»

Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

CHKDSK /r v Windows 7

ZDNet - Dobrih štirinajst dni po dokončanju (RTM) Windows 7 so se na spletu razplamtele govorice, da nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema vsebuje nemarnega hrošča, ki utegne povzročiti zamudo pri izidu operacijskega sistema, zaradi česar so ga poimenovali showstopper. Namreč, če bi v ukazni vrstici znotraj Windows 7 pognali ukaz chkdsk /r (chkdsk je program za pregled diska, stikalo r pa mu naroči, naj poišče in poskusi popraviti slabe sektorje na njem) na poljubnem pogonu, naj bi program porabil ves razpoložljiv pomnilnik (memory leak) in se nato sesul.

Tresla se je gora, rodila pa se je samo miš. Na ZDNet so si vzeli čas in natančno preštudirali okoliščine. Ugotovili so sledeče. Na sistemskem disku do težav ne more priti, ker...

32 komentarjev

Nvidiini gonilniki odgovorni za skoraj tretjino sesutij Viste?

Ars Technica - Microsoft je moral v okviru sodnega postopka v zvezi s prodajo "Vista Capable" PCjev razkriti precej e-poštne komunikacije znotraj podjetja, kot stranski učinek pa so zato prišle na plan zanimive informacije.

Ob izidu operacijskega sistema Windows Vista je imela Nvidia precej težav s prilagoditvijo svojih gonilnikov za nov sistem. Za še posebej težavno se je izkazala arhitektura G80, ki je povzročila precej preglavic njenim uporabnikom z Visto. Po Microsoftovih podatkih je bila tako Nvidia odgovorna za 28,8 % sesutij Viste v neznanem obdobju v letu 2007. Sledijo ji ostali vzroki z 18,5 %, Microsoft s 17,9 %, neznani viri s 17 %, svoje pa sta doprinesla tudi ATI z 9,3 % in Intel z 8,8...

47 komentarjev

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

PC Pro - Poročali smo že, da se je Skype omrežje 16. avgusta sesulo. Po prvih ugibanjih bi naj šlo za hekerski napad. Iz podjetja Skype pa so sporočili, da naj bi bil za 48-urni izpad VoIP storitev kriv Microsoft Update. V izjavi, ki ga je podjetje podalo na svojih straneh za podporo trdijo, da je prekinitev povzročil masovni ponovni zagon računalnikov njihovih uporabnikov po vsem svetu, v zelo kratkem časovnem intervalu. Do tega je privedla namestitev Microsoftovih programskih posodobitev, po katerih je bil zahtevan ponovni zagon. Šlo naj bi za popravke, ki jih je Microsoft izdal v torek 14. avgusta.

"Nenormalno veliko število ponovnih zagonov, je vplivalo na Skype-ova omrežna sredstva", dodaja podjetje. "To je povzročilo poplavo zahtevkov za ponovni vpis v omrežje, ki je skupaj s pomankanjem P2P omrežnih sredstev povzročilo verižno reakcijo, ki je imela odločilen udarec."

Skype, ki v preteklosti še ni imel resnih težav z Windows posodobitvami dodaja, da so se običajni sistemi...

30 komentarjev

Analiza pobeglega Service packa za Visto

engadget - Že nekaj časa se je govorilo, da Microsoft dela na servisnem paketu za Windows Vista, a podrobnejših informacij ni in ni hotelo biti. No, zgodilo se je to, kar se ponavadi zgodi: zgodnja različica servisnega paketa je pobegnila iz njihovih razvijalskih logov ter prišla v roke fantom pri APC Magazineu.

Trenutne ugotovitve kažejo, da se v srcu operacijskega sistema ni prav dosti spemenilo. Build number se je povečal za 1, verzija jedra pa je ostala enaka, čeprav so se pojavile špekulacije, da bi naj s SP1 dobili kernel 6.1, ki bo domoval v strežniških različicah operacijskega sistema.
Tako razen kupa popravkov večjih novosti ni, še najopaznejši dodatek je možnost izdelave t.i. recovery DVDja v primeru, da uporabnik nima več na voljo Windows Vista DVDja.

Med popravki sta v paketu tudi najodmevnejša doslej, ki sta izšla prejšnji teden ( prvi, drugi) in popravita nekaj največjih napak. Pospešita namreč hitrost kopiranja datotek v Raziskovalcu, ter uredita nekaj problemov z...

27 komentarjev

Novosti v Vista jedru - 3. del

Microsoft - Mark Russinovich, avtor več znanih orodij za administracijo sistema Windows pod imenom Sysinternals, je kot obljubljeno v reviji TechNet Magazine objavil še tretji članek in zadnji članek o novostih v jedru Windows Viste. V prvem in drugem članku je opisal novosti v zvezi s procesi, I/O, upravljanjem pomnilnika, zagonom in zaustavitvijo ter upravljanjem z energijo, v tretjem delu pa se je posvetil prav tako pomembnima temama, zanesljivosti in varnosti.

Na kratko:

Prva novost je Kernel Transaction Manager, ki razvijalcem programske opreme za Visto omogoča preprosto uporabo transakcij za spremembe v datotečnem sistemu in registru. Aplikacija, ki želi opraviti več hkratnih sprememb v sistemu, lahko tako šele po vseh uspešnih operacijah potrdi spremembe (ang. commit), ki šele po tem postanejo vidne, v primeru napake (ali fizičnega izpada) pa se vse do tedaj opravljene spremembe prekličejo in sistem se povrne v prvotno stanje.

Izboljšano je tudi prestrezanje napak. Vista sedaj ob...

35 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev