»

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Slo-Tech - Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je...

30 komentarjev

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

SMP in igre

Tom's Hardware - Ja, prav vidite. Spet sem jaz. Odpisal sem še zadnje "popravne" eksterce, kar pomeni, da nimam več izgovora zakaj ne pišem novic. Ste me kaj pogrešali. Hotel sem, da bi bil moj "povratek" spektakularen, da bi vam torej natresel veliko novic, a sem se uštel. Vsi pisuni so se potrudili in vam včeraj napisali vse, ampak res vse dobre novice. Zato se danes ne bom toliko posvečal novostim, kot se bom raznim testom.
Vsi vemo, da je SMP (dva sinhrono delujoča procesorja) predvsem za zelo zahtevne operacije. Če naprimer načrtujete v CAD-u, je razlika med eno in dvo-procesorskim sistemom očitna. V igrah, ki SMP-ja ne podpirajo, ta razlika ni opazna. Quake3 pa, v povezavi z Windows2000, podpira SMP. Kako se le-ta obnese, preberite tukaj. Mimogrede, obnese se!

4 komentarji

Linux je premagal Windowse v benchmark testih

ZDNet - Kakor vidite po naslovu je Linux zmagal na TCP-H benchmark testu in s tem prehitel Windows 2000. Do sedaj je na TCP-H testih prevladoval operacijski sistem Windows 2000 v kombinaciji z Microsoft SQL 2000 serverjem. Po najnovejših rezultatih pa ga je v 100GB kategoriji premagal Linux na računalniku SGI 1450 z Linux jedrom 2.4.3 in z bazo podatkov IBM DB2 7.2, katere predviden izid je 8. junij 2001. TPC je neprofitna organizacija, ki se ukvarja ravno s temi zadevami. Kratica imena pa pomeni "Transaction Processing Performance Council".

4 komentarji