»

Poplava lažnih knjig o gobarjenju, ki so smrtno nevarne

Slo-Tech - Medtem ko smo se že navadili, da na internetu ne smemo verjeti vsemu, so bile vsaj izdane in recenzirane knjige sprejete kot bolj avtoritativni priročniki. Umetna inteligenca kani spremeniti tudi to, je lepo prikazala poplava priročnikov o gobarjenju, ki so se znašli v spletnih knjigarnah Amazon in Barnes & Noble. Ti so namreč smrtno nevarni.

Na prvi pogled so knjige videti povsem legitimno, dasiravno imajo izumetničene naslove (na primer The Supreme Mushrooms Books Field Guide of the South-West). Napisali so jih avtorji, ki jih ne pozna nihče, preseneča pa njihova plodovitost. Posamezni avtorji so izdali več deset knjig v kratkem obdobju, nekateri tudi v več jezikih. Težava pa je, da so informacije v knjigah napačne. Opisi gob so pomanjkljivi in lahko povzročijo zamenjave in pomote, ki se končajo tudi tragično. Razlike med užitnimi in strupenimi gobami so lahko zelo majhne, posledice pa velike. Prav tako je v priročnikih nekaj nenavadnih nasvetov, denimo uporaba okusa in vonja za...

33 komentarjev

Ameriški vojaški dokumenti naprodaj za 150 dolarjev

MQ-9 Reaper

vir: Wikipedia
The Register - Strokovnjaki varnostnega podjetja Recorded Future so med prečesavanjem temnega spleta (oz. dark weba) naleteli na prodajalca načrtov za ameriškega brezpilotnika MQ-9 Reaper. Ti so bili na voljo za pičlih 150-200 dolarjev. Raziskovalci so dokumente preverili in stopili v stik s prodajalcem, ki je trdil, da ima povezavo s pomembnim častnikom in da lahko priskrbi še kaj drugega. Nato so se lotili podrobnejšega preiskovanja zadeve, ki so jo pred dnevi popisali na blogu.

Ugotovili so, da je bil dostop do dokumentov precej trivialen. Napadalec je uporabil Shodan, iskalni pogon za IoT naprave, in iskal usmerjevalnike pomembnejših ustanov, ki jim administratorji niso uspeli zamenjati tovarniškega gesla. Gre...

9 komentarjev

Na spletu objavljen Yahoojev "prisluškovalni vodič"

Slo-Tech - Christopher Soghoian je letos poleti vse vladne agencije, ki delujejo v okviru ameriškega Ministrstva za pravosodje na podlagi ameriškega zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA) zaprosil za podatek o tem, koliko posamezni ponudniki dostopa do interneta in telefonski operaterji računajo za posredovanje osebnih podatkov svojih uporabnikov in prisluhov komunikacij na podlagi sodne odredbe.

Soghoian, ki na Indiana University pripravlja doktorat na temo nadzora in zasebnosti, je menil, da bi na ta način lahko izdelal oceno o obsegu nadzora interneta s strani ameriških državnih organov. Dobil je kar nekaj zanimivih podatkov, zapletlo pa se je pri Verizonu in Yahooju, ki sta dostop do podatkov (kot stranska udeleženca v FOIA postopku) zavrnila. Verizon je med razlogi navedel, da bi razkritje "prisluškovalnega cenika" zmedlo njegove stranke, Yahoo, pa je bil mnenja, da bi ga razkritje osramotilo in šokiralo njegove uporabnike.

A dokumenti niso ostali dolgo skriti. Kmalu za...

12 komentarjev

Sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) opredeljuje postopke za zaseg digitalnih podatkov

Slo-Tech - 2. oktobra je bila v Uradnem listu objavljena novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J), ki v členu 219.a in 223.a opredeljuje postopke forenzičnega zasega podatkov v kazenskem postopku, kar je relevantno predvsem na področju tim. kiberkriminala in uporabe elektronskih naprav pri kaznivih dejanjih.

Novela je bila pripravljena zaradi odločitve Ustavnega sodišča Up-106/05 iz oktobra 2008, kjer je sodišče odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Po novem se bo preiskavo elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov lahko opravilo na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve vseh uporabnikov (kar se bo uporabljalo npr. v primeru, ko bo naprava v lasti žrtve kaznivega dejanja) ali na podlagi pisne odredbe sodišča. Izjemoma je mogoča preiskava tudi z ustno odredbo, vendar le če pisne odredbe ni mogoče pravočasno pridobiti ter če...

55 komentarjev

Google in Yahoo vendarle par

CNet - Po pravcati živčni vojni s protimonopolnimi regulatorji in tudi med seboj bosta Google in Yahoo vendarle poskušala skleniti pogodbo o sodelovanju, v nasprotju z špekulacijami o koncu ljubezni, ki so vzniknile konec tedna. Predlog sodelovanja sta tako nekoliko dopolnila in spremenila.

Doba veljavnosti se bo skrajšala z desetih na dve leti, poleg tega pa bodo Yahoojevi prihodki iz tega naslova smeli obsegati največ 25-odstotni delež vseh prihodkov. Na ministrstvu za pravosodje se sicer bolj nagibajo k 20-odstotni omejitvi, pravijo viri. Glavna skrb je morebitno zvišanje cen oglaševanja, če bi Yahoo ugotovil, da mu prihodki iz tega dogovora zadostujejo, in se nehal ukvarjati s to dejavnostjo. Žogica je spet na strani regulatorjev, tako Google kot Yahoo pa sta prepričana, da so pogoji sedaj sprejemljivi in da ne ogrožajo konkurence, poroča CNet.

1 komentar

Priročnik za preiskavo prizorišča kiberkriminala dostopen na spletu

Schneier.com - Ameriško ministrstvo za pravosodje je na spletu izdalo 74-stransko knjigo oz. priročnik z naslovom Electronic Crime Scene Investigation: A Guide for First Responders, Second Edition.

Kot pove že naslov, gre za priročnik, namenjen preiskovalcem prizorišča kiberkriminala. V priročniku so obravnavane predvsem osnove zavarovanja in zasega dokazov, kljub temu pa predstavlja zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kako potekajo preiskave iz področja kiberkriminala.

5 komentarjev

Knowing Knoppix

Slashdot - Za vse, ki bi se želeli seznaniti s Knoppixom, live CD distribucijo Linuxa, je Phil Jones napisal 134-stranski priročnik o uporabi Knoppixa.

Kot je v odprtokodni skupnosti v navadi, je priročnik izdan pod GNU FDL licenco in je na voljo za brezplačen prenos v PDF pa tudi OpenOffice.org formatu.

Knoppix in priročnik Knowing Knoppix pa nista namenjena samo zagrizenim Linuxašem in tistim, ki bi se radi spoznali z Linuxom, pač pa tudi vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows, ki jih je doletelo sesutje njihovega sistema. V priročniku si boste med drugim lahko prebrali kako s pomočjo Knoppixa "ozdraviti" svoj sesuti mlinček.

15 komentarjev