»

Codeweek v Računalniškem muzeju

Slo-Tech - Prihodnji teden je spet Codeweek! To je teden, ko se geeki po vsej Evropi posvetijo programiranju, računalniškemu izobraževanju in ozaveščanju in v tovrstna ravnanja vabijo tudi druge.

Če vam je doma karantensko-dolgčas, tokrat računalniški muzej vabi na virtualne sprehode in delavnice:
v torek, 20.10. ob 18:00 virtualni sprehod po vrhunskih dosežkih Slovencev v svetu in hitrim uvodom v šifriranje informacij
v četrtek, 22.10. ob 18:00 virtualni sprehod po zgodovini računalniških iger, konzol in osnove računalniške grafike
v soboto, 24.10. ob 18:00 začetna delavnica načrtovanja elektronskih vezij.

Če želite izvedeti zakaj se je v zgodovino zapisal kalukator HP-35 in kako je povezan s Slovenijo, če vas zanimajo prazgodovinski Nintendi in Sege ali če vas mikajo flip-flopi, je to teden za vas! Vse kar sodelujoči potrebujejo je Zoom in veselje do spoznavanja novih področij. Vabljeni!

0 komentarjev

Javna debata: ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji?

Kiberpipa - Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) iz Slovenije se bo v petek, 12. novembra, ob 17.30 v prostorih Kiberpipe udeležila foruma na temo Ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji? s Christianom Engströmom (Zeleni-EFA/Piratska stranka) iz Švedske, ki se bo razpravi pridružil preko neposrednega prenosa iz Švedske.



Razpravi se lahko pridružite v prostorih Kiberpipe ali v Kibli. Debata bo tudi prenašana preko interneta.

3 komentarji

Mandriva preživela, izšla nova verzija

Ars Technica - Maja smo poročali, da je francoski razvijalec priljubljene distribucije Linuxa Mandriva zavoljo finančnih težav naprodaj. Prevzema, za katerega sta se zanimali podjetji Lightapp in Linagora, ni bilo, ker je anonimni vlagatelj v podjetje investiral zadosti. Tako smo z enomesečno zamudo dočakali novo verzijo distribucije, ki se imenuje Mandriva Spring 2010.

Na voljo je v več oblikah. Standardna je Mandriva One, ki je živi CD z možnostjo namestitve in je na voljo brezplačno. Zajetnejša Mandriva Powerpack je namenjena uporabnikom s plačljivo naročnino, medtem ko je Mandriva Free najbolj oskubljena. Nova Mandriva ima KDE 4.4.3, Linuxovo jedro 2.6.33.5, GNOME 2.30.1, pametnejše namizje, OpenOffice, podporo...

39 komentarjev

Mandriva naprodaj

Heise - Kot poroča francoska stran Mandriva Linux Online, je francoski razvijalec priljubljene Linuxove distribucije Mandriva naprodaj. Že od leta 2008 se Mandriva bojuje z rdečimi številkami, letos pa se je obrnilo izrazito na slabo. Prve govorice so se vzniknile že marca, ko je Mandriva na francoski borzi objavila finančno poročilo, v katerem so zapisali, da je edina alternativa za rešitev 80 zaposlenih prodaja podjetja. Med potencialnimi kupci se omenjata britanski ponudnika SaaS LightApps in francoski igralec na odprtokodnem trgu Linagora.

54 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Slashdot - Leto dni je minilo od izida Mandrive Linux 2008 Spring in pred nami je že nova različica. Glavne novosti so predvsem nove verzije programskih paketov, tako da inačica 2009 prinaša Speedboost za hitrejše zaganjanje, okolja KDE 4.2.2, GNOME 2.26.1, XFCE 4.6 in LXDE, na novo spisan Mandriva Security Centre, izboljšan požarni zid in orodja za nastavitev omrežja, OLPC Sugar, podporo za ext4 itn. Več o novostih si lahko preberete na domači strani, kjer je tudi sprehod po distribuciji. Prenos je že mogoč tudi brezplačno z uradne strani. Klik!

8 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Lugos - Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Novosti in izboljšav v ravnokar izdani distribuciji Mandriva Linux 2008 Spring je kar precej. Ta različica prvič prinaša uradno podporo za popularni lahki prenosnik ASUS Eee PC. Poenostavljena je sinhronizacija z mobilnimi napravami (Nokia, Blackberry, Windows Mobile). V nadzornem središču sta na voljo dve novi orodji: nastavitve za starševski nadzor dostopa do spletnih strani in nastavitve za redno izdelavo varnostnih kopij sistemskih ter uporabniških datotek. Dodali so večpredstavnostno središče Elisa in orodje Codeina za preprosto nameščanje večpredstavnostnih kodekov. Mandriva Linux 2008 Spring prav tako uporablja nov zvočni strežnik PulseAudio.

