti bo denar, če imaš coolsko ohišje? Thx Tomi.

1 komentar