»

Virtualni predavatelji postajajo dostopna realnost

vir: BBC
BBC - Na Imperial College v Londonu (ICL) so minuli teden premierno preizkusili holografiji podobno tehnologijo, s katero nameravajo v bodoče redno prirejati predavanja zunanjih predavateljev. Na dogodku sta ob voditelju na odru predavala dva "živa" govornika, druga dva pa sta se jima pridružila zgolj navidezno, na daljavo.

Tehnologijo je razvilo kanadsko podjetje Arht Media, z njo predavatelja posnamejo pred nagnjenim ozadjem osvetljenega z dveh strani, nato pa sliko projicirajo na prosojno steklo, nagnjeno ozadje za njim pa s pomočjo programske opreme gledalcu pričara občutek prostora. Četverica na odru ICL se je tako lahko med sabo pogovarjala, virtualna predavatelja imata namreč pred sabo kalibrirane monitorje,...

14 komentarjev

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Internet Week Ljubljana 2013

Slo-Tech - Če budno spremljate medije, potem veste, da je Slovenija na smrtni postelji, da jo bodo raznorodne interesne skupine zdaj zdaj raztrgale. Vendar ne glede na splošno prepričanje politika nima monopola nad dogajanjem v naši deželi. Obstajajo podjetja, ki na globalnem trgu tekmujejo s konkurenco in so kljub negotovi prihodnosti ambiciozna, delovna in zrejo v prihodnost z dvignjeno glavo. Obstajajo študentje in profesionalci, ki se združujejo v skupnosti za pridobivanje znanj, ki bodo uporabna za preboj iz te krize. Obstaja torej tudi delujoča Slovenija.

En kos delujoče Slovenije lahko najdete v Ljubljanski spletni skupnosti - množica podjetij in posameznikov se trudi, da bi z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in inspiracijo presegla okvire domačih razprtij in naredila nekaj več.



V Ljubljani bo od 22.10 do 30.10 potekal Internet...

7 komentarjev

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

V Kiberpipi o virtualni demokraciji v EU in Play! in kino v slogu Petra Jacksona

Kiberpipin utrinek. Pravčasno si zagotovite svoj sedež:)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Institucije Evropske unije ponujajo zainteresiranim posameznikom in javnostim vse več možnosti elektronskega sodelovanja pri sooblikovanju evropskih politik. Pri tem ostaja odprto vprašanje, katere državljanske vsebine in v kolikšnem obsegu so vključene v končne dokumente ter kako so upoštevane pri implementaciji politik. Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo mag. Simon Delakorda predstavil probleme navideznega legitimiranja demokratičnega primanjkljaja EU, ki izhaja iz sistemsko vzpostavljenih omejitev participativne uporabe novih tehnologij. Aktualna razmerja političnih moči in modelov vladanja v EU bodo prikazana na primerih elektronskega sooblikovanja evropskih politik v EU in Sloveniji.

Veliko novodobnih...

4 komentarji

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Kiberpipinih pet...

Razstava: 30 let x86 arhitekture

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ...dogodkov v tem tednu. Kot smo že pisali, se je s tem tednom v Kiberpipinem računalniškem muzeju pričela razstava, posvečena 30. obletnici t.i. x86 arhitekture, ki povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Razstava bo na ogled do začetka junija.



Ste se vprašali, na kakšni infrastrukturi delujejo storitve tipa Youtube, MySpace, Facebook, Flickr, Zemanta, in podobne? Kakšne računalniške gruče poganjajo tako zelo obiskane spletne...

0 komentarjev

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin in Spletne urice v tem tednu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako dobiti boljše delo v IT-ju? Na trgu obstaja množica podjetij in vsako od teh išče IT-jevce. Boljši položaji v IT-ju navadno niso objavljeni v časopisih ali na internetu. Ta delovna mesta zapolnijo kandidati, ki jih podjetja sama najdejo in kandidati, ki so dovolj proaktivni, da sami kontaktirajo podjetje. Ko ima podjetje primerno mesto zanje, jih običajno tudi zaposli. Na Pipinem odprtem terminu v torek, 22. aprila ob 19h v Kiberpipi boste izvedeli, kako lahko stopite v stik z najbolj zaželenimi delodajalci, tako da se boste lahko potegovali za tista boljša delovna mesta, še preden bodo javno objavljena in se bo zanje zagreblo pol slovenskih IT-jevcev. Predava Gorazd Prah, strokovni sodelavec v marketingu podjetja Moje delo d.o.o.

Na Spletnih uricah v sredo, 23.4. ob 19h bo beseda tekla o konferenci Future of Web Design (FWOD), ki...

1 komentar

Totedensko dogajanje v Kiberpipi

Slo-Tech - V torek, 22. maja, na Pipinem odprtem terminu predava Boštjan Janežič. Povedal vam bo vse, kar morate vedeti o fižičnem ožičevanju. Ogledali si bomo, kako se lotimo priprave in izvedbe fizične povezave računalnikov v omrežje, kakšne pasti nas čakajo pri tem in kako se jim izognemo. Seveda bomo skupaj zavihali rokave in tudi v živo naredili ter preizkusili testno omrežje.

V sredo, 23. maja, pa vabimo na Spletne urice, kjer bo potekalo predavanje in splavitev nove spletne storitve RTV Slovenija - Odprti kopOdprti kop bo nudil besedila televizijskih oddaj samodejno stkana z videi. Video vsebine RTV Slovenija bo mogoče najti v iskalnikih kot sta Google in Najdi.si. Možno bo predvajanje posameznih...

3 komentarji

Andy se poslavlja

Jaz - Žalostna novia... Zelo žalostna novica. Na BXBoardsih lahko preberete sporočilo webmasterja, Andya Drakea, v katerem sporoča, da bo BXBoards v bližnji prihodnosti prenehal z delovanjem. Mislim, da bo online skupnost s tem veliko izgubila, saj se je Andy vedno zelo trudil in pisal najbolj natančne in poglobljene teste matičnih plošč. Kaj naj rečem... BXBoards je ena izmed strani, ki me je inspirirala, da sem s Slo-Techom sploh začel in ni mi ravno vseeno, če nehajo z delovanjem . No, pa vso srečo Andy...

0 komentarjev