»

Domače branje: "Lerner, Josh in Schankerman Mark. 2010. The Comingled Code"

The Economist - Josh Lerner, profesor investicijskega bančništva na Harvardu, in Mark Schankerman, profesor ekonomije na London School of Economics, sta napisala zanimivo knjigo z naslovom The Comingled Code, ki je izšla pri založbi MIT Press. V sta avtorja natančno obdelala odprto kodo v realnem svetu. Prvi del knjige je posvečen zgodovini fenomena odprte kode in njeni razširjenosti danes, ko jo najdemo v vseh...

6 komentarjev

Francija in Španija najbolj odprtokodni

Ars Technica - Red Hat je objavil rezulate študije (PDF), ki so jo lani izvedli v sodelovanju z Georgia Tech, in je merila aktivnost odprte kode v posameznih državah po svetu. Upoštevali so razširjenost odprte kode v javni upravi, vladni angažma in raziskovalno politiko, število lastnikov certifikatov RHCE, število registriranih uporabnikov Linuxa, obseg diskusije o odprtokodnih temah v javnih občilih in Linuxovo podporo za uradni jezik države. Na ta način so poskušali države kvantificirati in vsaki dodeliti skupni indeks aktivnosti odprte kode, poleg tega pa še delni indeks za javno upravo in industrijo.

Na prvo mesto se je uvrstila Francija,...

16 komentarjev

Prihaja Dan iger 08

Slo-Tech - V četrtek, 15. maja 2008, bo v Mariboru v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) potekal Dan iger 08. Dogodek z začetkom ob 15. uri bo v času trajanja povezal štiri zanimiva predavanja na razne teme, povezane z izdelovanjem iger.

Več o dnevu iger 08 in podrobnejšem programu najdete na: http://di08.ds-feri.net/.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je vnaprejšnja prijava. Vabljeni!

17 komentarjev

1. dan odprte kode

Slo-Tech - V četrtek, 3. aprila 2008, bo v Mariboru v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko FERI potekal 1. dan odprte kode. Dan, ki ga organizira društvo študentov FERI z namenom promocije odprte kode. Vljudno ste vabljeni, da se udeležite predavanj o JBossu, Joomli, Ubuntu Linuxu, KDE, PHP in aktivnostih, na področju odprte kode v Sloveniji. Predavali bodo razvijalci, prevajalci in podjetniki, ki jim odprta koda predstavlja zabavo, način življenja ali službo.

Več o dnevu odprte kode in podrobnejšem programu najdete na: http://dok.ds-feri.net/

Vljudno vabljeni!

33 komentarjev

Študent Je Car

Kodirnica - Prišel je čas za še en dogodek Študent Je Car, ki ga organizira Microsoft. Dogodek bo tokrat nekoliko drugačen. Predavanja so razdeljena v dva sklopa in sicer:
  • Predavanja za razvijalce
  • Predavanja za IT strokovnjake
S to delitivjo so omogočili še več zanimivih in uporabnih predavanj.

Dogodek bo v sredo,2. aprila 2008, v predavalnicah Alfa in Beta v novem G objektu na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru in četrtek, 3. aprila 2008, v predavalnicah P1 in P2 na Fakulteti za elektrotehniko oz. računalništvo in informatiko v Ljubljani.

Udeležba je brezplačna. Zaradi lažje organizacije pa vas naproščajo, da se na dogodek prijavite. Za prijavo moraš biti registrirani član
kodirnice.

4 komentarji

Ta teden s Kiberpipo

Kiberpipa - 4 dnevi, 4 dogodki. Na Pipininem odprtem terminu si bomo danes, 25.3., z Gorazdom Žagarjem pogledali spletne aplikacije in kako lahko te, če so slabo zasnovane, ogrozijo varnost spletnega stežnika, na katerem gostujejo. Več...

V sredo ob 11h sledi predstavitev nove številke časopisa Reartikulacija. Od tretje številke dalje bo Reartikulacija internacionalna in bo objavljena dvojezično, v slovenskem in angleškem jeziku.

V okviru sredinih Spletnih uric vas tokrat vabimo na predstavitev nove, revolucionarne spletne storitve podjetja Zemanta, temu pa bo sledila zabava v ritmu salse (celotni dogodek bo tokrat potekal v Tango baru). Zemanta, ki sta jo lani ustanovila člana Kiberpipe, Andraž Tori in Boštjan Špetič, bo na dogodku prvič javno splavila novo spletno storitev za samodejno bogatenje spletnih vsebin, namenjeno blogerjem. Storitev bo kateremu koli uporabniku največjih blogerskih...

7 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste lahko izvedeli, kaj zanimivega se je dogajalo na osmem srečanju razvijalcev in ljubiteljev odprte kode FOSDEM'08, ki je prejšnji vikend potekalo v Bruslju.

Na sredinih Spletnih uricah bo govora o Javascript dogodkih (predavanje, ki je bilo zaradi bolezni prestavljeno z 20.2.). V drugem delu predavanja o naprednem JavaScriptu se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za lovljenje osnovnih dogodkov v povezavi z brskalnikom. Izvedeli boste, kako naredimo svoje dogodke, jih lovimo in procesiramo in kdaj nam lahko pridejo prav.

Kot smo na Slo-tech že napovedali, Kiberpipa v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v tem tednu začne s ciklom predavanj o umetni inteligenci, ki bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h. Ta četrtek bo dr. Borut Batagelj govoril o biometričnem sistemu za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov. Vabljeni!

7 komentarjev

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev

Kiberpipa, udarni zaključek

Slo-Tech - Sezono odprtih terminov bomo zaključili udarno! Predaval bo Aleš Justin, ki je zaposlen v JBoss, division of RedHat in sicer na temo JBoss Seam in Web 2.0.

V sredo gostimo okroglo mizo ob izidu knjige Kako brati Jako Racmana? Knjiga, ki je izdelek političnega boja, je globoka ter domiselna kritika svete krave otroške kulture - mita o Disneyju.

V četrtek pa še predavanje režiserja dr. Petra Asara, ki mu bo sledila slovenska premiera filma Love Machine.
Dokumentarni film Love Machine raziskuje družbene in...

3 komentarji

Microsoftov Študent je car

Kodirnica - Vabljeni ste na prvi letošnji Študent je Car dogodek. Na njem bodo že uveljavljeni predavatelji predstavili najnovejše tehnologije, kot so WPF/E, platforma za izdelavo bogate uporabniške izkušnje v kateremkoli spletnem brskalniku in operacijskem sistemu, ter predstavitev prihajajočega Visual Studia s kodnim imenom “Orcas”. Poleg tega boste lahko slišali kakšne varnostne izboljšave v resnici prinaša Windows Vista in kako razvijamo majhne, vgradne naprave s pomočjo tehnologij Windows Embedded.

Dogodek bo potekal v Mariboru, dne 5. aprila, v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in v Ljubljani, 12. aprila, na Fakulteti za računalništvo in informatiko oziroma na Fakulteti za elektrotehniko, v predavalnici P1.
Prijavite se lahko preko portala Kodirnica.net, kjer lahko najdete tudi več informacij o dogodku. Prijava ni obvezna, je pa zaželjena (za prijavo morate biti registrirani na Kodirnici).

11 komentarjev

Odprti krimič Kevina Milnea

Slo-Tech - Vsi smo že slišali za odprto kodo (če ne drugega pa zaradi Linuxa in GNU orodij), ki počasi prihaja iz undergrounda v vidno polje celo navadnih smrtnikov. Nekateri se nad njo navdušujejo, drugi jo kritizirajo, mnogi pa preprosto uporabljajo, ne da bi o njej kaj dosti razmišljali. Na spletu boste našli tudi mnogo strani, namenjenih izdelkom, narejenim z odprto kodo, tokrat pa vam predstavljam odprte knjige - nekakšne krimiče Kevina Milnea, spisane na njegovem Zaurusu (seveda z odprtokodnim programjem OpenZaurus).

Če je verjeti avtorju, je vsaj prvo delo pisal vsakodnevno na vlaku, medtem ko se je vozil v službo, ter ga v letu dni končal. Tip mogoče ni profesionalni pisec, ima pa nekaj tako hekerskega kot sabljaškega ozadja (preberite Z4CK!) in dela kot strokovnjak za varnostne sisteme v veliki zavarovalnici. Posledično tudi njegova proza precej šepa (celo za moje poznavanje angleščine), zato pa ne klati očitnih Hollywoodskih neumnosti.

Do sedaj je avtor spisal dva krimiča Z4CK...

17 komentarjev

Svet proti odprti kodi

Slashdot - Pred časom smo že pisali o študiji, ki so jo pripravili v Alexis de Tocqueville Institution. V njej avtor ugotavlja, da Linus Torvalds nikakor ni mogel sam napisati Linuxovega jedra iz nič. Seveda AdTI ni edina takšna institucija, ki ima pomisleke glede odprte kode. Tako je na primer Small Business Survival Committee zaskrbljen, da bo zaradi uporabe odprte kode za majhna podjetja večja nevarnost tožb. Pri Citizens Against Government Wast so po drugi strani mnenja, da država zapravlja denar svojih davkoplačevalcev. Defenders of Property Rights pa, kakor že samo ime pove, branijo "intelektualno lastnino" pred odprto kodo.

Te in še marsikatere druge analize je Tim Lambert zbral v svojem spletnem dnevniku. Odprta koda je samo ena od točk, v katerih se vsa ta mnenja združujejo. Druga skupna točka je vir financiranja. Glede na to, da gre Microsoftu odprta koda zadnje čase izredno v nos, to niti ni presentljivo.

32 komentarjev