»

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Space - Novih 49 satelitov za satelitski internet Starlink, ki jih je SpaceX izstrelil 3. februarja, je večidel pogubljenih. Le dan po izstrelitvi jih je zajela geomagnetna nevihta, zaradi česar jih je SpaceX okoli 40 tudi izgubil. SpaceX je javnost o incidentu obvestil včeraj in pojasnil, da je zaradi geomagnetne nevihte nekoliko porasla gostota zraka, kar je povečalo upor in sateliti niso mogli vzdrževati svojih tirnic na poti v stabilne orbite. Sateliti niso mogli izvesti manevrov za prehod v višje orbite, zato jih bo do 40 padlo nazaj na Zemljo in v atmosferi zgorelo. Med nevihto se je zračni upor na satelitih povečal za 50 odstotkov, so zapisali pri SpaceX-u. Nekateri so prehod v varni način uspeli preživeti, večina pa ne. Nevihta ni dosegla niti 100 nT, torej se uvršča med zmerne. Močne nevihte imajo lahko posledice na satelite v orbitah in tudi elektroniko na tleh, v ekstremnih primerih pa celo na preskrbo z električno energijo.

Geomagnetne nevihte so nekakšno vesoljsko vreme....

25 komentarjev

Ballmer: "Nič nimam z Vista Capable"

Steve Ballmer

vir: Gizmodo
Gizmodo - V program Vista Capable so uvrščeni računalniki, ki so zmožni poganjati operacijski sistem Windows Vista, vendar samo pod določenimi pogoji: brez vseh bonbončkov, brez mičnega uporabniškega vmesnika Aero in brez popolne uporabniške izkušnje. Ker se povprečni kupci ponavadi ne poglabljajo v podrobnosti "etiket" kot je Vista Capable, so jih mnogi napačno interpretirali kot zagotovilo, da lahko na teh napravah okusijo tako želene novosti Viste.

Sledila je tožba, prvi mož Microsofta Steve Ballmer pa se je branil z napisano izjavo, v kateri pravi, da "ni sodeloval pri sprejemanju nikakršnih operativnih odločitev programa Windows Vista Capable". Pri tem pa s prstom brezsramno pokaže na...

68 komentarjev

Reševanje vojaka Viste

The Economist - Moč množičnih medijev, ki jo pridoma izkoriščajo oglaševalci v politiki in gospodarstvu, je splošno znana. Usoda izdelka je lahko precej odvisna od vtisa, ki ga ti posredujejo, ter izdelek pripeljejo v vsak vaški dom (in pralni stroj), ali pa ga prepustijo na nemilost bolje oglaševane konkurence.

Vendar pa niti intenzivne reklamne kampanje ne morejo uspeti proti negativni karmi, ki jo izdelku prilepijo viri, ki zaradi svoje "neformalnosti" in "nepristranosti", kot so npr. spletni časopisi ali blogerji, pri potrošnikih uživajo večje zaupanje.

Nesporni mojster obvladovanja pozitivne podobe v javnosti je zagotovo Apple, nasprotno pa velja za Microsoftovo Visto.

Microsoft je tako poskusil z drugačnim pristopom. Prvi korak? Stoštirideset vistoskeptikov so povprašali po njihovem mnenju o Visti ter razlogih zanj. Nato so jim predstavili "nov" operacijski sistem - Mojave. Po koncu predstavitve*, ki se je praviloma končala z navdušenjem nad prihajajočim operacijskim sistemom, so jim...

493 komentarjev

Firefox 3 s trenutno najmanjšo porabo pomnilnika

Graf porabe pomnilnika skozi čas

vir: Ars Technica
Ars Technica - Razvijalska ekipa Mozille Firefox pridno dela na že tretji inkarnaciji svojega brskalnika, ki je že prišel do četrte bete. Ob tem se avtorji hvalijo da so, poleg občutne pohitritve, še uspeli občutno zmanjšati porabo pomnilnika.

Pri ArsTehnici so se jih odločili držati za besedo in so vpregli Firefox 3 beta 4, Firefox 2.0.0.12, Opero 9.5 beta, Internet Explorer 7, Internet Explorer 8 ter Safari 3.0.4 beta v Talos framework na Windows Visti. Talos framework oponaša normalno uporabo brskalnika, z odpiranjem in zapiranjem strani. Pri samem testiranju sta se IE8 in Safari zrušila, zato njihovih rezultatov ni bilo mogoče točno določiti. Med ostalimi tremi pa se je izkazalo, da tretji Firefox res med vsemi porabi najmanj pomnilnika in ga po zaprtju...

76 komentarjev

Hitachi razkril 500GB disk za prenosnike

PC World - Pri PCWorldu poročajo, da je Hitachi uradno razkril nove 2.5" diske v kapaciteti 500 GB. Na police bi se naj podali že februarja to leto in bodo nosili cenovno nalepko 400$.

Glavni razlog za tako nenadno povečanje kapacitete je dejstvo, da je inženirjem uspelo v disk stlačiti tri plošče namesto standardnih dveh. Zaradi tega je disk nekoliko debelejši (večina takih diskov je debela 9.5mm, ta bo 12.5mm), kar bi lahko povzročilo težave pri modelih prenosnikov, ki nimajo toliko prostora. Prav tako pri Hitachiju trdijo, da novi diski ne bodo imeli višje porabe od prejšnjih serij, tako da uporabnikom ne bo treba žrtvovati baterijskega časa za več prostora.

19 komentarjev

Firefox gor, Vista dol

Slashdot - Ob zaključku leta so na PC Worldu pripravili nekaj statistike o uporabniških preferencah pri spletnem brskanju in operacijskih sistemih, odkrili pa niso nič kaj novega.

Rezultat tekme med Internet Explorerjem in Firefoxom je še vedno neodločen. Sedma inkarnacija modrega eja je povečala svoj tržni delež, tako da ga uporablja sedaj 37 odstotkov uporabnikov (na začetku leta 24), lisica pa je napredovala s 25 na 36 odstotkov. Kaže torej, da so uporabniki IE6 v enaki meri nadgradili svoje brskalnike na Firefox ali IE7.

Na področju operacijskih sistemov Microsoftu tudi ne gre vse po načrtih. Novinka Vista je v enajstih mesecih obstoja prepričala le 14 odstotkov uporabnikov, medtem ko jih kar 71 vztraja na preizkušenih XP-jih. Za primerjavo: XP-ji so v prvih 11 mesecih obstoja navdušili kar 36 odstotkov uporabnikov.

Razlogi za skromen uspeh Viste so večplastni, a v enem stavku jih lahko povzamemo takole: Microsoft je leta 2001 sestavil predober operacijski sistem, ki veliki večini...

202 komentarja

YouOS - spletni operacijski sistem

Slashdot - V preteklosti smo že bili priča številnim špekulacijam o tem, da bo Google razvil svoj operacijski sistem, bo deloval preko brskalnika. Uradno o tem sicer ni še nič znanega, vsi, ki jih zanima kako bi spletni operacijski sistem lahko deloval pa si lahko ogledate YouOS.

Gre za operacijski sistem, za katerega potrebujete le brskalnik. Na voljo je že preko 150 aplikacij, vse skupaj pa zaenkrat deluje precej počasi. Registracija je brezplačna, na voljo je tudi testni račun.Avtorji pravijo, da je prednost spletnega operacijskega sistema pred običajnimi OS-i predvsem v tem, da je od povsod dostopen, omogoča enostavno skupinsko delo ter omogoča prijavo in odjavo iz...

102 komentarja