»

Perl naj bi bil manj intuitiven od naključno zgeneriranega jezika

Avtor jezika Larry Wall je po poklicu lingvist, zato je ključna bukva spisana v prav prijetno lepem, preprostem in slikovitem jeziku.

vir: O'Reilly
Slashdot - Perl kot programski jezik spričo zelo skromnega marketinga nima najboljšega imidža v primerjavi s novoprišleki (python, ruby, haskell, lua, whathaveyou), oz. če smo iskreni, se naokoli govori, da je tako zamotan, da celo avtorji programa po 6 mesecih več ne vedo prav dobro, kaj so napisali. Zdaj imamo celo univerzitetno raziskavo, ki dokazuje, da je začetnikom še manj prijazen od "naključno generiranega programskega jezika".

Štirje raziskovalci pri fakulteti za...

22 komentarjev

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

vir: ZDNet
ZDNet - Mozillin šef John Lilly se je na svojem blogu obregnil ob Apple zaradi distribuiranja njihovega brskalnika Safari v Appleovem programu za posodobitve v Windowsih. Omenjene posodobitve uporablja namreč nekaj milijonov uporabnikov iTunesov, Lilly pa korak označuje za neetičen, saj naj bi uporabnike preslepil, da na svoj računalnik prenesejo poleg posodobitev za iTunes tudi nov brskalnik Safari 3.1, ne da bi se tega zavedali. Kvadratki, ki uporabnika sprašujejo, kaj bo...

64 komentarjev

Apple prijazno onemogoča

Slashdot - Iz Appla spet prihajajo novice o taktiki omejevanja uporabnikov iPhona. Telefon je pred kratkim dobil SDK, ki omogoča razvoj lastnih aplikacij, ki pa bodo na voljo le prek Applove spletne trgovine, kar pomeni, da si podjetje obeta popoln nadzor nad njimi. Uporabniki lahko torej na umetniško svobodo kar pozabijo, saj je znanih že nekaj nesramnih omejitev. VoIP aplikacije, ki bodo poskušale za telefoniranje uporabiti paketni prenos podatkov, ne bodo dovoljene. Prav tako ne ustrezata brskalnika Mozilla Firefox in Opera, probleme z Applovimi zahtevami pa ima celo nekaj programskih jezikov, kot...

42 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Novi G5 procesorji

Slashdot - IBM namerava do konca leta Applu dobaviti prve izboljšane G5 procesorje PPC 970FX, ki bodo po novem izdelani v 130 do 90nm veliki tehnologiji. Pričakovano, a ne uradno potrjeno je, da bi naj januarja na trg prišli prvi modeli, ki bodo tiktakali pri 2.6GHz, Applov CEO Steve Jobs, pa pričakuje, da bi naj modeli z 3GHz prišli na trg do poletja 2004.

PPC 970FX je s svojim zmanjšanjem prinesel predvsem manjšo porabo energije, kar zmanjša segrevanje že tako prevročih procesorjev. Prenosniki, temelječi na G5 tehnologiji, pa bi naj prodajne police zagledali prav tako nekje v poletju 2004. Klik!

1 komentar

Ruby - programski jezik

Slashdot - Kljub že kar lepemu številu programskih jezikov, se še vedno pojavljajo novi. Vendar ti novi programski jeziki v večini primerov niso namenjeni vsestranskemu programiranju (C++), ampak so namenjeni le nekateremu ožjemu področju. Eden izmed novincev je programski jezik Ruby, ki je bil narejen na Japonskem in je nekakšna variacija na Perl in tudi druge programske jezike, kot so C++ in Python. Po besedah avtorja članka je Ruby dokaj preprost in lahek za uporabo, vendar zelo močno orodje za uporabo. Če vas Ruby zanima, potem oddeskajte na to stran, kjer boste našli kratko lekcijo, ter nekaj povezav do ostalih virov. Ampak začetnega "Hello world" se pa še vedno ne boste morali znebiti :).
Za novopečene programerje bi še dodal, da se raje za nekaj dni ustavite na enem primeru, kot pa da bi na hitro preleteli vse skupaj, saj boste drugače odnesli zelo malo ali skoraj nič. Sam se spomnim, ko sem se učil programiranja v HTML, JavaScriptu in Javi in sem v vsej svoji zagnanosti na hitro...

3 komentarji