»

Asus Eee keyboard

Tech Report - Velika večina naših bralcev se spominja starih dobrih ZX Spectrumov, Commodore 64, Amig, Atarijev. Koncept izdelave je bil preprost. Pod tipkovnico so spravili računalnik, vse skupaj si priklopil na televizijo, in pričel z zabavo ali delom. Vse-v-enem-kosu.

IBM je verjetno najzaslužnejši, da je dandanes koncept namiznih računalnikov še vedno podoben tistemu iz leta 1981. Na mizah ždijo škatle, v kateri so matične plošče in razširitvene naprave.

Kot kaže, pa se Asus vrača h koreninam. V vse prisotni vročici netbook/top koncepta, ki temelji na poceni rešitvi, ravno prav zmogljivi za brskanje po mreži vseh mrež in predvajanju multimedijskih vsebin, bodo v juniju predstavili Eee Keyboard.



Vsak računalnik (še vedno) potrebuje nek vmesnik za vnos podatkov. Zakaj torej ne bi spravili komponente Atom platforme pod lično oblikovano aluminijasto tipkovnico (in odkrili toplo vodo)?

Gre za precej običajno zmogljiv računalnik, zgrajen okoli eno ali...

29 komentarjev

Acer AspireRevo zlahka nadgradljiv

notranjost

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na novinarski predstavitvi prvega Ion PCja v Londonu so bit-techovci potrdili, da ga bo zlahka nadgraditi. Enega od Revov so vzeli v roke in odkrili, da je za odpiranje treba odviti le en vijak, nato pa s ploščatim orodjem dvigniti pokrov. Menjava pomnilnika in trdega diska je trivialna, saj uporablja prenosniške dele, DDR2 SODIMM pomnilnik (skupaj do 4 GB) in 2,5 palčne SATA diske, zamenjati pa je moč tudi kartico v mini-PCI slotu. Tovarniško je nameščena WLAN kartica standarda g, s preprostim opravilom pa Revota nadgradite v predlagan 802.11n standard.

Poročajo še, da računalnik pride s pladnjem, ki ga montirate na zadnjo stran LCDja (na VESA montirne točke), vanj...

38 komentarjev

Netbook za ženske

Hartware.net - HP je predstavil nov netbook, ki pa za razliko od ostalih ne bo namenjen moškemu delu populacije. Mini 1099EG Vivienne Tam Edition Netbook bo namreč rožnat. Priporočena cena znaša 599 evrov, kar pomeni, da HP Intelov Atom N270, 60 GB diska, gigabajt pomnilnika, integrirano grafično kartico in nobenega optičnega pogona ceni za 250 evrov dražje kot v Miniju 701EG. Razlika mora biti posledica rožnate barve ali zgolj nečimrnosti.

14 komentarjev

Pogled na srce EeePC 901

srce EeePC 901 - Atom na levi, severni most na sredi, južni pa na desni

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Richard Swinburne z bit-tech-a je potešil sedemletnega otroka v sebi in odprl popolnoma svežega Asusovega EeePC 901. Le-ta je član UMPC razreda prenosnikov, je evolucija EeePC 900 (od katerega se razlikuje predvsem po procesorju, saj v novejšem bije varčni Intel Atom), le-ta pa je seveda evolucija EeePC 701 (900, z 8,9 palčnim zaslonom se od sedemstoenice razlikuje prav po zaslonu, 701 ima 7 palčnega, ter po večjem disku (20 oz. 12 GB za 900 in 4 GB za 701).



EeePC 901 prihaja z znanimi specifikacijami - Intel Atom, gigabajt pomnilnika z Elpidinih proizvodnih trakov, brezžično mrežno kartico s podporo 802.11 n standardu, zanimivo pa je, da so na matični plošči pripravljene spajkalne...

24 komentarjev

Computex 2008: MSI Wind in Asus Eee PC 901 (1000)

Slo-Tech - Prvi dan Computexa smo bili priča predstavitvam novih in težko pričakovanih prenosnikov iz peresne kategorije: MSI Wind in Asus Eee PC 901 (1000 (H)). Na medmrežju že krožijo prvi resni testi, tako da si bomo na kratko ogledali opise, vsaj kot zaenkrat kaže, dveh največjih tekmecev, Wind in Eee PC 901.