Med programsko opremo najdemo: jedro Linux 2.6.24, pisarniški paket OpenOffice.org...

10 komentarjev

Mandriva 2008 Installfest v Kiberpipi

Lugos -

Mandriva v sodelovanju z uporabniki Linuxa ob izidu distribucije Mandriva Linux 2008 po vsem svetu organizira srečanja in namestitvene zabave. Letos se jim pridružujeta tudi slovensko društvo uporabnikov Linuxa LUGOS ter multimedijski center Kiberpipa.

V torek, 20. novembra 2007, ob 18:00, vabimo vse nove in stare uporabnike Linuxa na družabni večer, ki se bo odvijal v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Druženje bomo začeli z nekaj kratkimi predavanji:

  • Zgodovina Mandrive
  • Novosti v Mandriva 2008
  • Podjetje OPINFOS
  • Društvo LUGOS

Po predavanjih se bo nadaljevalo druženje in pomoč pri nameščanju Mandriva Linuxa 2008 na prenosnike. Če bi želeli preizkusiti Mandrivo na svojem prenosniku, vas prosimo, da nam v naprej sporočite na elektronski naslov ‘mandriva at lugos.si’ model prenosnika in ga potem prinesete s seboj.

0 komentarjev

Id-jeva nova igra Rage ne bo na voljo za Linux

Beyond 3D - Zadnje čase smo poročali o samih dobrih novicah za uporabnike Linuxa. Tokrat pa je negativno presenetil id software. Na strani Beyond3D namreč poročajo da id-jeva najnovejša igra Rage ne bo na voljo za uporabnike Linuxa. Ta poteza je precej nenavadna, saj imajo pri id-ju dolgo tradicijo izdajanja iger, ki tečejo nativno tudi na Linuxu, med drugim novejši naslovi kot sta Doom3 in Quake4. Igra bo uporabljala DirectX 9 in bo tekla na Windowsu in XBOX360, OpenGL verzija pa na PS3 in Applovih računalnikih.

Windows še vedno obstaja primarna platforma za igranje iger za tiste, ki smo preškrti za nakup konzole.

45 komentarjev

Kiberpipa teče novi krog

Slo-Tech - V Kiberpipi, drugem najboljšem kibercentru v Evropi, bo tudi ta teden pestro!

V torek bo Miha Tomšič, soustanovitelj društva uporabnikov Linuxa Slovenije, predaval o orodju gst-python. O multimedijskem ogrodju GStreamer, ki omogoča, da multimedijske programe gradite kot lego kocke, in o tem kako ga uporabljati v Pythonu. Več o predavanju.

V sredo sledi predavanje o prihodnosti spleta: Semantični splet - več kot le hype!. Predava Marko Grobelnik, raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan in verjetno največji poznavalec sematničnih tehnologij v Sloveniji. Vseskozi je v tesnih stikih z vodilnimi podjetji na tem področju, kot so Microsoft (s katerim sodeluje na večih projektih), Yahoo, British Telecom, itd.

Za piko na i pa vabimo...

4 komentarji

Vabilo na hekersko transnacionalo

Slo-Tech - KAJ?

"Transnacionalno hekersko srečanje" se bo odvijalo 25., 26. in 27. junija 2004 v Puli na Hrvaškem. V mednarodnem kontekstu se bo skupaj zbrala množica skupin in posameznikov, ki se opredeljujejo kot "hekerji": programerji, mrežni raziskovalci, radikalni aktivisti, kiberfeministke, radovedni in inovativni ljudje, medijski aktivisti, kiberpankerji, gnuji, kripto-anarhisti in razni (digitalni) uporniki. Prevladoval bo princip "hekanja resničnosti": ni potrebe, da si piflar, da bi bil heker; raje prosto izrazi svojo kreativnost, spreobrni orodja in jih na neobičajen način uporabi za premagovanje ovir.

KDO?

"Transnacionalno hekersko...

13 komentarjev

Abort 2k2

Cyberpipe -

Zopet se kani odviti računalniški tabor Abort 2k2 -- tokrat že šesti zapored. Dogajal se bo ta vikend, torej 6. in 7. decembra, v prostorih KiberPipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Letošnji računalniški tabor Abort 2k2 je usmerjen v področje multimedije (2D/3D, glasba, html, wap) v Linuxu ter je razdeljen v dva dela. V prvem bodo predavatelji predstavili orodja in jih v namestitveni delavnici tudi pomagali namestiti udeležencem tabora, v drugem, tekmovalnem delu, pa bodo obiskovalci pokazali svojo spretnost in pridobljeno znanje pretopili v praktičen izdelek.

4 komentarji