»

Adobe opozarja na ranljivost v Flashu in Acrobatu

Slo-Tech - V petek pozno zvečer je Adobe izdal opozorilo, da so Flash Player 10.0.45.2 in zgodnejše različice za Windows, Mac, Linux in Solaris ranljive zaradi varnostne pomanjkljivosti 0-day (to pomeni, da se napaka zlorablja že ob dnevu razkritja). Ranljiva je tudi knjižica authplay.dll, ki je del Adobe Acrobata in Acrobat Readerja 9.x za Windows, Mac in Linux. Luknja lahko povzroči sesutje računalnika in napadalcu omogoči prevzem nadzora. Obstajajo poročila, da se luknja že zlorablja. Najnovejši Flash Player 10.1 Release Candidate naj bi bil imun.

Adobe priporoča, da do izida popravka uporabniki preimenujejo, odstranijo ali onemogočijo dostop do datoteke authplay.dll. S tem bodo napadalcem preprečili zlorabo, bo pa program javil napako ob opiranju PDF-datotek z vsebino SWF (Flash). Acrobat in Acrobat Reader verzije 8.x nista ranljiva. Kdaj bo na voljo obliž, še ni znano.

18 komentarjev

Flash z grafičnim pospeševanjem

Pred in po strojnem pospeševanju

vir: engadget
engadget - Najnovejša beta različica Adobovega Flasha, ki je označena s številko 10.1 ter je na voljo za Linux, OS X in Windows, že prihaja s podporo grafičnemu pospeševanju. Zaenkrat sicer to velja le za različico, namenjeno operacijskim sistemom Windows, ki pospešuje le video vsebine, enkodirane v format h.264. Za izkoriščanje grafičnega čipa boste seveda potrebovali primerno strojno opremo, saj ni mogoče izkoristiti kar kateregakoli grafičnega čipa. Najbolj so na udaru uporabniki netbookov zaradi zastarelega čipa GMA 950, ki, jasno, ni podprt.

Podprte so na drugi strani vse grafične kartice iz ATIjevih serij 4000 in 5000 ter v primeru matičnih plošč še serije 3000. Pri konkurentih, nVidii, ki je pravzaprav pionir izkoriščanja grafičnih jeder za preračunavanje takšnih in drugačnih podatkov, so načeloma podprte vse grafične kartice od serije 8000 naprej, vključno z...

53 komentarjev

Adobe Acrobat 9

MacRumors.com - Adobe Acrobat 9 je od danes naprej uradno na voljo za nakup iz Adobove spletne strani. Izbiramo lahko med različicami Acrobat 9 Pro Extended (699 dolarjev), Acrobat 9 Pro (449 dolarjev) in Acrobat 9 Standard (299 dolarjev) za operacijski sistem Windows ter Acrobat 9 Pro za Mac OS X. Nakup je možen tudi v okviru nove različice zbirke Creative Suite 3.3.

Glavne novosti novega Acrobat, ki skrbi za ustvarjanje, upravljanje in pregledovanje dokumentov v standardiziranem zapisu Portable Document Format (PDF) so: shranjevanje spletnih strani v zapis PDF, vstavljanje videa v zapisu FLV in H.264 v PDF, predloge dokumentov in 256-bitno šifriranje.

Adobe Reader 9 bo na voljo v začetku julija, tako da zaenkrat ostaja pri različici 8.1.2.

18 komentarjev

Adobe odpira FLV in SWF formata

Sodolujoča podjetja

vir: Slashdot
Slashdot - Adobe je danes objavil svojo namero za začetek projekta Open Screen, katerega vizija je da bi odstranili ovire, ki pestijo razvijalce pri razvoju aplikacij za različne platforme - torej za običajne operacijske sisteme, mobilne naprave in multimedijske centre - pri čemer nameravajo seveda koristiti prednosti obeh tehnoloških paradnih konjev Adobe-a - Flash Player in v prihodnjosti tudi AIR-a.



Ker bi seveda tako pogumne besede zlahka označili kot preprost marketinški trik, saj že Flash zaenkrat ni najbolje podprt na nekoliko bolj eksotičnih operacijskih sistemih, so se pri Adobe-u odločili da bodo odstranili licenčne omejitve SWF in FLV/F4V formatom ter objavili specifikacije tako za SWF kot tudi za FLV, v prihodnjosti pa nameravajo izdati API-je za naprave, objaviti še specifikacije za Flash Cast in AMF ter odstraniti licenčnine za Flash...

17 komentarjev

Adobe potrdil nepopravljen backdoor v PDF datotekah

Slashdot - Adobe je dobro znano podjetje vsem računalniškim navdušencem, predvsem zaradi zelo razširjenega PDF formata, ki se je uveljavil kot standard elektronskih dokumentov. O nevarni pomankljivosti se je že sušljalo po internetu, sedaj pa so iz Adoba potrdili, da ta nevarnost dejansko obstaja in je še niso odpravili.

Ogroženi so vsi računalniki, ki imajo nameščene Windows XP, IE7 ter enega od Adobeovih produktov (Adobe Reader, Adobe Acrobat Standard, Professional and Elements and Adobe Acrobat 3D).

Vir


Koliko računalnikov na internetu ima Windows XP, IE7 in enega od Adobeovih produktov?

15 komentarjev

Adobe Photoshop CS3 Beta

Google News - Adobe je predstavil Photoshop CS3 Beta, ki je javno na voljo za brezplačen 30-dnevni preizkus, uporabniki programov Adobe Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle in Adobe Video Bundle pa ga bodo lahko s pomočjo svoje serijske številke aktivirali za neomejeno uporabo do izdaje končne različice, ki je predvidena v drugem četrtletju let 2007.

Poleg posodobljenega uporabniškega vmesnika ter posodobitev orodij Adobe Bridge in Adobe Device Central, je nova izdaja pomembna zaradi dosegljivosti kot univerzalen binarni paket za računalnike Mac, kar pomeni, da bo odslej na Macih s procesorji Intel Photoshop deloval občutno hitreje, saj ne bo potreboval emulacije.

10 komentarjev

Adobe Reader 7.0 tudi za Linux

Slashdot - Čeprav ga na uradni strani za prenos še ni, je Adobe Reader 7.0 že na voljo tudi za Linux in ga lahko najdete na strežnikih FTP podjetja. Gre za zelo pomemben korak Adoba, ki je v Linuxu prvič ponudil enakovredno orodje kot za Windows. Prejšnje različice so namreč uporabljale predpotopno grafično knjižnico Motif (sedanja GTK2) in so po zmogljivostih zaostajale za različico za Windows. V Linuxu sicer obstaja polno drugih orodij za delo z datotekami PDF, vendar ni nobeno tako zmogljivo. Adobe Reader 7.0 se lahko pohvali tudi s tem, da je izjemno uren, saj se zažene celo hitreje kot različica za Windows.

Kdo ve, morda pa bo Readerju sledilo še katero Adobovo orodje ...

32 komentarjev

Adobe Acrobat 7.0

Google News - Adobe je predstavil novo različico pribljubljenega orodja za ustvarjanje prenosljivih dokumentov PDF, Adobe Acrobat 7.0. Kmalu lahko pričakujemo tudi izid bolj priljubljenega Readerja 7.0, ki ima že pol milijarde uporabnikov in ki bo prvič omogočal manjše spremembe dokumentov PDF, če bo avtor v to privolil. Adobe Acrobat 7.0 Professional, ki naj bi izšel ob koncu leta, bo predvidoma stal okoli 450 ameriških dolarjev.

21 komentarjev