»

Misija Ulikses gre h koncu

Ulikses

vir: NASA
Slo-Tech - Misijo Ulikses sta NASA in Evropska vesoljska agencija začeli oktobra 1990, torej pred davnimi 18 leti. Takrat so v vesolje izstrelili orbiterja, ki je naprej švignil mimo Jupitra, nato pa ja pričel krožiti okrog Sonca z afelijem petih astronomskih enot. Z dvema iz berilijevega bakra grajenima antenama opremljeno plovilo je zbiralo podatke o izbruhih gama žarkov, o Sončevih južnem in severnem polu, kometu Hyakutake, katerega rep je slučajno preletelo leta 1996, Jupitru ter kometih McNaught-Hartley in McNaught. Življenjsko dobo misije so podaljšali štirikrat, nazadnje prav do marca 2009.

Sedaj se misija počasi dokončno zaključuje. Zadnji načrtovani kontakt s plovilom bo 30. junija 2009,...

20 komentarjev

Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene

The inquirer - Na internetu so se v velikem številu začela pojavljati sporočila o odpovedih NVidiinih kartic iz serije G84/86 - številu, ki ga vsekakor ne moremo pripisati naključnim strojnim odpovedim. Veliko prevelikem.

Najhuje pa je, da ni samo določena produkcijska serija kartic, ki bi bila pokvarjena - pokvarjene naj bi bile VSE, le da so se problemi sedaj najprej začeli v velikem številu izražati pri prenosnikih, saj je katalizator problemov narava dela s prenosniki. Če namreč namizni računalniki obratujejo cel dan ali celo več dni/tednov preden se njihovo delovanje prekine, se pri prenosnikih grafične kartice zaženejo večkrat na dan in tudi med samim delovanjem povečujejo ali zmanjšujejo moč ventilatorjev skladno s potrebami s ciljem podaljšanja operativnosti baterije.

Ta cikel, ki segreva grafične kartice in jih nato ohladi pa je po nekoliko več kot enem letu od kar so kartice G84/86 na trgu povzročil veliko število napak in posledičnih odpovedi. Sreča namiznih računalnikov, da se pri...

94 komentarjev

Francija se pripravlja na izstrelitev satelita COROT

The Register - V Franciji so se začeli pripravljati na izstrelitev vesoljskega teleskopa, ki sliši na ime COROT. Namen samega teleskopa je iskanje novih planetov na oddaljenih zvezdah. Za razliko od vseh do sedanjih takih poskusov pa bo ta satelit iskal trdne, Zemlji podobne, planete.

Visoko nad motnjami zemljine atmosfere bo ta teleskop iskal rahlo zatemnitev zvezd, ki je posledica prehoda planeta preko zvezdinega diska. Sposoben je zaznati eno stotisočinko spremembe svetlosti zvezde, zahvaljujoč tehnologiji razviti pri ESA. COROT nameravajo izstreliti decembra tega leta. Podrobnosti so na The Register.

154 komentarjev

Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem

Slo-Tech - Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem, ki pa bo vojaške narave. Poleg GPS-a, GLONAS-a in rojevajočega Galilea, bo to torej že četrti tovrstni navigacijski sistem.

Pri tem pa so vsaj dvakrat krepko za nos potegnili Zahodnjake, predvsem Evropejce. Najprej so prišli do francoskega spoznanja, da je dobro svoj navigacijski sistem postaviti zelo blizu frekvencam GPS-a, ker se tako ne da motiti le enega sistema. Hkrati pa so se tudi nedolžno pridružili Galileovemu projektu z obljubo, da bodo spoznanja uporabili le za civilno rabo. Namesto tega so že razvili sistem, ki bo lahko vodil njihove jedrske rakete na cilj.

Kitajci imajo sicer za seboj že kar bohotno zgodovino izmikanja vojaške tehnologije Zahodnjakom.

Piratiziranje na višjem nivoju je očitno "legalno".

20 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev