»

Windows XP so zares šteti dnevi

PC World - Smrt Windows XP je moral Microsoft zaradi priljubljenosti operacijskega sistema, prevelike zahtevnosti Viste za nekatere netbooke in dolgega premora pred izidom Viste kar nekajkrat preložiti, a kljub temu so XP-jem dnevi zdaj zares šteti. PC World poroča, da bo Microsoft svoje Windows XP 14. aprila 2009 prestavil iz faze splošne podpore (mainstream support) v fazo podaljšane podpore (extended support), ne glede na to da jih bo z nekaterimi netbooki mogoče kupiti vsaj do 30. junija 2010, najverjetneje pa še eno letu po izidu Windows 7. To pomeni, da bo Microsoft še vedno izdajal brezplačne varnostne popravke, medtem ko drugih napak ne bodo popravljali, razen za podjetja, ki imajo podpisane posebne vzdrževalne pogodbe.

Michael Cherry, Microsoftov analitik, pravi, da ni nič neobičajnega, da je nek operacijski sistem še vedno razširjen ob času, ko Microsoft umakne splošno podporo zanj. Neobičajno pa je, da uporabniki še vedno kupujejo nove naprave z operacijskim sistemom, ki ni več...

130 komentarjev

Windows XP hoče živeti

Fudzilla - Pravzaprav jih pri življenju držijo uporabniki in sestavljavci računalnikov, ki jim želijo karseda ustreči. Novih rokov, kdaj se bodo Windows XP povsem zares upokojili, smo videli že nešteto, in kot kaže, jih bomo še kaj. Viri blizu Intelu namreč trdijo, da je slednji Microsoft prepričal, da jim življenjski cikel podaljša še vsaj do leta 2010, po možnost pa še dlje. To se je zgodilo seveda zaradi netbookov, ki jim XP-ji ustrezajo, medtem ko je Vista zanje prezahtevna, tako da je tudi načrt samega Microsofta, da Windows XP na netbookih nasledi Windows 7. In ker ta še ni nared, ni druge možnosti, kot življenje podaljšati predhodniku.

61 komentarjev

Windows XP noče umreti

PC World - Zdi se, kakor da bi Microsoft z Windows XP presegel samega sebe in spisal tako dober operacijski sistem, da se ga sedaj kar ne more znebiti. Kljub izidu Viste, s katero želi Microsoft počasi zamenjati stare instalacije XP-je, se uporabniki še vedno dovolj dobro počutijo s starim sistemom. Dell je tako prejšnji teden objavil, da bo za doplačilo 150 dolarjev na prenosnikih Inspiron 1525 in namiznikih serije 530 še vedno moč dobiti prednaložen Windows XP. To je trikrat več od zneska, ki so ga za isto uslugo zahtevali na začetku leta. Tako potezo jim omogočajo licence za Visto Business ali Ultimate, ki jih je moč podgraditi (downgrade) na XP Professional. Microsoft je datum, do katerega bo takšno početje odobraval, že večkrat premaknil, trenutno pa je to 31. julij 2009. Raziskave Net Applications še vedno kažejo, da XP-ji obvladujejo dve tretjini trga.

Glavno vprašanje, s katerim si Microsoft beli glavo, je kako priljubiti Visto pri uporabnikih. Analitiki so si enotni, da kaznovanje...

123 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

Smrt Windows XP Home prestavljena na 30. junij 2010

Daily Tech - Sprva je sicer kazalo, da bodo pri Microsoftu prenehali s prodajo Windows XP že junija 2008, vendar so danes obelodanili, da bo različica Home na voljo vse do 30. junija 2010.

Glavna motivacija za ta, marsikomu všečen korak, je seveda porajajoč in finančno zelo obetaven trg ultra-poceni osebnih računalnikov, katerih predstavnik je npr. trenutno zelo popularni Eee PC. Ob dejstvih, da se na trenutno razpoložljivih nizko cenovnih računalnikih bohotijo različne distribucije Linuxa in da Vista za gladko delovanje potrebuje strojno opremo na steroidih, so pri Microsoftu očitno primorani podaljšati življenjsko dobo Win XP Home, če želijo odgrizniti vsaj majhen košček pogače, za katero kaže, da nikakor ne bo majhna.

DailyTech in Microsoftovo sporočilo za javnost.

44 komentarjev

Asus eee PC druge generacije

engadget - Na letošnjem CeBIT sejmu je Asus predstavil nov model priljubljenega eee PCja. Prisluhnili so največji želji potrošnikov in v nov model namestili večji ekran, z večjo resolucijo: 9" (oz. 8.9") velikost diagonale z resolucijo 1024x600. Poleg tega naj bi bil računalnik serijsko opremljen z 1GB rama, in od 8 do 12 GB SSD diska. Kljub večjemu zaslonu, so se zunanje mere le skromno povečale. Poganjal ga bo Xandros Linux OS, z možnostjo namestitve Windows OSa.

Ostale komponente naj bi bile več ali manj enake. Predvidena cena za novi model, ki naj bi izšel še letos, je 100€ več kot za 7" model, torej 399€.

Na engadget.com si je mogoče ogledati nekaj fotografij.

50 komentarjev

XP-jem dodatnih šest mesecev

Slashdot - Microsoft se je uklonil pritiskom uporabnikov, ki Viste nekako niso hoteli sprejeti za svoje in še vedno vztrajajo pri Windows XP, tako da je podaljšal življenjsko dobo slednjih še za šest mesecev. XP-je bo tako v okviru programa OEM (tj. z novim računalnikom po diskontni ceni) moč kupiti do konca junija 2008, medtem ko bodo škatlaste (retail) ploščke prodajali še dlje - v deželah v razvoju celo do sredine 2010.

Microsoftova odločitev pravzaprav ni presenetljiva, saj smo bili v zadnjem času priče mnogo uporabnikom, ki so kljub nakupu Viste z računalnikom od prodajalcev zahtevali vrnitev (downgrade) na XP-je. Microsoft pravi, da razume, da nekateri uporabniki potrebujejo več časa za preskok. Več.

233 komentarjev

Podpora Windows XP Home podaljšana

Microsoft - Kljub nekaterim napovedim oziroma opozorilom o tem, da bo Microsoft že v prvi polovici leta 2007 Windows XP Home poslal na odpad, so si v Redmondu, kot že večkrat prej, premislili. Odločili so se, da bodo tekočo podporo podaljšali in z njo prenehali šele 2 leti po izidu Windows Vista, tako kot so prvotno nameravali storiti le s profesionalno inačico Oken XP. Če ne verjamete nam, se prepričajte sami.

31 komentarjev

Trdi diski v obliki LEGO-kock

Slashdot - Slashdot poroča, da so pri podjetju LaCie predstavili namizne trde diske v obliki LEGO-kock. Diski so zunanji in jih lahko nalagamo kot "legice". Priklopimo jih na Usb 2.0 vodilo. Zato, da točno vemo kakšno kapaciteto imajo naši diski, so različne velikosti različnih barv. Tako imamo na voljo sledeče namizne modele: 160GB (bela), 250GB (rdeča), 300GB (modra) in 500GB (rdeča).

Prav tako pa imamo mobilne izvedenke s kapacitetami 40GB (rdeča), 80GB (bela) in 120GB (modra), ki so manjši, zato da jih lahko prenašamo. Vmesnik pa je lahko Usb 2.0 ali firewire.

Na njihovi domači strani pa si lahko preberete še nekaj več o specifikacijah.

31 komentarjev

Microsoft praznuje 30 let

Microsoft - Danes Microsoft praznuje 30 let od kar sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Microsoft, ki je v letih do danes prerasel v svetovnega programskega giganta s skupaj 60.000 zaposlenimi po vsem svetu. Praznovanje, na katerega so povabili približno 16.000 zaposlenih v Redmondu, se bo odvijalo v Safeco Field v Seattlu.

Vse skupaj se je začelo nekje leta 1981, ko je Microsoft začel prodajati MS-DOS za takratne IBM računalnike, kar je ustvarilo pravi imperij. Kasneje so se skozi leta spopadali z različno konkurenco, kot je to bil Netscape, s katerim so z lahkoto opravili. Se pa sedaj poraja vprašanje, kako bo z Googlom in odprto kodo, ki prav tako konkurira...

68 komentarjev

Windows pri varnosti (spet) boljši od Linuxa

Microsoft - Microsoft, softverski gigant iz Redmonda, je pri neodvisnem svetovalnem podjetju Wipro Technologies naročil raziskavo o stroških nadgradnje Microsoftovih in odprtokodnih programskih rešitev za namizne sisteme in strežnike.

Wipro je opravil raziskavo ( PDF) v kar 90 podjetjih (2.500 - 113.000 zaposlenih), kjer sočasno uporabljajo tako Windows kot tudi odprtokodne operacijske sisteme.

Rezultati so zanimivi, saj so odkrili, da so stroški nadgradenj računalnikov z nameščenim sistemom Windows precej (13-33 %) manjši kot pri Linuxu, tudi takrat, ko je število popravkov za Windows večje.

Kljub temu, da je raziskava bila naročena s strani Microsofta, se je potrebno vprašati, koliko takih raziskav iz resničnega sveta še potrebujemo, da bomo spredvideli Resnico.

78 komentarjev