»

Slepo sledenje GPS-u se lahko konča v morju

Slo-Tech - Nekaj nenavadnega se zgodi s človeškimi možgani, ko nas po neznani poti vodi kdo drug, najsi bo to človek ali GPS. Na Velikem otoku na Havajih imajo v marini Honokohau tak problem, ker satelitska navigacija iz neznanih razlogov avtomobile pelje po klančini, ki vodi v morje. Pred mesecem dni sta se dva turista v enoprostorcu mirno zapeljala v morje, enako se je zgodilo minuli teden. To pot so mimoidoči (mimoploveči?) dogodek obeležili na Instagramu.

V marini vedo povedati, da se je v preteklosti zgodilo že več podobnih incidentov, večinoma v nočnih urah, ko je vidljivost slabša. Poškodovanih običajno ni, gmotna škoda pa je seveda uničeno vozilo. S pristojnega ministrstva (Hawaii Department of Land and Natural Resources) so sporočili, da dodatnih označb ne načrtujejo, ker je zelo jasno, da klančina vodi v morje in je namenjena nakladanju plovil na prikolice. A v vseh primerih so turisti slepo sledili GPS-u.

Na havajskem ministrstvu za promet pojasnjujejo, da je GPS na Havajih...

14 komentarjev

Google Maps bo zbiral podatke o vožnji

Google Maps

CNet - Za najpomembnejše avtoceste, regionalne ceste in avenije v velikih mestih ZDA Google Maps že nekaj časa ponuja informacije o gostoti prometa. Te pridobi z obcestnih merilnikov in posebnih avtomobilov, uporabnikom pa potem omogočajo izbiro najmanj obremenjene ceste v danem trenutku. Sedaj pa gredo še dlje, saj bodo isto funkcionalnost uvedli tudi za stranske in manj pomembne ceste, pri čemer si bodo pomagali z uporabniki. Če uporabljate Google Maps na pametnem telefonu, boste Googlu avtomatsko pošiljali podatke, kod se vozite, če boste izbrali gumb My Location. Storitev se da sicer onemogočiti, a pri tem izgubite možnost My Location - ponoven vklop vas takoj zveže z Googlom.

Google je zapisal, da se zavedajo...

3 komentarji

Google Earth prilagojen za iPhone

The Register - Peter Birch na svojem blogu sporoča, da je Google prilagodil svojo aplikacijo Google Earth tudi za uporabo na iPhonu. Google Earth je že od leta 2005 na voljo uporabnikom namiznih računalnikov, preneslo pa si ga je že prek 400 milijonov uporabnikov, odslej pa bo brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhona. Mobilna inačica vsebuje še osem milijonov panoramskih posnetkov atraktivnih lokacij in funkcijo My Location, ki prikaže trenutni položaj uporabnika na zemljevidu. Ne nazadnje velja omeniti še funkcionalnost iz Google Maps, ki na zaslonu pokaže položaj naslovov, podjetij in znamenitosti.

Google je že tu, počakati moramo le še na...

3 komentarji

Modu, modularni telefon

Modu s satelitsko navigacijo

vir: CNET.co.uk
CNET.co.uk - CNet poroča o svežem pristopu na trgu mobilnih telefonov - namesto da bi dobili vse v eni napravi kot to dobite danes in morate za dodatne funkcije kupiti nov telefon (ali v nekaterih primerih dodatno napravo, ki jo nato povežete s telefonom), boste dobili pri Modu-tu za 200€ (cena brez naročnine) samo osnovni "telefon" skupaj z dvema moduloma, ki vam omogočita da svoj Modu spremenite v precej več kot samo telefon s fotoaparatom, predvajalnikom glasbe in satelitsko navigacijo ali karkoli že ima vaš telefon. Ko bo Modu - predvidoma 1. oktobra v Izraelu, Rusiji in Italiji - prišel na trg, bi naj v prodaji bilo tudi deset dodatnih modulov s ceno od 40 do 60€.



Med obljubljenimi moduli so tako...

18 komentarjev

Ruska GPS alternativa tik pred izidom

Slashdot - Rusija je uspešno lansirala novi set GLONASS satelitov, tako da imajo sedaj 18 delujočih navigaciskih enot v orbiti.

GPS alternativa se je začela razvijat že v času Sovjetske zveze, vendar pa je šele do pred kratkim ostalo vse bolj ali manj le na papirju. Sedaj imajo pokrito celotno ozemlje Rusije, prvi namestnik predsednika vlade Sergei Ivanov pa zatrjuje, da bodo prve kompatibilne naprave za določanje položaja na voljo že sredi naslednjega leta, medtem ko bodo leta 2010 sistem ponudili tudi preostalemu svetu.

Vir

110 komentarjev

Google testira Digg funkctionalnost

Googlov vmesnik, kjer je mogoče glasovati o straneh

vir: Google
Google - Večina bralcev je verjetno že seznanjena s konceptom spletne strani Digg.com, ki omogoča svojim obiskovalcev dodajanje povezav na spletne strani, ki jih potem uporabniki s pomočjo glasovanja označijo za vredne prve strani. Sedaj je po poročanju Slashdota s preizkušanjem podobnega koncepta začel tudi spletni iskalnik Google, ki je na svoji strani eksperimentalnih iskanj: Google Experimental Search, omogočil srečnim...

6 komentarjev

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Video prestavitev Google Maps myLocation

vir: Google
Slashdot - Najnovejša izdaja Google Maps, ki je na dan prikukala ta teden vsebuje zanimivo novost, ki pa je trenutno še v Beta fazi testiranja. Gre za My Location, ki je bil razvit za vse prenosne naprave, ki ne vsebujej hardware-skega dela satelitske navigacije, kot je to naprimer zelo priljubljen iPhone. My Location ne deluje preko satelitske navigacije, ampak namesto tega uporablja zemeljske oddajnike, s čimer doseže natančnost okoli 1000m. Napovedan je nadaljni razvoj ter izhod iz bete v najkrajšem možnem roku.

Za vse neučakance pa naj še povemo, da novost lahko preizkusijo na mobilnikih z internetno in Java podporo ter na BlackBerry, Windows Mobile ali Nokia/Symbian temelječih gadgetih....

46 komentarjev

Google Earth Flight Simulator

Google Earth Flight Simulator

Slo-Tech - Google Earth nam po novem ne ponuja le ogled satelitskih posnetkov površja Zemlje, temveč se po novem lahko odpravimo na krajši polet nad le-tem. Vse to omogoča Google Earth Flight Simulator, ki deluje v najnovejši različici 4.2, in ga aktiviramo s pritiskom tipk Ctrl + Alt + A (oziroma Ctrl + A). Pri tem izberemo vrsto letala s katerim letimo (izbiramo lahko med F-16 "Viper" in SR22) ter letališče, s katerega poletimo. Vse potrebne informacije za uporabo Google Earth Flight Simulatorja najdete na na uradni spletni strani Google Earth.

22 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev