»

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Govorice o Microsoftovem prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Na spletu so se razširile govorice, da naj bi se Microsoft zanimal za AMD. Uradnih informacij ni ne iz enega ne iz drugega tabora. Anton Shilov, ki je bil svoj čas urednik ugledne ruske računalniške strani X-Bit Labs, danes pa dela za KitGugu, se sklicuje na anonimne vire pri trditvi, da Microsoft resno premišljuje o nakupu AMD-ja. Pogajanja naj bi se bila začela že pred meseci, izid pa je nemogoče napovedati.

S finančnega vidika je prevzem majhen zalogaj za Microsoft, ki ima skoraj 100 milijard dolarjev denarja in ekvivalentov. AMD-jeva tržna kapitalizacija znaša vsega 1,8 milijarde dolarjev in četudi upoštevamo morebitno prevzemno premijo, je to še vedno zelo malo za Microsoft. Tudi v absolutnih številkah je AMD zelo poceni; delnice AMD-ja so bile cenejše kot...

81 komentarjev

Catalyst Control Center popolnoma prenovljen

Catalyst Control Center iz različice 10.12 v naprednem pogledu

vir: AnandTech
AnandTech - Za grafične kartice kanadskega podjetja ATI se je pogosto govorilo, da so kot (angleški dvonadstropni) avtobusi - so velike, rdeče in imajo slabe šoferje (gonilnike). V daljnem letu 2004 je ATI za upravljanje z grafično kartico oz. gonilnikom splavil Catalyst Control Center (CCC), ki je z leti doživel obilico prenov, nazadnje pred letom in pol. Zdaj je pred nami še ena, očitno ena izmed večjih v zgodovini tega kosa programske opreme. Obenem bo AMD s tem izbrisal še zadnje sledi znamke ATI, saj je bil stari nadzorni center še popolnoma ATI-jev izdelek.

Gonilniki 10.12 so tik pred izidom serije Radeon HD 6900...

24 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

AMD načrtuje nove dvojedrne procesorje

Ars Technica - AMD je naznanil, da bo prekinil proizvodnjo obstoječih dvojedrnih procesorjev. Najprej je konec prejšnjega leta prekinil proizvodnjo serije X2 4x00+, v prvi četrtini tega leta pa se bodo poslovili tudi modeli X2 6400+ black edition, X2 6000+ 89W, X2 6000+ 125W ter X2 5600+.

Obstoječe procesorje bodo nadomestili s procesorji na novi arhitekturi, prva dva bosta AMD 6250 in 6050, frekvence pa še niso znane. Zaenkrat vemo le, da bosta procesorja imela 1 MB drugonivojskega (na jedro) in 2 MB tretjenivojskega (deljeno) predpomnilnika ter bosta predvidoma izdana v drugi četrtini leta.

Izvorna novica

50 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev

Venezuelska vlada bo ponujala računalnike

Ars Technica - Hugo Chavez bo svojim državljanom kmalu začel prodajati poceni računalniške sisteme (od 400 do 1400 dolarjev). V namiznih napravah bodo tiktakali cenejši od 1,5- do 3-gigaherčni Celeroni in Pentiumi 4, medtem ko bodo v prenosnikih bite premetavali dvogigaherčni Core 2 Duo. Operacijski sistem seveda ne bodo zlobna kapitalistična Polkna, temveč bolj levičarsko usmerjeni GNU/Linux, ki ga za podobne namene med drugim uporabljajo tudi druge južnoameriške države, recimo Brazilija.

Vlada obljublja, da se bo trudila nuditi računalnike po nizkih cenah, Chavez je recimo komentiral, da je eden od njihovih sistemov približno 40% cenejši od konkurence, poleg tega pa je njegova prednost tudi v daljšem, triletnem garancijskem obdobju.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Intel v drugem kvartalu še slabše

Slo-Tech - Po slabih rezultatih v prvem četrtletju je Intel v drugem posloval še slabše in zabeležil najslabši poslovni kvartal v zadnjih treh letih. Po dolgem času se je zgodilo, da je Intelov dobiček padel pod milijardo ameriških dolarjev, tako da znaša le še 885 milijonov, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi celoten promet je opazno padel in znaša le 8,0 milijarde, kar je za trinajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lanil.

Intel pojasnjuje, da so za slabše rezultate krivi nasploh neugodno drugo četrtletje, zmanjšano povpraševanje in nižja povprečna cena prodanih procesorjev (kupci so se v večji meri odločali za cenejše modele kakor lani). V tretjem četrtletju pričakuje Intel boljše rezultate, tj. promet med 8,3 in 8,9 milijardami dolarjev. Ogledate si lahko tudi primerjalno tabelo AMD-jevih in Intelovih rezultatov od leta 2000 dalje.

34 komentarjev