»

Brazilske volilne naprave uspešno napadli s pomočjo Tempest napada

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je brazilska vlada od 10. do 13. novembra izvajala test sistema za elektronsko glasovanje, v celih treh dneh pa sistema ni uspelo zlomiti nobeni ekipi. Brazilski vladni uradniki so ob tem verjetno sklenili, da je sistem elektronskih volitev varen, vprašanje pa je seveda, ali je tri dni dovolj za resno varnostno testiranje.

Odgovor je seveda jasen - ni. In sedaj smo dobili še empirično potrditev tega.

Sergio Freitas da Silva je namreč uspel zlomiti tajnost glasovanja s pomočjo Tempest napada (znanega tudi pod imenom Van Eck Phreaking).

Ob pritisku na tipko, s katero volivec izbere kandidata, se namreč sproži elektromagnetni signal. Elektromagnetni signal je mogoče zaznati v okolici glasovalne naprave in to z razmeroma preprosto (ceneno) opremo ter na ta način razkriti komu je volivec oddal svoj glas. Oddaljenost, s katero je mogoče razpoznati elektromagnetne signale tipkovnice je sicer mogoče povečati z usmerjenimi antenami in ustreznimi analizatorji...

55 komentarjev

Ugodno prodam malo rabljeno volilno pravico

Slo-Tech - V nedavno izvedeni anketi na ameriški univerzi NYU so študentje preračunljivo povedali, da bi svoj glas na naslednjih predsedniških volitvah raje zamenjali za kaj s tržno vrednostjo. Dve tretjini bi recimo svojo državljansko dolžnost prodali za letno šolnino (brez znanja človek dandanes težko kaj doseže), polovica bi se brez težav kar za vedno poslovila od volilne pravice v zameno za dolarski milijon.

Žal pa oboji kljub odlični prodajni miselnosti najbrž ne bi tako hitro zaslužili, saj je premočna konkurenca petine, ki za svoje glasove zahteva bistveno manjši znesek. Zamenjali bi jih namreč kar za hiperpopularni iPod touch.

Če damo cene na stran, je vsekakor vzpodbudno dejstvo, da se mladi družboslovci začenjajo zavedati, da lahko svoje glasove bogato vnovčijo. Spregledali so zastareli in utopični sistem t.i. demokracije, zato jih raje dajo nekomu, ki je zanje pripravljen odšteti mastne denarce, kot pa politikom, od katerih pošten državljan nikoli še beliča ni dobil.

Izvorna...

52 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

High-tech pralnica perila

News.com - Kaj imata skupnega Internet in pralnica perila? Na prvi pogled mogoče ne veliko, vendar se najdejo tudi takšni, ki menijo, da precej.

Tako so se podjetje iz Massachusettsa odločilo, da ponudi univerzam rešitev, poimenovano LaundryView. S pomočjo te rešitve lahko študentje preko spleta preglejujejo število prostih pralnih strojev v pralnici, sistem je zmožen prikazovati tudi čas, ki ga do konca pranja potrebuje določen pralni stroj. Sistem bo posedoval tudi možnost obveščanja zaključka pranja preko mobilnega telefona ali dlančnika in ponujal statistiko uporabe za zadnja dva tedna, tako da se bojo lahko študentje odločali za obisk pralnice takrat, ko ne bo gneče. Za vse radovedne pa še prikaz delovanja sistema.

Tako bodo kronično preobremnjeni študentje pridobili še nekaj več časa za študij. Vsaj tako so rekli[0:)]

1 komentar

Zrcalce zrcalce na steni ...

Leseno zrcalo

AnandTech - Anandtech poroča o "zrcalu", kot ga najbrž še niste videli. Sestavlja ga nekaj več kot osemsto lesenih ploščic. Ja, prav ste prebrali, zrcalo iz lesa. Seveda to ne bi bilo možno brez računalniške tehnologije.

Sliko, ki jo zrcalo prikazuje, posname kamera. S pomočjo račualnika jo pretvorijo v primerno velikost in obliko ter ustrezno naravnajo posamezne lesene ploščice s servo...

40 komentarjev

Bentley med poslovnimi prenosniki

Tom's Hardware - Tak je bil naslov, ki se je pojavil na priljubljeni strani s strojno opremo -- Tom's Hardware. Ogledali so si namreč IBM Thinkpad T40, v katerem tiktaka Intel Penitum M (Centrino) procesor. Ta mlinček ima kar 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, kar omogoča še hitrejše delovanje. GPU (Radeon 9000 PRO) je ohlajen s pomočjo heatpipe tehnologije, ki prenaša toploto do hladilnika, pod katerim leži procesor. V sebi pa nosi pošast tudi 512 MB PC2100 pomnilnika. Prenosnik se je odrezal odlično in ga priporočajo vsem, ki so zanj pripravljeni odšteti malo čez 2000 dolarjev.

0 komentarjev