»

Dogodek: Hekanje nacistične Enigme in digitalna varnost z blockchainom

Bi se radi igrali z originalno enigmo?

Slo-Tech -
Strokovnjak za nacistični kodirni stroj enigma Britanec Mark Baldwin se bo na povabilo slovenskega blockchian startupa Verity ta teden ustavil v Ljubljani. V četrtek, 27. septembra, bo ob 18. uri v Kavarni Sputnik predstavil delujoč primerek enigme in razkril vse podrobnosti o tehnologiji, ki je spremenila potek druge svetovne vojne.

Po predavanju Baldwina, ki je znan tudi kor Dr. Enigma, bo sledila okrogla miza o digitalni varnosti in blockchainu. Pogovor bo moderiral soustanovitelj Verity Martin Mikeln, svoje izkušnje pa bodo delili tudi:
- CTO Iconomija Miha Vidmar,
- specialist za varnost pri Tokens Luka Pušić,
- soustanovitelj Bitnika in predsednik Blockchain Think tanka Peter Trček.


Če vas zanima kriptografija, njen vpliv na zgodovino in kaj prinaša...

44 komentarjev

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev

Začetki NSA

Schneier.com - National Security Agency je na svoji spletni strani objavila krajši sestavek z naslovom The Origins of NSA, v katerem opisujejo začetke delovanja agencije.

Sestavek sicer za tiste, ki ste prebrali Bamfordovo knjigo The Puzzle palace ne prinaša nič novega, kljub temu pa gre za zgoščen prikaz nastanka agencije, ki kaže na to, kako so ZDA že v preteklosti razumele pomen elektronskega nadzora in kriptografije.

2 komentarja

Zgodba o človeku, ki je medijem razkril program nezakonitega prisluškovanja v ZDA

Newsweek - Te dni je Newsweek objavil članek o Thomasu Tammu, uslužbencu ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je odkril, da v okviru National Security Agency deluje posebna tajna skupina, katere naloga je bilo nezakonito prisluškovanje ameriškim državljanov v okviru "vojne proti terorizmu".

Gre za tajni projekt s kodnim imenom Stellar wind, v okviru katerega je NSA po ukazu predsednika Georgea Busha kršila Foreign Intelligence Surveillance Act in nezakonito prisluškovala komunikacijam Američanov.

Tamm je zadevo skušal raziskati, saj se mu je zdelo moralno sporno, da kot uslužbenec pravosodnega ministrstva ve za nezakonitosti in ne ukrepa oziroma posredno pri takšnem početju celo sodeluje. Ker pa so ga predpostavljeni skušali utišati, je nato poklical The New York Times in zgodbo razkril novinarjem. Ostalo je zgodovina.

26 komentarjev

Članek NSA o reševanju Enigme

Slo-Tech - Na spletni strani ameriške National Security Agency so objavili članek z naslovom Solving the Enigma.

Gre za zgodovinski članek o tem, kako so zavezniške sile dokončale delo poljskih kriptoanalitikov (žal jih je prehitela vojna) in razbile nemški šifrirni sistem Enigma.

Zanimivo in napeto zgodovinsko branje ter še vedno aktualna lekcija, da varnosti s pomočjo skrivanja ne moremo zagotavljati.

21 komentarjev

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Slo-Tech - Kljub temu, da so na internetu informacije dostopne "na klik", pa se - vsaj občasno - splača v roke vzeti kakšno dobro knjigo. Da se boste lažje odločili za klasično branje, bomo do nadaljnjega vsak petek objavili opis izbrane knjige.

Vabljeni k branju.

Knjiga: Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books.

Leta 1952 je ameriški predsednik Harry S. Truman s tajnim ukazom ustanovil NSA - National Security Agency, katere naloga je prestrezanje in kriptoanaliza tujih komunikacij ter razvoj rešitev za zaščito ameriških državnih komunikacij in informacijskih sistemov.

Vendar pa je NSA nekoliko presegla svoja pooblastila. Že predhodnik NSA, Black Chamber legendarnega ameriškega kriptoanalitika Williama Friedmana je namreč začel v ustnem dogovoru z nekaterimi telekomunikacijskimi podjetji prestrezati komunikacije državljanov ZDA. Operacija se je imenovala Operacija Shamrock, prekinili pa so jo leta 1975, da bi preprečili preiskavo ministrstva za pravosodje...

37 komentarjev