»

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat

TG Daily - Canon je predstavil svoj novi DSLR-fotoaparat. Fotoaparat z imenom EOS Rebel T1i za ameriški trg oz. EOS 500D za evropskega bo zmogel slike posneti s 15,1 milijonom točk, kar je skoraj tri milijone več kot njegov predhodnik. Prav tako bo to prvi fotoaparat te serije, ki bo zmogel snemati HD-videoposnetke s 1080 piksli. Ogrodje je zelo podobno kot pri modelu XSi, le da ima nekaj dodatkov, ki jih je Canon potegnil iz dražjih modelov, kot sta EOS 50D in EOS 5D Mark II.



Srce fotoaparata je procesor Digic 4, ki podpira ločljivosti do 4752 x 3168 (taka slika bo imela 5 MB). LCD-prikazovalnik meri tri palce in kaže sliko z 920.000 točkami. Zmore tudi kontinuirano slikanje s 3,4 fps do 170...

54 komentarjev

Identifikacija posameznikov s pomočjo satelitskih posnetkov

Slo-Tech - Kot poroča New Scientist je Adrian Stoica, inženir v Nasinem Jet Propulsion Laboratory razvil programsko opremo, ki omogoča identifikacijo posameznikov na podlagi gibanja njihovih senc.

V osnovi gre sicer za tehniko identifikacije posameznikov glede na način njihove hoje (ang. gait analysis), ki pa je ni mogoče izvajati v primeru, ko je na voljo posnetek posameznikov iz višine. Na primer - iz satelita. Satelitski posnetki namreč vsebujejo samo posnetek glave in ramen, zato naj bi bili - tako se je domnevalo do sedaj - za samodejno identifikacijo posameznikov neuporabni.

Stoica pa je ugotovil, da je dovolj informacij o načinu hoje mogoče dobiti že iz senc posameznikov. New Scientist poroča, da je Stoica napisal programsko opremo, ki je zmožna na video posnetku zaznati človeško senco in ob upoštevanju pozicije sonca ter kota snemanja pridobiti dovolj podatkov za pozitivno identifikacijo posameznika.

Razvoj tehnike je sicer še v zelo začetni fazi in v kratkem ni pričakovati da bo v...

35 komentarjev

"Pimp my Canon": navijanje Canonovih digitalnih fotoaparatov

Wired News - Razmišljate, da bi zamenjali vašega "digitalca"? Prebrali ste priročnik, preizkusili vse trike in zdaj je čas za zmogljivejši kos opreme? Počakajte, boljši kos opreme že imate, samo pri Canonu tega v priročnik niso zapisali.

Z odprtokodnim Canon Hacker's Development Kit (CHDK) je mogoče določene Canonove naprave nadgraditi tako, da snemajo kvalitetne slike pri visokih hitrostih, se bolje obnesejo v temnejših pogojih in (!) celo podpirajo formate visoke ločljivosti.

Poleg tega naj bi snemale posnetke v RAW formatu, na njih pa naj bi bilo mogoče izvajati tudi skripte. Poročajo, da se je čas delovanja zaslonke (pri standardnem PowerShot modelu) po nadgradnji zmanjšal iz...

44 komentarjev

Canonovi fotoaparati vas lahko opečejo

Wired News - Že dolgo vemo, da pirotehnični izdelki niso več edini možni vir za opekline, ekplozije in požare. V svetu prenosnikov so to mesto prevzele Sonyjeve baterije. Tokrat pravzaprav ni nevarna baterija sama, temveč nekoliko nesrečno postavljena vzmet na pokrovčku za baterije digitalnih fotoaparatov PowerShot A530 in PowerShot A540.

Tovrstna napaka lahko povzroči kratek stik in sprazni baterije ter nevarno segreje spodnji del naprave. Canon lastnike omenjenih dveh fotoaparatov, ki se jim serijske številke začno s številkami 21, 22, 23 in 24, prosi, da preverijo omenjeno vzmet ter pošljejo napravo na servis. Vsem z opečenim prsti in manjšim številom fotografij na dopustu, se iskreno opravičujejo.

V množici različnih fobij, znajo kmalu prednjačiti fobije v povezavi z baterijami. Hmm... kako se bo latinsko imenovala ta reč?

15 komentarjev

Canon proti vzporednim uvoznikom

Slo-Tech - Iz slovenske podružnice Canona je nedavno prispelo sporočilo za javnost, v katerem Canon Europe zavzema strogo stališče proti uvozu izdelkov, namenjenih trgom ZDA in Azije, v Evropski ekonomski prostor. Canon je tako s sodno prepovedjo, utemeljeno na kršitvi Canonove blagovne znamke in avtorskih pravic, na Nizozemskem in Švedskem že dosegel ustavitev prodaje vzporedno uvoženih fotografskih izdelkov, podobne postopke pa je sprožil tudi v Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji ter na Portugalskem. Po navedbah Canonovih piarovcev naj vzporedno uvoženi izdelki kupcem ne bi omogočali uživanja poprodajne podpore ter uveljavljanja garancijskih pravic, ponekod pa naj bi se pojavljale tudi težave z združljivostjo (napačna programska oprema, neustrezni kabli).

Kenichi Nagasawa, vodja oddelka za intelektualno lastnino pri Canon Europe, je dejal: Canon je ena najbolj priznanih in zaupanja vrednih znamk na svetu z velikim slovesom kakovosti in podpore uporabnikom. Zelo smo...

44 komentarjev

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov

Slashdot - Sony si je očitno privoščil hudo napako pri izdelovanju CCD čipov za digitalne kamere in fotoaparate, kar se kaže ponekod v počasni, drugod pa hitri odpovedi naprav, ki te čipe uporabljajo.

V določenih pogojih so namreč digitalne kamere ter fotoaparati proizvajalcev Sony, Canon, Fujifilm, Nikon in Konica Minolta odpovedali tako, da so prenehali snemati ali pa so snemali zelo popačeno sliko. Pojav je še posebej očiten, kadar se naprava uporablja pri visoki temparaturi in vlažnosti zraka. Težava se je pojavila zaradi pakiranja CCD čipov - za kar se uporablja epoksi pakiranje, ki pa čez čas začne do CCD tipala prepuščati vlago in to seveda žalostno odpove.

Rešitev? Uporaba keramičnega (dražjega) pakiranja. Problematični čipi so se proizvajali med leti 2002 in 2004, kar pomeni, da je prizadetih veliko izdelkov. Zgoraj našteti proizvajalci so že ponudili odpravljanje težav ne glede na garancijo - Canon, Fujifilm, Konica Minolta, Sony ter Nikon.

Članek z več podrobnostmi in...

94 komentarjev

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

X-Bit Labs - Natanko dva meseca in pol po prvih opisih Sempronov, smo le dočakali tudi članek o navijanju najhitrejšega in seveda najzanimivejšega med njimi, modela 3100+. Če na hitro ponovimo gre za 1,8 GHz, Socket 754 Newcastle s polovico od 512 kB L2 predpomnilnika izklopljenega, kar mu omogča stabilno delovanje že pri samo 1,4 V napetosti.

Na X-Bit Labs se zavedajo, da gre za najcenejšega predstavnika K8 arhitekture, zato so ga pretestirali na dveh matičnih ploščah. Prva je bila cenejša na VIA K8T800 veznem čipovju temelječa ABIT KV8-MAX3, druga pa nekoliko dražja na nForce 3 250 veznem čipovju temelječa EPoX EP-8KDA3+. Zaradi omejitve viinega K8T800 čipovja (nima PCI/AGP zaklopa) se je Sempronu 3100+ na ABIT-ki zataknilo že pri 9x230 MHz, tako da je bila končna stabilna frekvenca, res da pri privzeti napetosti, 9x229 MHz oz. 2,06 GHz. Pri tem moram omeniti, da je bil pri navijanju uporabljen navaden (P)ATA trdi disk, saj SATA diski pri poviševanju HTT frekvence na tem čipovju odpovedo...

12 komentarjev

XP neprijazni do CompactFlasha

več strani - Na internetu se je pojavilo opozorilo Nikona, ki pravi, da naj bi Windowsi XP lahko zbrisali podatke iz produktov, ki uporabljajo EXIF format datoteke. Zatem je sledilo še podobno opozorilo Canona. Problem naj bi se pojavil pri Nikonovih digitalnih kamerah in optičnih čitalcih. Poleg tega so uporabniki opozorjeni, da se CompactFlash kartice, ki se uporabljajo pri digitalnih kamerah ne bi smele formatirati pod Windowsi XP, to velja za Home in Professional izvedbo. Nikonovo opozorilo lahko najdete tu Canonovo pa tu.

0 komentarjev