»

Kanarski otoki prestopili na Linux in prihranili

Slo-Tech - Lokalne oblasti na španskih Kanarskih otokih bodo s prehodom na odprtokodno programsko opremo privarčevale 700.000 evrov, poroča španski časnik La Provincia. Za zdaj so na odprto kodo prestavili strežnike in orodja za virtualizacijo, naslednji korak pa bo zamenjava pisarniškega paketa na delovnih postajah.

Projekt zamenjave zaprtokodne programske opreme za virtualizacijo podjetja VMware so izvedli že lani. Uporabili so pripravljeno odprtokodno rešitev podjetja Red Hat, kar seveda ni zastonj, a je pričakovane stroške v treh letih vseeno znižalo z enega milijona na 300 tisoč evrov. Stroški se niso znižali le zaradi licenc, ampak tudi zaradi boljše izkoriščenosti strojne opreme, saj so uspeli povprečno število virtualnih strežnikov na fizičnem strežniku...

68 komentarjev

Rusija napoveduje prehod na odprto kodo

Vladimir Putin je zagovornik Linuxa že od leta 2007, ko so se pojavila prva poročila o prehodu.

Slashdot - Ruski premier Vladimir Putin je podpisal načrt (ruski izvirnik, strojni prevod v angleščino), ki predvideva začetek postopnega prehoda na uporabo odprtokodne programske opreme v Ruski federaciji. Prihodnje leto bodo začeli preizkušati osnovne pakete odprtokodne programske opreme in določili, katere formate bodo uporabljali za shranjevanje podatkov. Leta 2012 bodo začeli postavljati nacionalni repozitorij programske opreme, medtem ko bodo leta 2014 začeli nameščati odprtokodno programsko opremo na računalnike v javni upravi.

Rusija je že večkrat najavila razvoj lastnega odprtokodnega operacijskega sistema in druge programske opreme, nazadnje lanskega februarja, a nobeden izmed projektov ni zaživel. Ob najnovejši najavi pa...

106 komentarjev

Ameriška šola preko kamere na šolskih prenosnikih vohunila za svojimi dijaki

Nadzor preko šolskega računalnika

Slo-Tech - 11. novembra 2009 je pomočnik ravnatelja v Harriton High School dijaka Blakea Robbinsa obtožil "neprimernega vedenja doma" in mu pri tem kot dokaz predočil fotografije, ki so jih uslužbenci šole posneli s pomočjo njegovega prenosnika. Užival naj bi namreč droge, Robbins trdi, da je jedel bonbone.

Šola in Pensilvanije, ki je članica združenja šol Lower Merion School District je namreč svojim učencem razdelila prenosnike Mac na katerih je bila nameščena programska oprema za oddaljeni nadzor. Uporaba šolskih računalnikov je bila obvezna, učenci niso smeli uporabljati svojih računalnikov (če so v šoli uporabljali svoje računalnike so jim jih zasegli), šolski računalniki pa so bili za učence zaklenjeni (ni bilo mogoče nameščati ali odstranjevati programske...

53 komentarjev

Ruski učitelji se bodo učili uporabe odprtokodnega programja

Ubuntu.si - Kot poročajo na Profy.com, je rusko ministrstvo za šolstvo objavilo razpis za izobraževanje učiteljev za delo z odprtokodnim programjem. V okviru razpisa v vrednosti 4 milijone USD, naj bi okrog 60.000 ruskih učiteljev naučili nameščati in uporabljati odprtokodno programsko opremo, izobrazili pa bodo tudi tutorje, ki bodo šolam pomagali reševati težave pri prehodu. Ob koncu izobraževanja bodo učitelji morali opraviti tudi izpit.

Po načrtih ruskega ministrstva za šolstvo, naj bi ruske šole na odprto kodo prešle že leta 2010, vsem šolam pa so tudi že razdelili namestitvene CD-je z Linuxom.

Vprašanje sicer, če bo šel prehod tako gladko, kot načrtujejo, vsekakor pa gre za korak v pravo smer. Slovensko ministrstvo za šolstvo pa se vsaj zaenkrat s takšnimi "malenkostmi" ne ubada...

36 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Izdelava denarja z odprtokodno programsko opremo

Kovanec za 5 evrov

vir: Slashdot
Slashdot - Če se še vedno zagriženi uporabniki zaprtokodne in lastniške programske opreme še tako upirajo neizbežnosti, odprtokodna programska oprema vse bolj pronica v vsakdanje življenje in uporabo. Najnovejši dokaz zmožnosti odprtokodne programske opreme je tako izdelava spominskega bančnega kovanca za pet evrov, ki je bil na nadtečaju na Nizozemskem izbran kot zmagovalni predlog.


Za naslov tečaja je Nizozemsko finančno ministrstvo izbralo temo "Nizozemska in arhitektura", izbrano delo pa iz imen najbolj znanih nizozemskih arhitektov (glede na velikost razvrščeni po priljubljenosti v spletnem iskalniku Yahoo) sestavlja glavo kraljice Beatrix. Večinoma je bil kovanec izdelan s Python-om, vendar je bilo za končne popravke potrebno uporabiti še Gimp, Inkscape, Phatch,...

19 komentarjev

Linux Educacional bo do leta 2009 uporabljalo 52 milijonov brazilskih šolarjev

Linux Educacional 2.0 temelji na Debianu, uporablja KDE 3.5, KDE-Edu in KDE-Games, priložena pa so tudi posebna učna orodja, ki so jih razvili za omenjeni projekt

vir: Slashdot
Slashdot - Brazilsko šolsko ministrstvo je predstavilo nekaj številk o projektu ProInfo, ki bo do leta 2009 zagotovil 52 milijonom šolarjev poleg odprtokodne programske opreme tudi računalnike z dostopom do svetovnega spleta. Do konca letošnjega leta bodo z operacijskim sistemom Linux Educacional 2.0 opremili 29.000 učilnic, kar bo zadostovalo za 36 milijonov šolarjev. Načrt predvideva do konca leta 2009 namestitev v 53.000 učilnicah, kar pa naj bi bilo dovolj za 52 milijonov šolarjev.

Predvidevajo, da bo v vsaki učilnici nameščen strežnik in 7 terminalov, kar bo zagotavljalo 15 uporabniških mest, v ruralnih območjih pa bodo strukturo učilnic prilagodili. Glede na to, da je novic o množičnih...

5 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

vir: ZDNet
ZDNet -

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe.
Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme.
V Makedoniji so naredili mnogo večji korak v smeri odprtokodnega računalniškega opismenjevanja. Lansko leto so začeli

186 komentarjev

Prihaja Ubuntu 8.04

vir: Ubuntu
Ubuntu - Čez dober mesec dni bo izšla nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu 8.04. Za vse, ki ne morete počakati in bi morda želeli sodelovati pri preizkušanju, je že na voljo Ubuntu Hardy 8.04 beta z namizjem GNOME 2.22. in sredico 2.6.24. Priložena sta tudi brskalnik Firefox 3 beta 4 ter program PulseAudio.
Prehod iz operacijskega sistema Windows je olajšan z aplikacijo Wubi, ki omogoča namestitev ali odstranjevanje Ubuntuja na enak način, kot poteka namestitev običajnih Windows programov. Za namestitev ni potrebno določiti posebne particije in spreminjati obstoječega bootloaderja.



Obljubljajo, da nova različica uporabniku omogoča preizkušanje Ubuntuja na enak način,...

157 komentarjev

Imate Linux? Nimate garancije.

Linux.com - Laura Breeden je v začetku tega leta kupila nov Compaq-ov prenosnik in nanj namestila Ubuntu Edgy. Operacijski sistem je na računalniku deloval brezhibno (kar so ji že ob nakupu zagotovili prodajalci), a pred kratkim se je začela tipkovnica obnašati čudno. Šlo je za popolnoma mehansko težavo, nekatere tipke se včasih niso odzivale, druge so se zatikale, zato se je lastnica odločila, da uveljavi garancijo, ni pa pričakovala, da bo tako ostro zavrnjena. HP-jevi uslužbenci so ji namreč povedali, da ne nudijo garancije za prenosnike z nameščenim Linux-om, čeprav je napaka povsem strojnega tipa, in da bo morala pred popravilom naložiti Okna. Več informacij na Linux.com.

63 komentarjev

Kiberpipina šola Linuxa

Slo-Tech - Za vse začetnike, ki si od računalnika želijo več, Kiberpipa po celoletnem premoru v novembru vnovič organizira šolo Linuxa, kjer se bodo popolni začetniki v šestih tednih naučili samostojno in samozavestno uporabljati Linux.

Iskanje alternativ na področju programske opreme se nezadržno širi in prodira tudi do navadnih uporabnikov, ki imajo dovolj monopolov, visokih cen programja in nezmožnosti izbire. Tako je prišel čas, ko se lahko uporabnik ne samo odloči, kaj bo z računalnikom počel, temveč tudi, kaj mu bo računalnik...

22 komentarjev