»

Google predlaga QUIC namesto TCP

Chromium Blog - Google bo v prihodnosti standardizacijskemu telesu IETF predlagal, da sprejme novo alternativo za TCP v obliki QUIC. Gre za Googlov eksperimentalni protokol, ki so ga predstavili leta 2013, danes pa se prek njega ustvari že skoraj polovico prometa do Googlovih strežnikov iz Chroma. V brskalniku Chrome si namreč Google privošči, da za povezavo s svojimi strežniki uporablja eksperimentalne protokole; tako je luč sveta ugledal tudi SPDY, ki je danes del standarda HTTP/2.

QUIC je osnovan na protokolu UDP (ime pomeni Quick UDP Internet Connection), vključuje pa elemente TLS za varen prenos podatkov. Glavna prednost novega protokola je odzivnost, ki jo je podedoval od UDP-ja. Ta se uporablja zlasti tam, kjer ni tako pomembno, da so uspešno in pravilno prispeli vsi paketki,...

17 komentarjev

Kako so v praksi videti prometni podatki ob uporabi ZRTP šifriranih klicev

Slo-Tech - S pojavom tim. pametnih telefonov in prenosom podatkov v mobilnih omrežjih, se meja med klasičnimi telefonskimi klici in VoIP klici čedalje bolj briše. Dokončno bo zabrisana s prehodom na LTE - v prihodnosti bomo tako v mobilnih omrežjih prenašali le podatke.

Ena izmed oblik prenašanja "telefonskih" podatkov preko omrežja je tudi VoIP. VoIP (Voice over Internet Protocol) je telefonija preko internetnega protokola. Za uporabo VoIP telefonije na mobilnem omrežju potrebujemo ustrezno aplikacijo, ki analogni govorni signal pretvori v digitalni format, ga kompresira z ustreznim kodekom in podatke preko IP omrežja prenese do sogovornika na drugi strani. Seveda mora biti ustrezna aplikacija tudi na drugi strani.

Pomembno je...

55 komentarjev

V Etiopiji prepovedan VoIP

Africa Review - V Etiopiji so nedavno sprejeli kontroverzni zakon, ki prepoveduje uporabo storitev za telefonijo prek interneta VoIP in uvaja stroge zaporne kazni za kršitelje. Kot je prva poročala Al Jazeera, je za uporabo Skypa, Google Talka in sorodnih storitev VoIP zagrožena 15-letna zaporna kazen. Zakon je začel veljati že konec maja, a ga je svetovna javnost večidel spregledala.

Hkrati je Etiopija začela preverjati promet (deep-packet inspection, DPI), da bo lahko odkrila kršitve. Uradna utemeljitev iz vlade pravi, da so se za ta ukrep odločili zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti, ki ji VoIP predstavlja preveliko grožnjo, in za zaščito interesov nacionalnega telefonskega operaterja Ethio Telecom, ki ima v državi popolni...

26 komentarjev

AT&T: stacionarna telefonija mora umreti

Ars Technica - Medtem ko vedno več uporabnikov posega po VoIP in brezžični telefoniji, je ameriški telefonski operater AT&T Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) sporočil, da je čas, da določijo datum upokojitve stacionarne telefonije. POTS (plain old telephone service) oz. PSTN (public switched telephone network) je relikt pretekle dobe, piše AT&T in dodaja, da gre zaradi tehnološkega napredka in sprememb v preferencah uporabnikov le še za vprašanje časa, kdaj bo PSTN nepotreben. Zato želijo od FCC jasno izjavo, da je PSTN v fazi ukinjanja in dokončen rok ukinitve.

Z njimi se strinjajo tudi kupci, ki že glasujejo z nogami. Dvaindvajset odstotkov vseh gospodinjstev v ZDA je že odpovedalo stacionarne priključke, vsak mesec pa sem jim pridruži 700.000 novih. Osemnajst milijonov jih naročuje Skype, Vonage ali kakšno drugo vrsto VoIP. Drugi indic je število širokopasovnih priključkov do interneta, ki je že zdaj preseglo število PSTN-priključkov.

FCC lahko torej le pospeši umiranje stare...

48 komentarjev

Bodo mobilni operaterji morali podpreti VoIP?

engadget - Trenutno se lahko vsaka država v Evropski Uniji odloči, ali bo pustila blokiranje določenega prometa na mobilnih omrežjih, ali ne. Posledica blokiranja je recimo nezmožnost uporabe VoIP, saj je z zakupljenimi podatki, ki so dandanes stalnica naročniških paketov, le-ta ponavadi cenejši, kot običajni klici (sploh v druga omrežja), kar seveda ni všeč ponudnikom mobilnih storitev. Blokiranje inovativnih tehnologij pa gre močno v nos Evropski Uniji in od držav članic zahteva, da za prenehanje blokad poskrbijo pravno, če ne gre drugače. Obenem je možno, da bo pod drobnogled Unije prišel nemški Deutsche Telekom, saj so eni izmed tistih, ki blokirajo VoIP promet na mobilnih omrežjih in jih zato lahko doleti protimonopolna obtožba.

