»

TrueCrypt v drugem življenju CipherShed

Slo-Tech - Razvijalci so TrueCrypt nehali posodabljati in podpirati maja letos, kar je postavilo precej vprašanj. Na spletni strani so skopo zapisali, da uporabe programa ne priporočajo, ker bi lahko vseboval več varnostnih pomanjkljivosti, natančnejši pa niso bili. Ker identiteta avtorjev ni bila nikoli znana, je bila situacija še bolj nenavadna. Toda TrueCrypt ne bo umrl.

Prvi garant za to je kriptografski pregled kode, ki kljub ukinitvi razvoja teče dalje. Če se bo izkazalo - in preliminarni rezultati so vzpodbudni - da je TrueCrypt varen, ga še vedno lahko uporabljamo. V ta namen so postavili stran TrueCrypt.ch, kjer je moč najti vse relevantne informacije,...

21 komentarjev

TrueCryptova izvorna koda ustreza prevedeni

Slo-Tech - Od programske opreme, katere izvorna koda je javno objavljena, nekako ne pričakujemo presenečenj. Glede na to, da lahko kodo pregleda vsakdo, je vanjo praktično nemogoče vtihotapiti stranska vrata, ki bi jih napadalci lahko izrabili. Znan primer je napad na Linux leta 2003, ko so neznanci v kodo neuspešno poizkusili vstaviti stranska vrata za eskalacijo privilegijo, a je analiza kode še pred njeno vključitvijo v uradne repozitorije seveda to odkrila. A ena pomembna ranljivost ostaja - ob izvorni kodi je navadno objavljena tudi prevedena koda, ki jo ljudje dejansko snamejo in namestijo. Pa sta ti dve identični?

TrueCrypt sodi med posebej občutljive programe, saj je namenjen zaščiti datotek s šifriranjem, zato v njem ne sme biti lukenj. V času, ko nas z vseh strani bombardirajo z novicami o prisluškovanju vladnih agencij, je to še posebej vroča tema. Zato so v Kanadi na eni izmed univerz preverili, ali je prevedena koda...

37 komentarjev

Najden še en vladni trojanec, Gauss

Statistike okužb za DoQu, Flame in Gauss, na podlagi najdb z Kaspersky antivirusom.

vir: Wired News
Wired News - Kaspersky poroča o najdbi še enega vohunskega trojanca, ki bo bržkone plod dela ameriške in izraelske vlade, namenjen pa napadom na bližnjevzhodne tarče. "Gauss" je sprva deloval zgolj kot različica Flamea (s katerim tudi delita določene module), vendar so po natančnem pregledu ugotovili, da ima precej drugačne cilje: zanimajo ga gesla za spletno bančništvo, vključuje pa še neznani modul, ki je šifriran in to tako, da se lahko odklene zgolj na določenih strojnih konfiguracijah, zato preprosto ne vedo, kaj dela.

Oznako "Gauss" so pobrali iz imena enega od modulov; povezavo z Libanonom pa domnevajo iz simbolov za razhroščevanje (debug symbol), ki so jih avtorji, najbrž pomotoma, pustili v nekaterih različicah trojanca. Delovno ime tiste različice je bilo "gauss_white",...

12 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.2

Slo-Tech - Z nekoliko zamude, a vseeno pozno kot nikoli, poročamo, da je pred mesecem dni izšel TrueCrypt 6.2.

Tokratna različica je prinesla številne izboljšave predvsem uporabnikom operacijskega sistema Windows. Med izboljšave tako sodi 30-50% hitrejše branje podatkov iz SSD diskov (v okolju Windows), zagonski nalagalnik (ang. boot loader) podpira matične plošče z RAID kontrolerji, na voljo pa so še številne druge manjše izboljšave (tudi za različice OS X in Linux).

TrueCrypt je eno najboljših orodij za šifriranje nosilcev podatkov (trdih diskov, USB ključkov,...), na voljo je za operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS. Med številnimi možnostmi šifriranja lahko omenimo tudi uporabo datotek s ključem (šifrirni ključ predstavlja poljubna datoteka) ter funkcijo verodostojnega zanikanja, ki omogoča skrivanje šifriranih podatkov. Najbolj zagrete uporabnike šifriranja pa bo verjetno navdušila tudi funkcija uporabe tim. skritega operacijskega sistema.

Prenos programa, ki je popolnoma...

36 komentarjev

Schneier s sodelavci pokazal na težave pri zagotavljanju verodostojnega zanikanja v TrueCryptu

Slashdot - Bruce Schneier in skupina raziskovalcev iz University of Washington so se pred kratkim lotili analize verodostojnega zanikanja (ang. plausible deniability) v znanem šifrirnem programu TrueCrypt, različica 5.1.

Deniable File System (DFS), datotečni sistem, ki omogoča skrivanje ne samo vsebine, pač pa tudi obstoja datotek se namreč skoraj vedno nahaja v nekem okolju, ki ga lahko onemogoči. Tako operacijski sistem ter aplikacije lahko še vedno beležijo ali hranijo podatke, ki izkušenemu napadalcu lahko razkrijejo obstoj datotek, ki jih je uporabnik želel skriti.

Schneier je s sodelavci ponovno potrdil dejstvo, da okolje šifrirnega programa beleži določene podatke zunaj DFS sistema. Tako operacijski sistem Windows Vista (pa tudi ostali) npr. hranijo bližnjice z imeni datotek. Programi za neposredno urejanje datotek, npr. urejevalnik besedil MS Office, hranijo začasne kopije podatkov. Nevarne pa so tudi ostale aplikacije, npr. iskalnik Google Desktop, ki zunaj DFS hranijo indekse z...

12 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.0

TrueCrypt Foundation - Včeraj je izšla nova različica priljubljenega programa za enkripcijo podatkov v okoljih Windows in Linux, TrueCrypt 6.0. Najpomembnejše novosti so paralelizacija enkripcije in dekripcije na večjedrnih procesorjih, kar pomeni da bodo odslej dvojedrniki tudi v praksi dvakrat hitrejši. Zanimiva je tudi možnost poganjanja skritega operacijskega sistem, katerega obstoj je praktično nemogoče dokazati (plausible deniability). V Windows Visti in Windows 2008 je omogočena možnost enkripcije celotnega sistemskega diska, četudi vsebuje več particij - ta funkcionalnost žal ni na voljo za uporabnike Windows 2000 in XP. Tudi uporabniki Mac OS X in Linuxa bodo lahko ustvarjali skrivne razdelke. Poleg teh in še nekaterih drugih novosti obljubljajo 20 odstotokov hitrejše delovanje, odstranili pa so še hrošča, ki je onemogočal enkripcijo FAT16 ali FAT32 sistemske particije na Windows XP, in nekaj drugih manjših nepravilnosti. Celoten seznam novosti je tu, brezplačen prenos pa na sosednji strani.

61 komentarjev

Izšel TrueCrypt 5.1

TrueCrypt Foundation - Te dni je izšla nova različica priljubljenega brezplačnega šifrirnega programa TrueCrypt.

TrueCrypt omogoča šifriranje nosilcev podatkov v okoljih Windows, Linux in Mac OS X. V različici 5.1 prinaša nekaj novosti. Tako omogoča hibernacijo sistemov z sistemskim šifriranjem, ročno priklapljanje razdelka sistemskega šifriranja (npr. v primeru potrebe po dostopanju do razdelka okvarjenega operacijskega sistema) ter ukazna orodja za ustvarjanje novih šifriranih razdelov v Linuxu in Mac OS.

Med izboljšavami najdemo za 30 do 90% povečano hitrost AES šifriranja, hitrejši zagon sistema v primeru uporabe sistemskega šifriranja, TrueCrypt zagonski nalagalnik (TrueCrypt Boot Loader) pa od različice 5.1 v RAM-u zasede borih 27 KB.

Nova različica odpravlja tudi številne manjše pomanjkljivosti in napake. TrueCrypt za vse tri platforme (Windows 2000/Xp/Vista, Linux in Mac OS X) si lahko prenesete iz spletne strani TrueCrypt Foundation.

11 komentarjev

TrueCrypt 5.0

TrueCrypt Foundation - Danes je izšla peta različica brezplačnega in odprtokodnega programa TrueCrypt, ki je namenjen šifriranju diskovnih razdelkov.

TrueCrypt 5.0 med drugim prinaša podporo za šifrirane Windows zagonske razdelke (tim. pre-boot authentication), različico za MAC OSX ter končno tudi grafični vmesnik za Linux.

Za prihodnje različice pa napovedujejo podporo za zunanje avtentikacijske module (npr. zunanje kriptografske naprave), podporo za "surove" CD/DVD nosilce ter API vmesnik za TrueCrypt.

Naj spomnimo, da TrueCrypt omogoča tudi uporabo skritih razdelkov oz. tim. verodostojnega zanikanja (ang. plausible deniability), mogoče ga je uporabljati tudi v tim. potovalnem načinu (npr. iz USB ključka), poleg gesel pa lahko uporabimo tudi datoteke s ključem (ang. keyfile).

TrueCrypt je orožje, namesti ga na računalnik!

70 komentarjev

Še več Adobeta: Photoshop 7 beta

ZDNet - Pred dvema dnevoma je Adobe (ki sem ga po zobeh vlačil že novico nižje) izbrani druščini predstavil nov paket, ki predstavlja nujnek vsem fotografom ter večini onih, ki se ukvarjamo z računalniško grafiko. Kaj prinaša? Jah, sodeč po testu na ZDNet-u nova verzija predstavlja bolj skupek dodatkov in popravkov. Tako si sedaj Fotoštacuna zapomni lastnosti za vsako šablono posebej, vsebuje boljši datotečni brskalnik, ImageReady pa sedaj (med drugim) prinaša podporo 'dithering' prosojnosti GIF-ov. Klik! Moja omiljena izbira pak ostajajo Fireworks :D

0 komentarjev