MSI Wind ima naslednje specifikacije: 1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB trdi disk (5,4 k), 10 palčni zaslon (1024x600), Wi-Fi 802.11 b/g, 3x USB, čitalec spominskih kartic.



Na Laptopmag so ga ocenili z oceno 4.5 (od 5), prenosnik namreč nudi primerno tipkovnico (zelo blizu polni velikosti), dovolj velik zaslon, za opravila, katerim je namenjen, zmogljiv procesor, in bleščeč čas avtonomije: 5 ur. Vse skupaj je zabeljeno z...

34 komentarjev

MSI Wind

ComputerBase - Lahek prenosnik Wind, odgovor podjetja MSI na ASUS-ov Eee-PC, bo po zaenkrat dostopnih informacijah trgovin, ki že pobirajo prednaročila, stal med 400 in 450 evri. Za ta denar bo kupec dobil prenosnik, težak približno en kilogram, zgrajene okrog Intelovega procesorja Atom, pri taktu 1,6 GHz. Razveseljuje dejstvo, da bodo računalniki opremljeni z 80 GB velikim trdim diskom (SSD je opcija) in 10,2 (tudi 8,9) palčnim ekranom, z ločljivostjo 1024x600 točk. Prenosnik bo po predvidevanjih mogoče kupiti poleti.



Izvorna novica na Computerbase: klik!

39 komentarjev

Napad malčkov

ASUS EEE 701

Slo-Tech - Lahko rečemo, da je do prihoda ASUS EEE 701 industrija PC prenosnikov delovala po ustaljenem kopitu. Vsako leto so počakali na novosti proizvajalcev procesorjev, dodal se je vmesnik za nov standard 802.11n omrežja, morda čitalec za prstne odtise in/ali smartcard kartice, večji trdi disk, več pomnilnika, morda celo spletna kamerica. Velikost (form-factor) pa je več ali manj ostajala enaka, pogojena z izbiro standardnih 12", 13.3", 14", 15.4" in 17" zaslonov. Poskusi inovacij z 11" ali 10" zasloni in majhnimi form factorji pa so se končali z astronomskimi cenami v rangu 2500$ ali več.


Prevrtimo čas do petega junija lanskega leta. Medtem ko Intel in Microsoft eksperimentirata z...

18 komentarjev

Asus eee PC druge generacije

engadget - Na letošnjem CeBIT sejmu je Asus predstavil nov model priljubljenega eee PCja. Prisluhnili so največji želji potrošnikov in v nov model namestili večji ekran, z večjo resolucijo: 9" (oz. 8.9") velikost diagonale z resolucijo 1024x600. Poleg tega naj bi bil računalnik serijsko opremljen z 1GB rama, in od 8 do 12 GB SSD diska. Kljub večjemu zaslonu, so se zunanje mere le skromno povečale. Poganjal ga bo Xandros Linux OS, z možnostjo namestitve Windows OSa.

Ostale komponente naj bi bile več ali manj enake. Predvidena cena za novi model, ki naj bi izšel še letos, je 100€ več kot za 7" model, torej 399€.

Na engadget.com si je mogoče ogledati nekaj fotografij.

50 komentarjev

Samsung Tantus LTM 1775W

Modfactor - Kot lahko opazimo, se tehnologija za LCD zasloni iz dneva v dan izboljšuje, zato se proizvajalci odločajo izdelati vedno boljše monitorje, v katere vgrajujejo razne dodatke. Eden takih je Samsungov LCD Tantus LTM 1775W, ki poleg zelo dobre kvalitete združuje tudi televizor. Prikazovalnik je velikosti 17 palcev in ima razmerje stranic 16:9, kar ustreza specifikaciji širokega zaslona -- v takem razmerju je posnetih tudi večina DVDjev. Svetilnost površine je 450 cd/m, konstrast pa 400:1. Zaslon je sposoben delovati pri najvišji ločljivosti 1280x1024, celoten monitor pa je težak slabih pet kil. Na Mod Factor so si ga pobliže ogledali in ugotovili, da je izdelek superioren, nosi pa tudi tri letno garancijo.

2 komentarja