20 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Steganografsko skrivanje sporočil v VoIP pakete

Slo-Tech - Poljska raziskovalca Wojciech Mazurczyk in Krzysztof Szczypiorski sta objavila članek z naslovom Steganography of VoIP streams, v katerem opisujeta način steganografskega skrivanja sporočil v pakete v VoIP povezavi.

Raziskovalca sta namreč odkrila, da je mogoče izrabiti dejstvo, da VoIP uporablja UDP in ne TCP paketov. Ker UDP protokol ne predvideva potrditve prejema paketa, je VoIP protokol zasnovan tako, da lahko kakšen paket v povezavi tudi manjka, sogovornika pa se bosta kljub vsemu lahko sporazumela.

Tako sta predlagala dva načina steganografskega komuniciranja preko prikritega kanala. V prvem primeru sta uporabila neuporabljena polja v IP, UDP, RTCP (Real-Time Control Protocol) in RTP (Real-Time Transport Protocol) protokolu, v drugem primeru pa tehniko zadrževanja glasovnih UDP paketov (v zadržanih in pretečenih paketih sta nato prenesla skrito sporočilo).

Dobljeni rezultati kažejo, da je mogoče v tipičnem VoIP klicu prenesti več kot 1,3 Mbit podatkov v eno smer. Najbolj...

2 komentarja

Razbit Skypov protokol za VoIP

vir: CNet
CNet - Kot na svojem blogu poroča Charlie Paglee, naj bi neko kitajsko podjetje uspelo razvozlati Skyptov protokol za VoIP s pomočjo reverznega inženiringa. V dokaz je Paglee objavil tudi zaslonski posnetek kitajskega programa, ki je trenutno še v razvojni fazi.



O dogodku poročajo tudi drugje. Paglee je za CNet povedal, da so posledice tega razbitja za Skype in eBay, ki je Skype pred kratkim kupil, lahko uničujoče. eBay namreč namerava s svojim produktom služiti tudi s prikazovanjem oglasov, poleg tega pa Skype odjemalec uporabnikov računalnik lahko spremeni v tim. super node preko katerega se pretaka promet drugih uporabnikov. Ker super vozlišča porabljajo veliko...

50 komentarjev

Hydan, nov steganografski izdelek

Slashdot - Steganografija se ukvarja s skrivanjem sporočil, kar so v preteklosti uporabljali predvsem razni vohuni (nevidno črnilo, mikrotisk, itd.). Z razvojem računalništva pa se je izkazalo, da je mogoče sporočila skrivati tudi v zvočne (WAV) in slikovne (GIF) datoteke, pri čemer te datoteke ostanejo (na videz) nespremenjene. Eno najbolj znanih orodij, ki to zmore je S-Tools, s tem pa je steganografija postala dostopna praktično vsakomur. V zvočne datoteke ali slike torej lahko vstavimo skrita sporočila, ali pa jih opremimo s serijskimi številkami.

A izkazalo se je, da je mogoče sporočila shranjevati tudi v binarne (izvršilne datoteke). Orodje, ki to zmore je Hydan. Hydan zna skrivati sporočila v Linux, NetBSD, FreeBSD (i386 platforma) in Windows XP izvršilne datoteke (bin, exe), pri čemer velikost datoteke ostane nespremenjena, sporočilo pa je zašifrirano še z algoritomom Blowfish. Več o programu si lahko preberete v članku Hydan: Hiding Information in Program Binaries, lahko pa si ga...

8 komentarjev

Se bo internet optimiziral?

Slashdot - Vsak napreden uporabnik interneta verjetno pozna protokol TCP (Transmission Control Protocol), saj že več kot dvajset let služi kot temelj vsemu internetu. V svoji zgodovini se je vedno odnesel odlično, vendar pa je potrebno priznati, da njegova zasnova, v času ko so bile povezave še precej pod današnjimi zmožnostmi, postaja zastarela. In tako kot vedno se je tudi tu pojavil potomec, BIC-TCP (Binary Increase Congestion Transmission Control Protocol), ki so ga razvili znanstveniki na državni univerzi severne Karoline in če je verjeti njihovim besedam, bi naj BIC dosegel hitrosti, ki so šest tisočkrat večje od današnjih DSL-povezav!

Če ste mislili, da bo to pomenilo blagor za vaše deljenje datotek, se precej verjetno motite, saj bodo takšne hitrosti na voljo predvsem različnim organizacijam, ki takšne povezave tudi potrebujejo, tj. univerzam, laboratorijem ... Glavni razlog za hitrost BIC-TCP je binarno preiskovanje, ki omogoča hitro zaznavanje mrežnih kapacitet z minimalno izgubo...

9 komentarjev