»

Svalbardsko skladišče semen poplavilo

Slo-Tech - Da bi se zavarovali za primer morebitnih naravnih katastrof, so na Svalbardskem otočju na daljnem severu zgradili Globalno skladišče semen (SGSV, Svalbard Global Seed Vault), kjer je shranjenih skoraj milijon paketov semen najpomembnejših rastlin. SGSV je začel obratovati leta 2008 in je zgrajen tako, da lahko preživi tudi največje katastrofe in to brez človeškega nadzora. Zgrajen globoko v permafrostu skrbi, da so semena na varnem. Tako smo vsaj mislili. Letos je SGSV poplavilo, ker očitno leta 2008 ni nihče razmišljal o globalnem segrevanju.

Da takoj odpravimo senzacionalizem. Semena so na varnem. Zalilo je tunel, ki vodi do trezorja s semeni, saj je bila letos povprečna temperatura na Svalbardskem otočju za 7 °C višja od...

22 komentarjev

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

Prva semena rastlin že trajno shranjena

Scientific American - Projekt Deep freeze je zažel obratovati. 26. februarja 2008 so namreč shranili prvo serijo semen riža iz 104 različnih držav sveta za primer globalne katastrofe. Naslednji teden bodo sledila še semena 268.000 vrst pšenice, koruze, krompirja, fižola in lubenic, ki bodo shranjena pri temperaturi -18 stopinjah celzija.

Projekt je načrtovan za trajno shranitev 2,25 milijard semen rastlinskih vrst, ki so pomembne za kmetijstvo oz. proizvodnjo hrane. V prvi fazi bodo zbrali 100 milijonov semen. Pri konstantni temperaturi bodo lahko preživela od 100 pa tudi do 20.000 let. Projekt podpira in financira Norveška vlada, nahaja pa se na otoku Svalbard na 80 stopinjah severne geografske širine.

Scientific American
zadetki na Guglu

50 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Čas za opazovanje noctilucentnih oblakov

New Scientist - Zadnja leta se povečuje število noctilucentnih oblakov. Le-ti nastajajo na velikih višinah v mezosferi (cca 80 km visoko) v polarnih predelih okoli poletnega solsticija in nato migrirajo proti bolj zmernim geografskim širinam. Ponavadi le do 50 stopinj severne (ali južne) geografske širine, v zadnjih letih pa je njihova aktivnost tako narasla, da jih lahko vidimo tudi pri nas. Letošnja poročila opazovalcev pravijo, da so jih videli tudi na 40 stopinjah severne geografske širine (Slovenija je na 46 stopinjah N).

Ti oblaki so sestavljeni iz drobnih ledenih kristalčkov, ki odsevajo sončevo svetlobo. Njihov izvor je zaenkrat še neznanka. Nekateri špekulirajo, da deluje kozmični prah oz. ostanki meteoritov kot...

6 komentarjev

Papir, ki lahko predvaja video

Scientific American - Iz Philipsovih razvojnih laboratorijev na Nizozemskem je prišlo obvestilo, da jim je uspelo razviti elektronski papir, na katerem je mogoče predvajati videoposnetke. Tehnologija uporablja elektronsko črnilo, ki lahko izredno hitro spreminja barvo. Energijo dobiva iz majhne baterije, podatki pa so shranjeni kje drugje kot v mikročipu. Zaslon sestoji iz piklsov, ki vsebujejo kapljice barvnega črnila, ki se lahko pod električno kontrolo razširijo čez reflektivno belo ozadje in tako tvorijo barve. S hitrimi spremembami, ki potrebujejo malo energije, je takšen papir sposoben predvajati premikajoče se slike.

10 komentarjev

Geforce 3 26. februarja

Video Card Drivers - Hmm... Kaj pravite na par novic, OK?

Govorice o tem, da bo GeForce 3 predstavljen v naslednjih nekaj tednih so očitno resnične. Na VideoCardDrivers so objavili novico o uradni predstavitvi GeForcea 3 26. februarja. Znane so tudi točne specifikacije:
  • 0.15 mikronsko jedro
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • frekvenca jedra nad 200 MHz
  • DDR SDRAM ali SGRAM pri 250 Mhz
  • 8 GB/sekundo prenosa iz rama
  • Podpora do 128 MB rama
  • 4 rendirne cevovode
  • 2 teksturi na cevovod
  • 4 teksture na pixel
  • Enota T&L bo zmogla izrisati malo več kot 40 milijonov trikotnikov na sekundo
  • 350 MHz RAMDAC
  • Največja resolucija 2048×1536 pri 75 Hz

  • Cena $500, kar bo pri nas 125 tisoč
Hja.. Če je vse to kar sem napisal zgoraj res, bomo videli 26. februarja. Vse je zelo impresivno, razen cene... A kljub temu to pomeni znižanje cen ostalim nVidiinim karticam.

14 komentarjev